Slider

Turismus v době post-covidové

Úvodník | Červen 2020

Okolnosti minulých týdnů a měsíců nám „malinko“ udělaly čáru přes rozpočet prakticky ve všech oblastech našich životů.

Okolnosti minulých týdnů a měsíců nám „malinko“ udělaly čáru přes rozpočet prakticky ve všech oblastech našich životů. Někdo nemohl do práce, někdo naopak do práce musel více než kdy jindy. Podnikatelé přišli o zisky, studenti o každodenní vzdělávací stereotyp v lavicích, většina z nás přišla o klid a pravděpodobně všichni jsme tak trochu přišli o plány na cestování. Sám jsem toho příkladem, neb ještě na počátku února jsem se těšil na březnovou dovolenou v mé oblíbené italské Paganelle. Z pochopitelných důvodů se do Itálie nejelo. Kromě suvenýrů v podobě vína, sýru a těstovin bych rodině dovezl i super chorobu, a to by rozhodně nebylo fér.

V době, kdy platila nejpřísnější opatření a nesmělo se prakticky nic z toho, co dělá náš život příjemnějším, zjistilo mnoho lidí, že i taková banalita jako procházka po lese nebo po louce může být aktivitou, na kterou se těšíme, a o které pak do telefonu známým barvitě a v superlativech vyprávíme. Ono je tělu totiž vcelku jedno, vyplaví-li se veselé hormony při drahém wellness pobytu v noblesním resortu nebo úplně zadarmo v lese nad Orlovem. 

Cestování a turismus budou trochu jiné i v budoucnu. Předně si budeme více vážit toho, že se vůbec někam podíváme. Také jsme si díky omezení pohybu uvědomili, jak hezké je to u nás. A tím u nás nemyslím jen naši republiku, ale i region Příbramska, oblast Brd a Podbrdska. Konkrétně tento kraj úplně vybízí k tomu, aby byl objevován, navštěvován a právem veleben. Ty kopce, které máme doslova za humny nabízí nepřeberné množství příležitostí k novým zážitkům. Díky tomu, že byl vojenský újezd zpřístupněn veřejnosti, stal se z našeho města a z jeho okolí bod turistického zájmu s velikým potenciálem. Celá turistická oblast Brd a Podbrdska má, podle slov odborníků na cestovní ruch, přímo miliardový roční potenciál, který čeká jen na své objevení a uchopení. 

Říká se, že na všem špatném se vždy najde alespoň něco dobrého. Tím dobrým v oblasti turismu je fakt, že lidé více začali vnímat krásy a hodnotu svého bezprostředního okolí. Zkusme si tenhle stav udržet co nejdéle a věnujme více pozornosti tomu, co je kolem nás. Toho krásného, kouzelného a jedinečného nabízí krajina kolem nepřeberné množství. 

Jan Konvalinka, starosta města Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne