Slider

Pruh pro autobusy má stavební povolení, hotový by měl být do tří let

Doprava | Prosinec 2020

Nový autobusový pruh na Strakonické v městské části Praha-Chuchle získal stavební povolení.

Po jeho vybudování by se pro dojíždějící do Prahy měl zkrátit čas cestování zejména v ranní špičce.

 

Cestující veřejnou dopravou, ale také řidiči osobních vozů by měli do budoucna trávit méně času čekáním na Strakonické ulici v okrajové části Prahy. Zejména v ranních hodinách se zde tvoří kolony, protože ulice „sbírá“ dopravu z jižní a západní části metropole.  

Dílčím řešením je vybudování autobusového pruhu v celé délce úseku od Lahovic až po Barrandovský most. Část autobusového pruhu je již funkční, pro další úsek nedávno Technická správa komunikací hl. m. Prahy získala stavební povolení. To umožňuje rozšíření Strakonické ulice v oblasti Velké a Malé Chuchle.  

„Nový buspruh v délce přes dva kilometry je zbývajícím úsekem, který vytvoří souvislý tah od Lahovic až za Barrandovský most v celkové délce šest kilometrů, který umožní autobusům dostat se bez zdržení od Zbraslavi, Mníšku pod Brdy, Příbrami či Štěchovic na Smíchovské nádraží. Průměrný interval autobusů v ranní špičce zde činí pouhých 51 vteřin,“ uvádí Regionální organizátor pražské integrované dopravy (ROPID).  

Přípravné práce mají probíhat ještě letos a zprovoznění nového úseku by nemělo trvat déle než tři roky. Podle ROPIDu se rozšíření může částečně příznivě dotknout i automobilistů. Jednak nedochází k omezení současných pruhů pro ostatní vozidla tak, jak se to při zmírňování dopravy děje v některých jiných lokalitách, a jednak se přesunem autobusů uvolní určitá kapacita jízdních pruhů.  

Stanislav D. Břeň

 Nové linky pro Rožmitálsko

K závěru letošního roku se chystá rozšíření společného systému integrované dopravy Prahy a Středočeského kraje do dalších oblastí. Mimo dalších oblastí se jedná také o Rožmitálsko. Zavedeny budou tři nové linky PID v oblasti mezi Příbramí, Rožmitálem pod Třemšínem a Hvožďany. Stávající linka 317 bude v Dobříši rozdělena na dvě (317 a 517). Drobné úpravy budou také na linkách 393 395 mezi Příbramí a Prahou.

Zdroj: ROPID, IDSK

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne