Slider

Sochy v Příbrami (II.)

Kultura | Březen 2022

Autorem tří sochařských děl v tomto vydání je Miloš Hruška (1924–1997).

V Příbrami se nachází řada soch a plastik, mnohé z nich však míjíme bez povšimnutí. Tímto seriálem navazujeme na nedávnou výstavu Galerie Františka Drtikola a jednotlivá sochařská díla a jejich autory představujeme.

 

Autorem tří sochařských děl v tomto vydání je Miloš Hruška (1924–1997), výtvarný pedagog a sochař, malíř a restaurátor. Absolvoval Akademii výtvarných umění v Praze, obor malířství a sochařství. Po ukončení studií se věnoval restaurování soch, od roku 1966 převážně sochařské tvorbě, v letech 1954–1994 působil jako pedagog výtvarného klubu v Příbrami, kde vyučoval malbu a sochařství a umělecky ovlivnil nejméně dvě generace svých žáků. 

Jeho tři skulptury jsou ukázkou běžné dobové sochařské produkce pro veřejný prostor. Vznikly v období, kdy stát či města systematicky zadávaly veřejné zakázky na vytvoření uměleckých děl pro výzdobu městských prostorů. Obvyklým řešením byla trvalá instalace díla na vybraném místě ve formě statické existence hmotného, umělcem zpracovaného objektu na soklu.

 

Milenci

ulice K Zátiší (prostranství před Střední zdravotnickou školou Vyšší odbornou školou), 1973, pískovec

 

Busta generálmajora Richarda Tesaříka

Jiráskovy sady (před vchodem do Střední zdravotnické školy Vyšší odborné školy), 1977, pískovec

 

Milenci pod kabátem

roh ulic Mánesova a  V Zahrádkách, 1972, pískovec

 

Radoslava Schmelzová, Jan Freiberg
kurátoři výstavy Sochy a plastiky v Příbrami po roce 1945

Foto: Jiří Thýn

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne