Slider

Přes Kamýk vstoupíme na území slapské vodní nádrže

Cestovní ruch, turismus | Září 2022

Areál zříceniny hradu Kamýk. Foto: Jaroslav Hodrment

Putujeme-li po proudu nejkrásnější české řeky Vltavy a za zády již máme Vodní nádrž Kamýk (kterou jsme popisovali v minulém článku z oblasti Povltaví), zjistíme, že prakticky hned pod tělesem kamýcké hráze se začíná vzdouvat další nepřehlédnutelná vodní plocha – Vodní nádrž Slapy. Ta byla vybudována jako součást takzvané Vltavské kaskády v letech 1949–1955.

Obec Kamýk, jež byla jako osada u knížecího dvorce založena patrně již v 10. století, nebyla ušetřena ničivých povodní, před nimiž ji nedokázala ochránit ani Vltavská kaskáda, ač to ve své době byl jeden z hlavních účelů jejího budování. V roce 2002 zde mohutná povodňová vlna zaplavila 60 objektů, z toho 37 rodinných domů. Velké škody tu napáchala také povodeň v roce 2013. 

Ale jak je vidět, obec je nesmírně odolná a žije dál – občanským životem, rekreací, kulturou, turistikou. To dokládá například poměrně nedávná rekonstrukce zříceniny královského hradu Kamýk neboli Vrškamýk (2009–2010). Ten náležel mezi nejvýznačnější panovnické hrady 13. století. Stavební základy hradu byly důkladně archeologicky prozkoumány a stabilizovány, následně zde bylo zřízeno zázemí pro návštěvníky, naučná prohlídková trasa včetně ovčína a malé rozhledny s výhledem na obec a okolí. Pěkný a pohodový areál je přístupný celoročně a rozhodně stojí za to jej navštívit. 

Na cestě k Vrškamýku, z obce po zelené značce, patrně nepřehlédneme cibulovitou báň pěkně opraveného kostela Narození Panny Marie. Tento mariánský kostel si zachoval mnoho ze své původní raně gotické podoby. Ve středověku byl opatřen opevněním, jehož zbytky objevíme v části hřbitovní zdi se střílnami. Na jeho dnešní podobě se odráží především významná barokní přestavba po velkém požáru v roce 1774. 

Kamýk nad Vltavou – inspirativní místo, ze kterého se můžeme po řece či podél ní vypravit na řadu zajímavých míst. Po vodě, pěšky, na kole, z Nové Živohoště pak parníkem až ke hrázi s řadou zastávek, možností je velmi mnoho. Nudit se tu rozhodně nebudeme.

Jaroslav Hodrment

 

Výlet v kostce

GPS start: Kamýk nad Vltavou, most přes Vltavu 49.6393533N, 14.2546233E
Oblast: Povltaví
Trasa: https://mapy.cz/s/necugazefo
Délka k zřícenině hradu Kamýk: 1,7 km
Typ: pro pěší
Náročnost: nízká
Značení: zelená
Zajímavosti na cestě: kostel Narození Panny Marie

Další tipy na výlet: www.brdyapodbrdsko.cz

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne