Slider

Projděme si vyhlídky svatojanského kaňonu

Povltaví | Červen 2024

Pohled na svatojanské meandry z vyhlídky Máj. Foto: Jaroslav Hodrment

Vltavský kaňon s naučnou stezkou Svatojanské proudy (o které jsme psali minule) je svým krajinným rázem dramatický a velmi fotogenický. Nelze se tedy divit tomu, že se na vysoko položených úbočích objevuje řada pěkných rozhledových míst.

 

Na skalnatém svahu pravého břehu Vltavy je jich více – směrem po proudu jsou to Bednář, Máj, Mařenka, Myšák a Smetanova vyhlídka. Posledně jmenovaná je však v současné době nepřístupná (oplocený soukromý pozemek). Na levém břehu je to zejména Zadka (339 m), ležící na stejnojmenném vrcholku. Každá ze zmíněných vyhlídek má svůj ráz, zachycuje svatojanský kaňon po svém – z úhlu nejen geometrického, ale i estetického. 

My si dnes vybereme patrně tu nejatraktivnější, nejvíce navštěvovanou vyhlídku – Máj. Ta je celoročně volně přístupná. Najdeme ji na vrcholku příkrého skaliska v nadmořské výšce 440 m. Výrazně převyšuje okolí, leží opravdu vysoko – je asi 215 m nad hladinou štěchovické nádrže. Vltava pod ní v ostrém levotočivém meandru obtéká protější zalesněné místy obnažené skály, na nichž je při bližším zkoumání částečně patrna stěnou se prodírající naučná stezka. Nejvyšší partie protisvahu jsou asi o 100 m níže, pročež se nám nad nimi otevře pohled daleko do zvlněného kraje. 

Vyhlídka je přírodní, geologicky přirozená, nerovná, nemá zábradlí – je tedy na místě opatrný pohyb. Na rozhledové místo Máj se nejspíše vydáme z nedaleké osady Teletín (místní část obce Krňany) s asi 150 obyvateli a kapličkou sv. Jana Nepomuckého. Vsí vede významná turistická trasa Via Czechia – středozemím. Ta začíná na nejsevernějším a končí na nejjižnějším bodu ČR. V Teletíně je také zastávka autobusu Benešov – Hradištko. 

Na severním okraji vesnice je zřízeno malé parkoviště. Od něj je třeba se vydat západně po neznačené polní cestě, po níž po necelém kilometru, nakonec mírně se svažujícím lesíkem, dorazíme k vyhlídce. 

Jako zajímavost připomínáme sezonní možnost proplout údolím Svatojanských proudů na historickém parníku Vltava – ten startuje v Praze u Rašínova nábřeží a s mezizastávkami končí pod slapskou hrází a odtud se vrací zpět (viz paroplavba.cz). Trasa z Prahy k hrázi měří necelých 40 km a loď ji urazí asi za čtyři hodiny. Je to opravdu nezapomenutelný zážitek, doprovozený opravdu zasvěceným průvodcovským výkladem, tak si ho nenechte ujít. 

Jaroslav Hodrment

Výlet v kostce

  • Oblast: Povltaví
  • GPS start: parkoviště Teletín  49.8286403N, 14.4678617E
  • Trasa: Teletín – vyhlídka Máj mapy.cz/s/fokalacebu
  • Vzdálenost: 1 km
  • Typ: pěší a cyklo
  • Náročnost: nízká
  • Značení: neznačeno
  • Zajímavosti: parník Vltava

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne