Slider

Sochy v Příbrami (VI.)

Kultura | Září 2022

Horník před příbramským gymnáziem. Foto: Jiří Thýn

Kahan postupně představuje příbramské sochy, které navazují na galerijní výstavu z podzimu loňského roku. V tomto vydání představíme jednu z nejvýraznějších soch v Příbrami, totiž sochu Horníka, která je vytvořena z bronzu a žuly a vznikla v letech 1967–1970. Stojí na rohu ulic Osvobození a Legionářů v blízkosti budovy gymnázia.

Autorem sochy Horník je Ivan Lošák (1913–1990), který vystudoval Ukrajinskou akademii v Praze (původně Ukrajins‘ka Studija Plastyčnoho Mystectva – USPM) a Akademii výtvarných umění v Praze u profesorů Otakara Španiela, Jana Laudy a Karla Pokorného. Po absolutoriu nastoupil do ateliéru Karla Pokorného a po příchodu do Příbrami se roku 1960 se zaměřil zejména na tematiku hornictví. 

Čtyřmetrová plastika je jednou z prvních prací pro Příbram. Podstavec pro plastiku a zasazení díla do terénu navrhl architekt Luboš Koreček, autor územního plánu Březohorského sídliště. Od téhož autora má v majetku Galerie moderního umění v Roudnici stejnojmennou bronzovou plastiku z roku 1965, avšak pojednanou odlišně, postava drží v ruce kahan. 

Před prázdninami vydala Galerie Františka Drtikola mapu soch a plastik po roce 1945 v Příbrami. Mapa zájemce provede městem dvěma okruhy pro pěší a jednou trasou pro cyklisty. Představuje v krátkých anotacích a fotografiích na několik desítek soch a plastik z doby, kdy byla realizace soch ve veřejném prostoru podporována takzvaným čtyřprocentním zákonem. V textech zachycuje i městské legendy, které kolem jednotlivých objektů a míst vznikají. Mapa je k zakoupení v galerii, odsud vycházejí také dvě hlavní trasy. Před procházkou anebo po ní se můžete v Arnoštových sadech před galerií posadit na některé z deseti modrých lehátek, která dohromady tvoří nápis Fr. Drtikol. 

Jan Freiberg
Galerie Františka Drtikola

Další program v GFD

Do 2. října 2022 je možné zhlédnout výstavu Ondřej Maleček – Jako sopka v ledové krajině. Výstava je doplněna zápůjčkami z velkých sbírkových institucí, například díly Jana Zrzavého, Aléna Diviše nebo Josefa Váchala. Ve čtvrtek 15. září od 17.00 se v galerii uskuteční komentovaná prohlídka za přítomnosti Ondřeje Malečka.

Na 22. září chystáme workshop pro děti s ilustrátorem a grafikem Martinem Kubátem.

Od 6. října do 20. listopadu je na programu výstava fotografií Terezy Kabůrkové. Ve čtvrtek 20. října v 17.00 pak začíná komentovaná prohlídka s autorkou doplněná o čínské cvičení gigong (čchi – kung).

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne