Slider

Vrchní, prchni na Maraton kolem Orlíku

Sport | Březen 2023

Petru Kyselému je „slabých“ padesát, za posledních 16 let zaběhl 99 maratonů, ten stý chce zdolat v březnu v blízkosti Orlíku. Foto: BBP

Petr Kyselý je číšníkem v pivnici v příbramské Tržnici. Zároveň má na svém kontě již 99 maratonů. Ten s pořadovým číslem 100 poběží v neděli 12. března kolem Orlíku.

Maraton kolem Orlíku je nejdelším a nejnáročnějším závodem v termínovce letošního ročníku Brdského běžeckého poháru. Poběží se z Klučenic na hráz orlické přehrady, následně lesními a polními cestami do Kozárovic a na zámek Orlík. Přes Žďákovský most se účastníci dostanou opět na pravý vltavský břeh a pak už zbývá „jen“ doběhnout zpátky do Klučenic.

Právě v Klučenicích totiž bydlí Petr Kyselý – „vrchní“ z příbramské pivnice, který podle svých slov začal běhat v roce 2007 ve svých 43 letech. „Nejdříve kratší regionální závody. První maraton jsem absolvoval v roce 2009 na Kladně,“ popisuje.

Klub 100

Podobně jako v práci připisuje hostům na účtenku čárku za každé pivo, i ve sportovním světě sám sebe Petr Kyselý řadí mezi tzv. čárkaře – tedy skupinu vytrvalostních běžců, kteří se trumfují v počtu absolvovaných závodů o délce 42 195 metrů. „Sleduji maratonské tabulky, kde kdo běžel, za kolik, kolikátý má maraton a podobně. Já jsem ale spíš čárkař ‚druhé kategorie‘. V současnosti běhám ‚jen‘ zhruba 12–15 maratonů za rok a navyšovat to nechci,“ uvedl Petr Kyselý. Ten dosud nejrychlejší uběhl za 3 hodiny a 53 minut v roce 2014 v Košicích. 

Nicméně lakonicky dodává, že stý uběhnutý maraton a členství v prestižním Klubu 100 pro něj není v ničem speciální. „Jednou ten okamžik prostě musel přijít,“ komentuje. Právě na jeho počest se poběží 12. března závod amatérských běžců Maraton kolem Orlíku. „Trať maratonu není opravdu jednoduchá. Vystřídají se všechny možné povrchy – asfalt, dlažba, zpevněné a lesní cesty, i nějaké bláto určitě bude. Ale hlavně, kdo zná terén kolem Vltavy, tak ví, že je to stále nahoru dolů nahoru dolů,“ upozorňuje spoluorganizátor Petr Kyselý.

 

Poběžíte také?

Pokud tedy zrovna půjdete v neděli 12. března na procházku kolem Vltavy a spatříte udýchané běžce, podpořte je byť jen slabým potleskem. Nebo se sami postavte na start nějakého jiného závodu Brdského běžeckého poháru. 

V sobotu 25. března si amatérští běžci dají dostaveníčko v Cerhovicích na Josefském běhu (7,2 km). O týden později, na první dubnový den, se poběží Litní a místním zámeckým parkem (6,8 km). V obou lokacích budou připraveny rovněž závody pro děti a juniorské běžce.

 

Lukáš Rozmajzl
Brdský běžecký pohár

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne