Slider

Víte, kde je vaše knihovna?

Kultura | Říjen 2020

Příbramské knihovně je letos 120 let.

„Jedinou věc, kterou musíte znát, je umístění knihovny,“ řekl Albert Einstein. Příbramští čtenáři to vědí od 1. října 1900, kdy ve městě vznikla první veřejná knihovna.

Jak se narodí knihovna? To se tak sejdou osvícení činovníci obce a řeknou si, že se něco musí udělat pro všeobecné vzdělání obyvatelstva. Kudy do toho? Základ je knihovna. A tak se v pondělí 1. října 1900 dočkali i občané města Příbram své první lidové knihovny.

 

Sto tisíc svazků k dispozici

Od té doby uběhlo hodně vody, knihovna zažila časy dobré i zlé, počty knih, které čekaly na čtenáře v policích, rostly z počátečních stovek na tisíce, desetitisíce a dnes jich je více než sto tisíc. Knihy i čtenáři přibývali, knihovna se mnohokrát stěhovala (budova školy v Komenského ulici, městský chudobinec, měšťanská škola na náměstí, městský sirotčinec, radnice, obchod na náměstí Pionýrů...) a měnily se také její názvy. Od roku 1953 se jmenovala Okresní knihovna v Příbrami a od roku 1990 je pojmenována po příbramském rodáku, spisovateli Janu Drdovi. 

Historii knihovny tvořily dějinné události. Například budování socialismu ovlivňovalo kvalitu i množství vydávaných knih. Pamětníci vědí, jak vypadaly fronty koupěchtivých občanů před knihkupectvím každý týden ve čtvrtek. Chvilkové politické uvolnění kolem roku 1968 vystřídala drsná čistka knihovního fondu ve všech veřejných knihovnách. Stovky knih nepohodlných autorů byly odvezeny do „stoupy“ nebo odsouzeny do takzvaného fondu Z. To byla těžká doba. Ale přesto lidé četli, protože ke knize utíkali od těžké reality. Po roce 1989 to zase chvilku vypadalo, že nikdo na čtení nebude mít čas. Naštěstí se tak nestalo.

 

Od knih k internetu

V devadesátých letech vstoupily do života knihovny počítače. Knihovna nezaspala a začala již v roce 1992 ukládat knihovní fond do automatizovaného knihovního sytému. Kdo pamatuje svět bez výpočetní techniky, určitě tuší, že to nebyla žádná legrace. V roce 1994 však už v Příbrami někteří čtenáři (ba i knihovnice) žasli nad půjčováním knih bez knižních lístků. 

V 90. letech 20. století se v budově knihovny hodně rekonstruovalo. Knihovna tak v roce 1998 získala i přednáškový sál. Ve stejném roce začali návštěvníci knihovny využívat internet. V roce 2018 se knihovna dočkala dlouho očekávané velké rekonstrukce, která ve výsledku přinesla bezbariérový vstup do budovy, výtah a nový světlý a moderní prostor pro dospělé čtenáře. 

V současnosti nabízí knihovna takový rozsah služeb pro čtenáře i návštěvníky, že není možné vše v jednom článku vypsat, To ani není cílem těchto řádků. Chtěli jsme jen připomenout kulaté 120. narozeniny dámy, která si jistě zaslouží naši úctu a pozornost. Víte, kde je vaše knihovna…?

Katka Nolčová, Knihovna Jana Drdy 

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne