Slider

Šupčíkův memoriál je mezi závodníky pojem

Sport | Březen 2023

Úřadující český mistr na 8metrovém laně a držitel světového rekordu na 14metrovém laně Martin Vacek. Foto: Šplh Brno

Seriál závodů ve šplhu na laně má v České republice světově unikátní tradici. Započala již před třiceti lety v Příbrami, kdy byl v roce 1993 při příležitosti oslav 130 let založení příbramského Sokola uspořádán závod ve šplhu na osmimetrovém laně. Letošní Memoriál Bedřicha Šupčíka se koná v sobotu 18. března od 13.00 v příbramské Sokolovně.

Šplh na laně býval samostatnou olympijskou disciplínou, vůbec první zlatou olympijskou medaili pro Československo získal právě ve šplhu Bedřich Šupčík, a to v roce 1924 v Paříži.  Osmimetrové lano zdolal v čase 7,2 vteřiny. Příbramský závod je odkazem k této významné sportovní události a nese název Memoriál Bedřicha Šupčíka. Pouze na tomto závodě lze po překonání olympijského času vstoupit do prestižního Klubu Bedřicha Šupčíka. Nejlepší časy současných závodníků tehdejší olympijský rekord pravidelně překonávají. V České republice se každoročně koná seriál deseti závodů, které vrcholí Mistrovstvím ČR ve šplhu na laně. Na něm v roce 2009 stanovil Aleš Novák dosud nepřekonaný světový rekord, kdy osmimetrové lano „spolykal“ za neuvěřitelných 4,87 vteřiny.

Pojďme se na tento sport podívat očima Martina Vacka, úřadujícího mistra ČR ve šplhu na osmimetrovém laně a držitele světového rekordu na čtrnáctimetrovém laně (12,46 vteřiny). 

Jak dlouho se šplhu aktivně věnujete?

Šplhem se zabývám od 17 let. Letos to pro mne bude sedmá sezona, takže aktivně šplhám již šest let.

 

Co vás k tomuto sportu přivedlo a co vás u něj drží?

Ke šplhu mě přivedli kamarádi u nás v Sokole Chrudim, kteří mě vyhecovali k závodu ve šplhu na čtrnáctimetrovém laně v Novém Městě nad Metují. Jel jsem tam jako nezkušený a závod odšplhal. Zjistil jsem, že můj výkon nebyl tak špatný, tak jsem posléze přijel i na pár dalších závodů včetně Mistrovství České republiky. A proč pokračuji? Asi mě baví držet stále tu vysokou výkonnost, která se zatím nesnižuje.

 

Je něčím specifická komunita šplhu?

Je hrozně fajnová, oproti jiným tu vládne kamarádská atmosféra. Vzájemně si vlastně ani nekonkurujeme. Na závodech se přátelsky hecujeme k co nejlepším výkonům a to je velmi příjemné. Všichni si poradíme, pomůžeme, společně trénujeme. Našel jsem si tady spoustu kamarádů, se kterými jezdíme na dovolené a trávíme společný čas i mimo tréninky.

 

Jak vypadá průběžná příprava?

Aktivní příprava probíhá kontinuálně v podstatě celý rok, samozřejmě s pauzami na regeneraci. Nyní můj běžný režim vypadá zhruba takto: dvakrát až třikrát týdně posilovna a jednou týdně šplh. Před důležitějšími závody se snažím našplhat více metrů, aby mi pak lano technicky a dynamicky vycházelo.

 

Dá se popsat běžný trénink?

Na začátek se snažím zařazovat dynamiku, protože ta je podle mého pro šplh asi nejdůležitější. Šplháme třeba s malým závažím na čas dynamicky, krátká lana na čas dynamicky a spoustu dalších variací.

Samozřejmou součást tréninků tvoří i silové věci, ať už v rámci gymnastiky nebo v posilovně. Do tréninku zařazuji shyby, jednoruční shyby, klasické činkové cviky, benchpress, jednoručky. A také tlaky s vlastní vahou, kliky ve stojce.

 

Jaká jsou vaše maxima některých silových cviků z tréninků?

Pokud uvedu cviky s přidanou vahou, tak například dip na bradlech se 110 kilogramy, shyb s 85 kilogramy a jednoruční shyb s přidanou vahou 21,5 kilogramu.

 

To jsou i pro aktivního sportovce těžko představitelné výkony. Na letošním MČR jste zašplhal osobní rekord v čase 5,25 vteřiny. Odlišovala se v něčem příprava od předchozích let?

Docela dost. Kvůli práci nestíhám moc tréninků, tak byla příprava hodně osekaná. Intenzivní fáze trvala tři týdny až měsíc před soutěží. Dost jsem těžil z přípravy z předchozích let a před závodem jsem si dobře odpočinul. Všechno se to dobře sešlo a vyšel takto pěkný čas. Vlastně jsem trénoval méně než v předchozích letech. Říká se, že méně je někdy více, a to se potvrdilo.

 

Poradíte zájemcům o šplh, jak začít?

Komunita šplhu má svůj web svetsplhu.cz, kde najdete spoustu informací včetně kontaktů.  Tréninky jsou v různých městech po celé republice. Kdo má zájem lano vyzkoušet, ať se nebojí přijít. Určitě rádi poradíme.

 

Pavel Čambala
Sokol Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne