Slider

Jinoch po rekonstrukci nese nové poselství pro budoucí generace

Život v Příbrami | Listopad 2023

Vzhled pomníku po opravě sochy a renovaci kamenných prvků. Foto: Terrigena Art

Socha jinocha s praporem a ratolestí z dílny Václava Šáry, která je od roku 1927 součástí pomníku padlým v 1. světové válce v Arnoštových sadech, se v polovině září po dvou letech vrátila na své místo.

 

Na konci června roku 2021 byla socha jinocha v Arnoštových sadech poškozena pádem stromu způsobeným bouřkou. V říjnu byla následně odborně demontována a odvezena k restaurování do ateliéru Terrigena Art. Ve středu 13. září 2023 byla socha instalována zpět na své místo. 

Socha jinocha byla na žulový podstavec osazena již potřetí – prvně to bylo ve zmíněném roce 1927, kdy byl 28. října u příležitosti výročí vzniku republiky celý pomník odhalen. V době nacistické okupace byla socha i všech dvanáct bronzových desek s 255 jmény padlých demontována a na své místo se vrátila zpět až v roce 1946. 

V době sejmutí sochy z podstavce v roce 2021 byla nalezena časová kapsle, která obsahovala výše uvedené informace z doby nacistické okupace. Na 25. října tohoto roku bylo naplánováno, že se při příležitosti výročí vzniku republiky uskuteční nejen každoroční pietní akt, ale v tento den bude vloženo sdělení do časové schránky. 

„Obsah nové časové schránky jsme konzultovali s historiky, konkrétně s ředitelem Hornického muzea Příbram Josefem Velflem a ředitelkou Státního okresního archivu Příbram Věrou Smolovou. Bylo nám doporučeno, abychom se drželi toho, co bylo v té původní časové schránce. Tedy informací o tom, jak socha vznikala, jak byla opravována a kdo se na její opravě podílel. Informace v nové schránce tedy budou podobné, kdo sochu opravil a proč,“ uvedl starosta města Jan Konvalinka. 

Prvotním úkolem celého restaurátorského zákroku bylo co nejšetrnější vyjmutí původní nosné konstrukce sochy a provedení nové z nerezového materiálu. Zákrok byl řešen odkrytím nutných částí sochařské modelace. Následně bylo provedeno plastické doplnění chybějících částí sochařské modelace a na závěr povrchová patina. Než byla socha osazena zpět na své místo, došlo také k očištění a úpravě žulového pomníku, bronzových desek se jmény padlých, znaku města a desky s nápisem Za svobodu a nový život 1914–1918. Cena restaurátorských prací vyšla na 1 135 827 korun včetně DPH. 

Obnova pomníku je detailně popsána včetně fotodokumentace ve dvou restaurátorských zprávách.

Eva Švehlová
Městský úřad Příbram

 

 

Vzkaz budoucím generacím

Do rukou se vám dostala časová schránka, která nese zprávu týkající se obnovy významného pomníku Svobody v Arnoštových sadech. 

Pomník byl vytvořen jako odkaz na památku 252 vojáků z Příbrami, kteří se nevrátili z bojišť I. světové války, a odhalen byl 28. října 1927. Zpracovat návrh pomníku zadalo město Příbram roku 1917 architektu Janu Kotěrovi, model sochy vytvořil Jan Štursa. Dílo realizoval akademický sochař a malíř Václav Šára. Pamětní desky se jmény vojáků byly doplněny v roce 1936. 

V noci z 29. na 30. června 2021 byla pádem stromu způsobeným bouřkou poškozena socha jinocha s praporem a ratolestí, která je součástí pomníku Svobody. V podstavci sochy byla objevena časová schránka s poselstvím z roku 1946 týkajícím se navrácení sochy na památník po II. světové válce. 

Po několikaměsíčním jednání památkářů a restaurátorů o nejvhodnějším způsobu opravy sochy byla v úterý 26. října 2021 tato socha pod dohledem akademického sochaře a restaurátora Marcela Hrona ze společnosti Terrigena Art, s. r. o., sejmuta a odvezena do ateliéru, kde byla do 31. srpna 2023 restaurována. Akademickým sochařem a restaurátorem Václavem Štochlem byla provedena oprava bronzových nápisových desek, reliéfu městského znaku a žulové architektury. Cena restaurátorských prací činila celkem 1 135 827 Kč včetně daně z přidané hodnoty. Socha byla na své místo vrácena ve středu 13. září 2023. 

Obě schránky ukládáme jako doklad o obnově tohoto historického symbolu svobody a památky obětí I. světové války u příležitosti oslav výročí vzniku samostatného Československa s předstihem již ve středu 25. října 2023. 

Ať slouží jako připomínka hodnot, které nás spojují, a jako vzkaz budoucím generacím, aby si vážily demokracie, svobody a míru. Památku padlých spoluobčanů tak uctíme nejlépe.

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne