Slider

Pilotní projekt svozu odpadu přímo z domácností přináší první výsledky

Životní prostředí | Červen 2024

První výsledky ukazují, že se podařilo sesbírat výrazně více plastu, papíru a bioodpadu. Grafika: TS Příbram.

V dubnu letošního spustiliyTechnické služby města Příbrami v lokalitě Zdaboř svoz tříděného odpadu systémem „door to door“, kdy je svážen tříděný odpad přímo z domácností.

 

V České republice třídí odpad průměrně 70 % obyvatel. V rámci pilotního projektu sběru vybraných komodit (plast, papír, bioodpad) se podařilo umístit nádoby na separovaný odpad do více než 80 % domácností ve Zdaboři. Díky tomu se tato lokalita dostala ve třídění nad celorepublikový průměr. 

Velký dík patří nejen pracovníkům Technických služeb města Příbrami (TS), kteří se na realizaci projektu podíleli, ale především občanům Zdaboře. Rozvoz nádob do domácností probíhal hladce zejména vlivem spolupráce zdejších obyvatel. Občané, kterým není lhostejný přístup k odpovědnému nakládání s odpady, se registrovali a v předem domluveném čase rozvozu čekali na své barevné popelnice. Tato spolupráce výrazně přispěla k bezproblémovému průběhu projektu. 

A jaké jsou první výsledky? Od 1. dubna 2024 se komunální odpad sváží jednou za dva týdny. Díky usnadnění třídění odpadu do barevných nádob byl tento přechod na nižší frekvenci zvládnut bez větších problémů. Výsledkem je snížení množství komunálního odpadu o 35 % oproti stejnému období v minulém roce. 

Výborné výsledky ukazuje i svoz bioodpadu. Ve sledovaném období vzrostl objem bioodpadu ze 7 t na 16,2 t za měsíc. Bioodpad z domácností zároveň vykazuje vysokou kvalitu a čistotu a je velmi dobře zpracovatelný. Množství vytříděného papíru a plastu vzrostlo v dané lokalitě čtyřnásobně. Výsledky ukazují, že se jedná o správně zvolenou cestu, kterou se TS chtějí ubírat i nadále. 

Jedním z cílů projektu je také získání zpětné vazby od občanů. Přes vysoké procento zapojení existuje pár desítek domácností, které dosud váhají. Důvody mohou být různé. TS vyzývají dosud nezačleněné domácnosti, aby sdělily svůj názor, proč se nestaly součástí projektu (tel. 777 705 633, petra.stichova@ts-pb.cz). Pomůže to lépe připravit podobné projekty pro další vytipované lokality v Příbrami. Nádoby mohou občané Zdaboře zdarma získat ještě do 30. června 2024. Vyzvednout si je však musí po předchozí telefonické domluvě již sami na TS. 

Na veřejných sběrných místech ve Zdaboři budou od 1. července 2024 postupně nahrazovány nádoby na papír, plast, nápojový karton a bioodpad (které jsou již v jednotlivých domácnostech) komoditami, jež v nich chybí. Typicky se bude jednat o oleje, kovy, popř. textil. V závěru roku pak dojde k úpravě sběrných míst či k jejich přesunu. 

Irena Hofmanová
Technické služby města Příbrami

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne