Slider

Školní pébéčko žáky bavilo

Školství | Únor 2021

Do participativního projektu pro školy nazvaného Školního pébéčko se zapojilo šest ze sedmi základních škol, které město zřizuje.

 

I přes komplikace způsobené pandemií covid-19 mají příbramské základní školy úspěšně za sebou první ročník školního participativního rozpočtu vycházejícího z principů „velkého“ participativního rozpočtu, který město Příbram realizuje od roku 2018.

 

Do participativního projektu pro školy nazvaného Školního pébéčko se zapojilo šest ze sedmi základních škol, které město zřizuje. Radnice pro každou školu vyčlenila 20 000 korun určených pro projekty, jež si navrhnou sami žáci. Tyto prostředky slouží k tomu, aby žáci mohli rozvíjet dovednosti, které využijí v dalším studiu i praktickém životě. Na rozdíl od simulovaných her poskytuje Školní pébéčko možnost navrhnout reálný projekt za reálné peníze. Navíc mohou děti snadno vidět dopad své aktivity v bezprostředním okolí.

 

Zavření škol projekt jen přibrzdilo

Proces školního participativního rozpočtu trvá obvykle několik týdnů a je rozdělen do sedmi etap – od nastavení pravidel a určení koordinátora procesu, přes sběr nápadů, zhodnocení realizovatelnosti, propagaci, online hlasování až k samotné realizaci vítězných návrhů. Bohužel i tento projekt byl poznamenán uzavřením základních škol v druhém pololetí školního roku 2019/2020. Většina škol se k dokončení projektu úspěšně vrátila i za nepříznivých podmínek v prvním pololetí probíhajícího školního roku.

 

Od knihovny po odpočinkovou zónu

Heslem „Kniha – přítel člověka“ se řídili žáci ZŠ 28. října, když si během školního projektu odhlasovali, že se za 20 000 korun doplní knížky do školní knihovny. Dalšími soutěžními návrhy na této škole byly lavičky do zahrady nebo nové vybavení do kuchyňky. 

ZŠ Jiráskovy sady zvítězil v opravdu velké konkurenci nápad na zakoupení automatu na vodu. Děti navrhovaly také sedací vaky, školní sportovní dresy, automat na školní potřeby nebo dokonce i defibrilátor.

Vítězným návrhem na ZŠ Pod Svatou Horou se stal projekt nazvaný „Relaxační zóna, místo pro setkávání žáků.“ Z rozpočtu byly nakoupeny sedací prvky, které lze libovolně podle potřeby sestavovat. Nejvíce hlasů na ZŠ Březové Hory získal projekt venkovní učebny a renovace školní zahrady, díky které vznikne prostor pro společně trávený čas. 

Z hlasování na ZŠ Bratří Čapků vzešel jako vítězný návrh rekonstrukce zahradního altánu. Tento projekt bude realizován ve větším rozsahu za podpory fondu SRPŠ. Aktivně odpočinková zóna v zimní zahradě získala největší podporu v rámci Školního pébéčka na ZŠ Školní. Vznikne tak prostor, který bude žákům sloužit nejen ve volných hodinách, ale také během vyučování. 

„Téma participativního rozpočtu není záležitostí pouze pro dospělé. Názory dětí na jejich prostředí, v němž tráví spoustu času, jsou důležité a vzdělávání prostřednictvím aktivního zapojení a prožitku má smysl,“ dodala k projektu místostarostka Zorka Brožíková. Město Příbram chce s projektem Školní pébéčko pokračovat. Další příležitost pro žáky tak přijde se školním rokem 2021/2022. 

Zuzana Kučerová, Městský úřad Příbram 

 

Jak to probíhá

  • město vyčlení 20 000 korun pro každou školu
  • škola nastaví pravidla
  • žáci navrhují „zlepšovací projekty“
  • vedení školy vyhodnotí realizovatelnost projektů
  • o svých projektech děti informují a snaží se pro svůj návrh získat podporu spolužáků
  • online hlasování prostřednictvím aplikace D21
  • po vyhodnocení přichází fáze realizace

 

 

Myšlenka participativního rozpočtu pro žáky se nám zdála velmi zajímavá

Participativní rozpočet pro školy nazvaný Školní pébéčko měl velký ohlas. Jak to konkrétně probíhalo na jedné ze škol, které se zapojily, líčí následující článek.  

V roce 2020 se naše škola zapojila do projektu v rámci školního participativního rozpočtu, který je spolufinancován městem Příbram. Myšlenka participativního rozpočtu pro žáky se nám zdála velmi zajímavá, neboť si mohli vyzkoušet něco ze světa dospělých. Většina z nás se již s participativním rozpočtem někdy setkala, ale především ve formě představení konkrétních projektů nebo samotného hlasování. Uvítali jsme tedy možnost vyzkoušet si to i z druhé strany. Jako pomocníka jsme obdrželi aplikaci D21, kterou jsme mohli zdarma využít. Tato aplikace nám pomohla vše přehledně naplánovat, poskytla nám spoustu návodů a nápadů, a především nám pomohla se samotným hlasováním, které proběhlo online. 

Na projektu jsme začali pracovat již v únoru, kdy jsme s rozpočtem seznámili zástupce z řad jednotlivých tříd. Jejich úkolem bylo informovat své spolužáky o tomto projektu a dát dohromady nápady, jak by šlo vylepšit prostředí školy. Jednotlivé projekty měli podle stanoveného harmonogramu představit a z nich měly být vybrány ty, které bylo možné v našem prostředí realizovat. Bohužel v téhle chvíli byla naše práce přerušena prvním uzavřením škol. 

Do práce jsme se naplno vrhli v září, kdy jsme vybrali čtyři projekty, které postoupily do tzv. kampaně. Zde se opět zapojili třídy i jedinci, kteří projekty předložili. Od poloviny září pracovali na prezentaci svých projektů, vytvářeli plakáty, reklamní letáčky a připravovali si pro spolužáky bližší představení svých projektů. Autoři měli navštívit třídy, aby oslovili potencionální voliče. Jelikož jsme ale ze dne na den přešli na distanční výuku, celá kampaň proběhla prostřednictvím školního časopisu brezaky.cz. 

Hlasování se uskutečnilo od 7. – 13. listopadu. Žáci obdrželi osobní kódy a odkaz na stránku hlasování. Celkem se zúčastnilo 163 žáků. Nejvíce hlasů získal projekt, který předložili žáci 5. A – Renovace školní zahrady před tělocvičnou. Druhé místo obsadil projekt žáků 7. A – Venkovní učebna. Dále skončily projekty žáků 9. A – Využití prostoru školního dvora a 8. A – Pořízení nových počítačů do školního klubu. Jako vítězné byly vybrány projekty žáků 5. A a 7. A. 

Dana Polášková, ZŠ Březové Hory

 

 Heslem Kniha – přítel člověka se řídili i někteří žáci na ZŠ 28. října, když si během školního projektu odhlasovali, že se za 20 000 korun doplní knížky do školní knihovny.

Naše základní škola se zapojila do projektu Školní participativní rozpočtování (Školní pébéčko) zaštiťované městem Příbram. Město do tohoto projektu vyčlenilo částku 20 000 korun pro každou zúčastněnou školu. Smyslem projektu bylo zapojit žáky školy do rozhodování o tom, do jakého návrhu se částka zainvestuje a vylepší se tím zázemí nebo vybavení školy. V praxi to vypadalo tak, že každý žák navrhl svůj nápad. 

Vedení školy spolu s dalšími členy týmu vybralo z 36 předložených návrhů pět postupujících do hlavního hlasování. Vybrané návrhy museli žáci zpracovat do podoby projektu i s jeho předběžnou kalkulací, využitelností a technickou náročností na realizaci. V této podobě je pak prezentovali celé škole formou besedy, krátkých vtipných scének či přednesením návrhu, proč zrovna tento projekt je pro školu a žáky nejlepší. 

V týdnu od 17. do 23. února 2020 se uskutečnilo hlasování. Mladší žáci (1. a 2. třída) rozhodovali za pomoci vytvořených volebních lístků a volební urny. Žáci od třetích ročníků hlasovali přes odkaz na webu školy. Hlasování se inspirovalo tzv. Janečkovou metodou, kdy žáci měli k dispozici dva hlasy a mohli je přidělit vybraným projektům. 

Vítězným projektem se stal návrh Doplnění knih do školní knihovny, pro nějž volilo 66 % hlasujících žáků. Na dalších místech se umístily následující projekty: Lavičky do školní zahrady; Univerzální školní pomůcky; Doplnění věcí do kuchyňky; Hodiny do každé třídy. 

Po výběru knižních titulů se pořídí nové knihy ze získaných finanční prostředků. Žáci se mohou těšit jak na knihy z povinné literatury, tak i na „kousky“, u kterých si odpočinou, zažijí dobrodružství či si sami zvolí, jak příběh skončí. 

Práce na projektu samotném žáky bavila, mohli se realizovat a ukázat svým spolužákům, že škola není jen věcí učení se v lavici. Na vlastní kůži si vyzkoušeli, jaké je komunikovat s různými věkovými skupinami svých spolužáků, vystupovat před skupinou, která je větší než školní třída, proč je nutné, aby správně fungovala technika a v neposlední řadě také, jak důležitá je spolupráce mezi sebou samotnými. 

Pavla Uhlířová, ZŠ 28. října

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne