Slider

Život se vrací k normálu

Koronavirus | Červen 2020

Koronavirová pandemie postupně odeznívá a s tím mizí i mimořádná karanténní opatření.

Koronavirová pandemie postupně odeznívá a s tím mizí i mimořádná karanténní opatření. Připravili jsme pro vás souhrn z vybraných oblastí, který je platný k 13. květnu 2020, kdy Kahan odchází do tisku.

 

Úřady preferují elektronickou komunikaci

Jednotlivé úřady nebo instituce včetně Policie ČR nebo Městské policie Příbram fungují podle běžných úředních hodin. Pro instituce včetně příbramského úřadu platí, že prioritu má vyřizování záležitostí prostřednictvím e-mailu, telefonu nebo datových schránek. Pokud už musíte úřady nebo služebny navštívit osobně, je třeba dbát přísnějších hygienických pravidel – u vchodu dezinfikovat ruce, nosit roušku a dodržovat dvoumetrové rozestupy.

 

Obchody téměř v plném provozu

Příbramské obchody včetně obchodních center s plochou nad 5000 metrů čtverečních mohou být otevřené za zvýšených hygienických a bezpečnostních pravidel. Po dezinfekci rukou je možné si zkoušet oblečení i obuv nebo listovat knihami. K dispozici jsou také služby jako kadeřnictví či holičství. U vstupů do obchodů nebo obchodních center jsou k dispozici dezinfekce a prodejci vyzývají zákazníky k jejich používání. Nakupování od 8.00 do 10.00 je vyhrazeno pro seniory.

 

Školáci se většinově učí stále z domova

Na školy, především základní, dopadla karanténní opatření zatím nejvíce, resp. trvají nejdéle. Od 11. května je možná osobní přítomnost žáků a studentů závěrečných ročníků středních škol, konzervatoří a vyšších odborných škol, a to zejména za účelem přípravy na maturitní a závěrečné zkoušky a absolutoria. Do škol mohou docházet také deváťáci, a to za účelem přípravy na přijímací zkoušky na střední školy. Docházka není povinná a probíhá ve skupinách v maximálním počtu 15 osob. Od 25. května bude možná osobní přítomnost žáků prvních stupňů základních škol na vzdělávacích aktivitách formou školních skupin. Účast žáků však není povinná. U ostatních nadále pokračuje distanční výuka. Příbramské školky jsou už zcela otevřeny. Detaily o mimořádných opatřeních a jejich odstraňování najdete v jiné části tohoto Kahanu.

 

Všechny pobočky muzea v provozu

Hornické muzeum Příbram vítá návštěvníky od úterý 12. května. Otevřeny jsou všechny trasy na Březových Horách včetně podzemí, stejně tak i všechny pobočky – Památník Vojna Lešetice, Skanzen Vysoký Chlumec, Muzeum zlata Nový Knín, Muzeum Špýchar Prostřední Lhota. Kapacita jednotlivých prohlídek je omezena na 10 návštěvníků.

 

Restauratéři čekají na konec května

Restaurační zahrádky jsou otevřené od 11. května. Při obsluze platí zpřísněná hygienická opatření včetně dodržování rozestupu mezi jednotlivými stoly. Vnitřní části restaurací mohou být otevřené od 25. května.

 

Imaginárium pokračuje

Od úterý 12. května je opět v provozu Galerie Františka Drtikola a navštívit lze dvě výstavy. „S potěšením můžeme oznámit, že po nucené přestávce v galerii bude až do 6. června prodloužena výstava Imaginárium Divadla bratří Formanů, která zcela jistě stojí za zhlédnutí. Tuto výstavu si hravou formou užijí děti i dospělí,“ zve do galerie starosta města Jan Konvalinka. Druhou výstavou, která s ohledem na současnou situaci nebude mít svoji vernisáž, je výstava prací grafičky Lenky Falušiové. Výstavu s názvem Hluboko v lese lze navštívit do 12. července.

 

Sportoviště se otvírají pozvolně

Sportovní zařízení města Příbram uvolňují režim na sportovištích postupně. Od 9. dubna bylo otevřeno sportoviště pod Svatou Horou, od 20. dubna byl v provozu minigolf. Jedenáctého května začal fungovat areál Nový rybník a pro sportovní oddíly je přístupná také sportovní hala. V čase, kdy čtete Kahan, bude s největší pravděpodobností v provozu i zimní stadion. Venkovní bazén a hřiště Hlinovky budou přístupné od 1. června.

 

Divadlo a kino v provizorním režimu

Příbramské kino a divadlo zveřejnily svůj program, který najdete v jiné části tohoto Kahanu. V následujícím období bude divadlo hrát na venkovních scénách. Kino bude promítat za zpřísněných hygienických pravidel, návštěvníci musí dodržovat rozestupy a mít na tváři roušku.

 

Pobočky České pošty většinově v provozu

Od 4. května se provoz většiny pošt na území České republiky vrátil k původní otevírací době včetně sobotního provozu. Od 7.00, resp. 8.00 do 9.00 (podle otvírací doby) jsou na poštách obsluhování pouze klienti nad 65 let nebo držitelé průkazu ZTP-P starší 50 let včetně jejich doprovodu. V čase odchod do tisku tohoto Kahanu (13. května) byla uzavřena pouze příbramská pobočka České pošty v ulici Poštovní.

 

Bohoslužby s rouškami

Od 11. května se provoz Svaté Hory navrátil blíže k obvyklému stavu. Otevírací doba areálu není omezena – ve všední dny a sobotu 6.30–18.00, v neděli 6.30–17.00. Prodejna a muzeum jsou rovněž otevřeny ve standardní dobu 9.00–17.00. Vstup na bohoslužby je i nadále umožněn jen jejich účastníkům, kteří musí mít roušku, při vstupu do baziliky vydezinfikované ruce, dodržovat povinné dvoumetrové rozestupy a dbát na pokyny služby v sakristii a kněze. Pravidelné bohoslužby jsou v obvyklém pořádku ve všední dny a sobotu v 7.00, 9.00 a 17.00 a v neděli v 7.30, 9.00, 11.00 a 15.30. Veřejnost může opět navštěvovat nedělení varhanní půlhodinky.

 

Nemocnice se vrátila k operacím

Příbramská nemocnice se začala vracet k normálu na konci dubna. Opět probíhají neakutní operace, od začátku května jsou v provozu i odborné chirurgické poradny jako např. mammární, kýlní, cévní, stomická, proktologická a hojení ran. Vzhledem k tomu, že v prostoru za recepcí nemocnice stále zachovává izolační zónu pro pacienty s podezřením na onemocnění covid-19, všechny zmíněné ambulance jsou dočasně přestěhovány do druhého patra pavilonu D3. Od května jsou v provozu také ambulance ORL v prvním areálu (kromě čtvrtků, kdy je operační den). ORL ambulance ve Zdaboři také funguje. Ředitel příbramské nemocnice Stanislav Holobrada uvedl: „V první řadě provádíme neakutní operace, které jsou spíše jednodušší a nevyžadují příliš složitou pooperační péči. To nám pomůže se pružně přizpůsobit situaci, pokud by došlo k nějaké výraznější změně. Každý pacient je před operací také testován na covid-19, abychom věděli, v jakém režimu s ním můžeme pracovat a nedošlo k ohrožení zdravotníků ani dalších pacientů.“ Nemocnice spustila testování na covid-19 pro samoplátce, které stojí 2900 korun. Testuje se v odběrovém místě na parkovišti před areálem ve Zdaboři. Na odběr je nutné se předem telefonicky objednat na tel. 725 403 919, a to pouze v době od 8.00 do 10.00.

 

Cestování s rouškou trvá

Veřejná hromadná doprava (MHD, meziměstská autobusová a vlaková doprava) se od 18. května vracejí k běžnému fungování. Většina spojů jezdí podle standardního jízdního řádu. V dopravních prostředcích je nutné nosit roušku. Za přepravné se platí podle běžných tarifů přepravců. V autobusech jsou první dvě řady sedadel za řidičem nepřístupné.

 

Parkování opět zpoplatněno

Od 18. května jsou zprovozněny parkovací automaty. Platit lze hotovostně nebo bezhotovostně pomocí mobilní aplikace. Držitelům rezidentních parkovacích karet a držitelům čipových karet na parkovištích se závorou se platnost předplacených karet automaticky prodlouží o dobu, kdy bylo parkování ve městě zdarma.

 

V Příbrami stále funguje „koronavirová“ Zelená linka pomoci města Příbram. V pondělí až pátek od 8.00 do 15.00 můžete volat zdarma na tel. 800 555 600 nebo 800 444 401. K dispozici jsou také webové stránky koronavirus.pribram.eu.

Stanislav D. Břeň

 

 

Infobox – pokud se nevejde, lze odstranit první odstavec tohoto boxu:

Od konce května budou roušky na veřejnosti nepovinné

Od 12. května se povinnost nosit roušku mimo bydliště nově nevztahuje na účastníky přijímacího řízení a členů zkušebních komisí ve školách, pokud je zachován rozestup nejméně 1,5 metru; na studenty, účastníky přijímacího řízení, akademické pracovníky, členy zkušebních komisí pro státní zkoušky a přijímací zkoušky na vysokých školách, pokud je zachován rozestup nejméně 1,5 metru a pokud je v místnosti maximálně 15 osob a na pacienty a zdravotnické pracovníky po dobu nezbytně nutnou, je-li to potřebné pro poskytování zdravotní péče.

 

Při zachování příznivé epidemiologické situace bude od 25. května zrušeno povinné nošení ochranných prostředků dýchacích cest při pohybu a pobytu mimo bydliště. Vláda tak rozhodla s ohledem na doporučení Pracovní skupiny pro uvolňování karanténních opatření při Ministerstvu zdravotnictví, která vyhodnotila současný vývoj epidemie jako příznivý. Nadále však bude platit povinné používání roušek ve všech vnitřních prostorech staveb, mimo bydliště; v prostředcích veřejné dopravy, včetně taxislužby; na všech ostatních místech, kde se nacházejí alespoň dvě osoby v bližší vzdálenosti než dva metry, nejedná-li se výlučně o členy domácnosti.

Zdroj: MZ ČR

 

 

 

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne