Slider

Sociální dávky: na co můžete mít nárok

Život v Příbrami | Červen 2024

V mimořádných situacích můžete získat i jednorázovou finanční pomoc. Foto: Pixabay

Dostali jste se do složité životní situace a potřebujete dočasnou finanční výpomoc? Od toho jsou tady dávky státní sociální podpory.

 

Jedná se o podpůrné finanční programy, které řeší okamžitou nepříznivou situaci. Tyto peníze vyplácí úřad práce, a to konkrétně jeho sociální sekce, podle místa trvalého bydliště. Jde především o příspěvek na bydlení, příspěvek na živobytí a mimořádnou okamžitou pomoc. 

Mimořádnou okamžitou pomoc lze získat v životních situacích, kdy hrozí kvůli nedostatku finančních prostředků újma na zdraví, při živelných pohromách, požárech, ekologických nebo průmyslových haváriích. Vyplácí se přímo na pokladně úřadu práce. V mimořádných situacích můžete získat i jednorázovou finanční pomoc, např. pro znovuzískání ztracených osobních dokladů nebo na pořízení nebo opravu nezbytných základních předmětů dlouhodobé potřeby (pračka, lednička, myčka apod.). 

Občané, kteří ze zdravotních důvodů potřebují pomoc při základních životních úkonech (pomoc s domácností, hygienou, stravou atd.), mají po zhodnocení lékařem nárok na příspěvek na péči. Podle míry znevýhodnění je tento příspěvek odstupňován ve čtyřech úrovních. 

Pokud se ocitnete v některé z výše uvedených situací, s dávkami vám pomohou a poradí na úřadu práce. Pomůžeme vám i s vyplněním patřičných formulářů a nasměrujeme vás na konkrétní pracoviště státní správy. Podrobnější informace o všech těchto tématech vám podáme v Senior Pointu (Příbram, Žežická 193, telefon: 778 779 898, e-mail: pribram@seniorpointy.cz, www.seniorpointy.cz, otevřeno po 12.00–15.00, st 10.00–13.00, čt 11.00–14.00. 

Senior Point Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne