Slider

Turistická sezona letos začíná v Brdech

Brdy | Červen 2020

Udělejte si rodinný výlet do Brd na Kazatelnu.

V čase nejprudších karanténních opatření v souvislosti s šířením onemocnění covid-19 se oči mnohých obyvatel Příbrami upnuly k vrcholům Brd.

Zde bylo a je možné relaxovat při běhu či na kole i bez ochrany obličeje, a fakticky i obrazně se tak opravdu zplna nadechnout. Opět se potvrdilo, že blízkost Brd k městu je velmi cennou devizou. Turistická sezona tak pro Příbramské letos začíná (a vzhledem ke karanténním opatřením) možná i skončí „pouze“ výlety do Brd.

Vedle ochrany vzácného území Brd vyjádřené především vyhlášením CHKO Brdy v poslední době sílí aktivity směřující k lepší propagaci a zpřístupnění Brd a okolí pro turisty. Otěže této snahy přebírá Turistická oblast Brdy a Podbrdsko. Jaké novinky na prahu turistické sezony připravil nejen tento spolek?

 

Brdy pro pěší…

Destinace, kde se můžete ukrýt před civilizací a najít rovnováhu. To je podtitul Turistické oblasti Brdy a Podbrdsko, která funguje na základě dohody členů, kterými jsou Středočeský kraj, města Příbram, Mníšek pod Brdy, Řevnice, Mikroregion Hořovicko a Ekologické centrum Orlov. Od svého vzniku v srpnu 2018 spolek usiluje o jednotnou propagaci celé oblasti Brd a Podbrdska. Do spolku se mohou zapojit města, obce, neziskové organizace i podnikatelé. 

Turistická oblast je poměrně rozsáhlá a v regionu převažují přírodní krásy. Nachází se zde CHKO Brdy, část CHKO Český kras nebo Geoparku Barrandien a na svém okraji je vstupní bránou do CHKO Křivoklátsko. Leží zde rozsáhlé přírodní parky – Hřebeny a Třemšín a část přírodního parku Středních Čech. Zejména pro letní rekreaci je využíváno okolí Slapské přehradní nádrže na Vltavě a údolí řek Kocáby a Berounky. 

Právě v těchto dnech vycházejí nové propagační materiály, které prezentují Brdy a Podbrdsko. Autoři vybrali 10 tipů, kam se vydat na pěší nebo cyklistický výlety po okolí. Zuzana Kučerová, která je v pracovní skupině turistické oblasti za město Příbram, k tomu uvedla: „Připravili jsme náročné trasy pro skutečné vyznavače pěší turistiky a cyklistiky i lehčí vhodné pro rodiny s dětmi. Lze zavítat na nevšední místa s bohatou historií, podívat se na vrcholky brdských hor s dechberoucími výhledy i do ulic měst, která již po staletí vyprávějí svůj příběh.“ Pro lepší orientaci každý výlet doplňuje mapa s krátkým popisem, co zajímavého na výletníky čeká. 

„Výletníky pozveme třeba do krajiny Káji Maříka nebo na vyhlídkovou trasu po Brdech. Jsme si však dobře vědomi toho, že je prakticky nemožné zachytit všechny zajímavé lokality a památky v jejich rozmanitosti, a proto doporučujeme web brdyapodbrdsko.cz a sociální sítě, kde je možné nalézt ještě větší inspiraci,“ doplnila Zuzana Kučerová. Na stejných webových stránkách bude možné také stáhnout uvedenou publikaci.

 

… i pro cyklisty

Během léta bude nově zaznačeno 12 cyklistických tras a jejich propojek v Brdech. Pohodlně se bude možné dostat z Příbrami do Strašic nebo z Bohutína do Hořovic. Další výzvou turistické oblasti je zahrnout Brdskou magistrálu mezi páteřní regionální cyklotrasy Středočeského kraje. Brdská magistrála by vedla z Prahy do Plzně přes Brdskou vrchovinu a navazovala by na stávající cyklotrasy.

„V Plzeňském kraji se připravuje úsek Plzeň – Padrťské rybníky, kde byly v letošním roce dokončeny dvě nové cyklostezky u Spáleného Poříčí. Na území Středočeského kraje by byl tedy připraven nový úsek z Jinců do Prahy,“ vysvětlila Zuzana Kučerová. Délka trasy se odhaduje na 50 km. V úseku Jince – Malý Chlumec by bylo nutné najít novou vhodnou trasu (jedná se o asi 15 km), zbytek trasy by mohl vést po stávajících cyklotrasách. Nezbytné také bude upravit návaznosti se stávajícími cyklotrasami. „Navrhuje se, aby se magistrála napojila ve Zbraslavi na Vltavskou cyklistickou cestu,“ dodala Zuzana Kučerová. 

I letos je možné při výletech do Brd využít služeb cyklobusu, který vyjel 1. května. Na běžné autobusové lince č. 440555 z Plzně do Příbrami jezdí tzv. Brdský cyklobus od letní sezony 2008. Autobus s cyklovlekem kopíruje trasu Plzeň – Starý Plzenec – Spálené Poříčí – Míšov/Brdy – Rožmitál pod Třemšínem – Příbram, a obsluhuje tak turisticky atraktivní body (pod)brdské krajiny. Opět jsou zavedeny i spoje Příbram – Míšov a opačně. Cyklobus jezdí každou sobotu, neděli a svátek až do 28. září 2020 a je zajištěna přeprava minimálně 27 jízdních kol. Z Plzně z Centrálního autobusového nádraží v Husově ulici vyjíždí v 7.45 a směřuje přes Brdy až do Příbrami. Z Příbrami jede v 10.00 s konečnou zastávkou Míšov. Z Míšova nazpět do Příbrami je autobus vypraven ve 13.15. Zpáteční autobus z Příbrami jede přes Brdy nazpět do Plzně v 15.30. Autobus mohou využít jak milovníci cykloturistiky, tak i pěší i běžní cestující. Jízdenky lze koupit v různých nástupních místech, ale také na webu csadplzen.cz/e-jizdenka. Podrobnosti najdete na webu csadplzen.cz/brdy. 

Pokud spíše než kolu fandíte běhu, potom si nenechte ujít závod ze seriálu Běhej lesy, který zavítá také do Brd. Vybíhá se 18. července ze Skořic. Startovné pro dospělé činí 500, resp. 600 korun při registraci online. Úhradu lze provést do 12. července z bankovního účtu nebo kartou, od 13. do 15. července pak jen kartou. Startovné lze zaplatit také před závodem na místě, v takovém případě stojí 700 korun. Poběží se závody na 12 a 21 kilometrů. Účastnit se lze také nesoutěžního běhu pro malé i velké a pro děti jsou připraveny závody na 500 metrů a jeden kilometr.

 

Ochrana na prvním místě

Význam Brd spočívá především v krásné přírodě, která se zde zachovala mnohdy v nekulturní, divočejší podobě. Proto je důležité sledovat základní pravidla chování. V CHKO nenajdete žádné stravovací ani jiné služby, na výlet si tudíž přibalte vydatnou svačinu i vhodné nápoje. Cestou můžete samozřejmě narazit na mnoho brdských studánek. Dbejte však aktuálních upozornění u těchto zdrojů, ne vždy lze vodu bezpečně užívat. V Brdech nenajdete odpadkové koše, protože by si návštěvníci měli po sobě uklidit a odnést veškerý odpad. Na území CHKO se nesmí rozdělávat oheň (na což je třeba při současném suchu dvakrát upozornit) ani tábořit, povoleno je však bivakování. V Brdech se chovejte ohleduplně nejen vůči ostatním turistům, ale také fauně a floře. 

Ve vlastním zájmu nevstupujte do zakázaných prostorů. Část území je bývalým vojenským újezdem, při nálezu munice s ní nemanipulujte a volejte Policii ČR. Na zpevněných cestách můžete potkat lesní techniku, což je výstrahou zejména pro cyklisty. Nikoliv celé území Brd je pokryté signálem mobilních operátorů, proto se na výlet vybavte i dostatečně podrobnou mapou. Další informace o CHKO Brdy lze získat prostřednictvím infocenter, například v Příbrami, Obecnici, Rožmitále pod Třemšínem, Jincích, Spáleném Poříčí, Hořovicích, Rokycanech nebo Strašicích. 

Při dodržování základních pravidel pro chráněné území, a ještě lépe dobrovolně ohleduplném chování zůstanou Brdy lokalitou, do které se lidé budou i nadále vracet hledat klid i rovnováhu ztracenou nejen děním v posledních týdnech a měsících. 

Stanislav D. Břeň

Tipy na výlety do okolí

 

Na Padrťské rybníky (29 km, cyklo): Velmi pohodová trasa je namáhavější jen zpočátku při stoupání do obce Nepomuk. Dovede nás na jednu z brdských „ikon“ – na Padrťské rybníky, ale nevynechá ani pěkné vyhlídky v masivu Jahodové hory. Směle ji můžeme doporučit sportovně založeným rodinám, zdatným seniorům, skupinám přátel, firemním týmům i rekreačním cyklistům.

 

Vyhlídkový okruh přes Třemošnou (3 km, pěší): Velmi hezký je krátký, ale fyzicky poměrně náročný vyhlídkový okruh, který je vhodný spíše pro větší děti, zdatné seniory a vůbec pro všechny, kteří si chtějí udělat krátkou vycházku s pěkným výhledem.

 

Křešín – Felbabka – Křešín (5 km, pěší): Příjemná a půvabná vycházka, kterou zvládnete i s terénním kočárkem a ocení ji nejen děti, ale také senioři a všichni, kteří se rádi kochají hezkou krajinou. Doporučit ji můžeme i školním kolektivům.

 

Za králem brdských lesů – Třemšín (19 km, pěší): Pokud jste v Brdech, pak navštívit horu, kterou J. Vrchlický nazval králem brdských lesů, je snad až povinnost. Třemšín je hora ikonická a vždy přitahoval pozornost. Cesta přiblíží celou tuto krásnou krajinu, dá nahlédnout do její pohnuté historie a samozřejmě si vychutnáte zdejší kouzelnou přírodu. Vhodná je pro skupiny přátel, romanticky a sportovně založené dvojice, ale vůbec pro všechny, kteří chtějí porozumět duchu této krajiny a potěšit se pobytem v přírodě, jež si částečně zachovala svůj původní divoký ráz.

 

 

Jince – Křižatky – Běřín – Jince (7,7 km, pěší): Zajímavá a velmi pohodová trasa může potěšit větší děti, seniory, skupinky přátel, ale třeba vyhovět i relaxačnímu teambuildingovému programu.

 

Na střechu Středních Čech (39 km, cyklo): Jedna ze tří nejobtížnějších tras, ale také jedna z nejnádhernějších. Důkladně prověří vaši fyzičku. Je to adrenalinová cesta se spoustou ostrých stoupání, ale také prudkých sjezdů, s úžasnými vyhlídkami a nádhernou přírodou, která představí Brdy jako skutečné hory, které nelze podceňovat, byť nedosahují tisícimetrových výšek. Doporučujeme ji proto jen skutečně velmi dobře fyzicky disponovaným jedincům a sehraným skupinám, kteří a které nepřecení své síly a nepodcení terén ani počasí, mají rozvahu, zkušenosti i vhodné vybavení.

 

Krajem České mše vánoční za J. J. Rybou (10 km, cyklo): Zvlněná rožmitálská kotlina s rybníky, háji, loukami a říčkou Vlčavou, obklopená zadumanou hradbou brdských lesů, je ústředním motem této cesty, kterou můžeme doporučit větším dětem, seniorům a rekreačním cyklistům.

 

Z Příbrami na bunkry na Jordánu a na vrchol Středních Čech (36 km, cyklo): Poměrně náročný výlet svojí délkou, a hlavně převýšením, je ale mimořádně krásný, zvlášť když máme štěstí na počasí a dobrou viditelnost. Proto jej doporučujeme jen skutečně sportovně založeným a zdatným seniorům, skupinám přátel a rodinám s velkými a sportovně založenými dětmi.

 

Dělostřelecká (19 km, pěší): Jedna z nejzajímavějších a nejpůvabnějších tras. Terénem i značným převýšením je vhodná pro zdatnější osoby, skupiny přátel nebo sportovně založené dvojice.

 

 

Orlov – Pilská – hřeben Třemošné – Orlov (7 km, pěší): Pohodlná cesta vede hlavně po zpevněných komunikacích, pouze její závěr z hřebene Třemošné do Orlova tvoří poměrně příkrá lesní cesta, přesto lze trasu absolvovat i s vhodným kočárkem.

 

Přes Žežice a Drozďák (6 km, cyklo): Okruh, který můžete podle potřeby a nálady modifikovat a případně jej ukončit nikoli v doporučovaném cíli, ale třeba na Drkolnově u vodního kola nebo na zastávce MHD. I přes počáteční stoupání jej zvládnou větší děti, senioři a rekreační cyklisté a nabídne neotřelé a zajímavé pohledy na Příbram a jeho blízké okolí.

 

Fotografie: Jaroslav Hodrment

Výlety včetně map jsou kompletně popsány na webu brdyapobrdsko.cz.

 

 

Brdy a Podbrdsko v číslech

2 ha: rozloha vzácné rokokové zahradní architektury zámku Dobříš
2015: rok vzniku Chráněné krajinné oblasti Brdy
14: tolik zastavení má křížová cesta barokního areálu Skalka
1530 km2: rozloha Turistické oblasti Brdy a Podbrdsko
865 metrů: výška nejvyššího brdského vrchu Tok
1000 metrů: svislá hloubka dolu Vojtěch v Příbrami, která se stala v roce 1875 světovým rekordem (při použití jednoho těžního lana)
48 432 tun: množství vytěženého uranu do roku 1991 na Příbramsku, které představovalo 36 % celkového vytěženého množství uranu v ČR, což zařadilo naši republiku mezi největší producenty uranu na světě
17. století: z tohoto století pochází domeček pro panenky, jeden z nejvzácnějších exponátů prohlídkové trasy „Hry a hračky malých aristokratů“ zámku Hořovice
6: pozice vodní nádrže Slapy v žebříčku největších přehrad v ČR
4000: počet historických zázraků na Svaté Hoře u Příbrami, které schválil Vatikán
90 let: doba, po kterou byl vstup do části Brd veřejnosti zakázán
18: počet evropsky významných přírodních lokalit
1796: rok prvního uvedení České mše vánoční od Jakuba Jana Ryby v rožmitálském kostele
1557: rok, kdy se na březnickém zámku uskutečnila tajná svatba neteře majitelky zámku Filipíny Welserové a arcivévody Ferdinanda Tyrolského, synem císaře Ferdinanda I. Až v roce 1576 papež zprostil Ferdinanda a Filipínu slibu mlčení a oba mohli vystupovat jako manželé i na veřejnosti.
360 000: počet návštěvníků, kteří ročně navštíví zámky a muzea v oblasti Brdy a Podbrdsko

Zdroj: TO Brdy a Podbrdsko

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne