Slider

Paní Eva využívá naši podporu při péči o svého otce

Sociální péče | Květen 2021

Společnost Dementia pomáhá lidem v těžkých situacích.

Mnohým z nás přináší současná situace ve společnosti těžké chvíle. Potýkáme se s nejrůznějšími starostmi, a někdy i s bolestí, lítostí či strachem. Následující příběh přibližuje komplikace, ale i způsob řešení některých případů.

Na naši organizaci se obrátila paní Eva, která hledá radu v nelehké situaci. Oba její rodiče byli před časem hospitalizováni s nemocí covid-19. Tatínkův stav se zlepšil a zanedlouho se vrátil z nemocnice domů. Její maminka bohužel zůstává v nemocnici v bezvědomí. Otec však trpí několika chronickými zdravotními obtížemi, a navíc se u něj už před hospitalizací projevila počínající Alzheimerova choroba, jejíž příznaky se pobytem v nemocnici zhoršily. Bez manželky se nyní cítí ztracený a dezorientovaný. Vždyť to byla právě ona, kdo o něj pečoval a do podrobností znal všechny jeho potřeby. Paní Eva teď hledá řešení, jak situaci zvládnout. V žádném případě nechce dopustit, aby tatínek skončil v LDN. 

Paní Eva vyhledala naši pomoc. Vyslechli jsme ji, podpořili v jejím úsilí a domluvili se, jaké další kroky bude vhodné učinit. Teď hledáme vhodnou pečovatelskou službu, která by rodině pomohla s péčí o tatínka a zajistila pro něj i osobní asistenci. Pomáháme paní Evě řešit problémy, které se vyskytly při čerpání příspěvku na péči. Podporujeme ji, aby dospěla ke správným rozhodnutím, a nasloucháme jejím starostem i obavám. 

Pro naši organizaci pracují odborníci z různých oblastí, které souvisejí s péčí o nemocného s demencí. Můžeme zajistit radu právničky, zdravotníka, poskytujeme odborné sociální poradenství. S lidmi, kteří prožívají stejné nebo podobné starosti se můžete setkat ve svépomocných skupinkách, které teď pořádáme online. Služby jsou zdarma, jsme tu pro všechny, kteří pečují o své blízké s Alzheimerovou nemocí či některou formou demence. Veškeré podrobnosti jsou na webu dementia.cz. 

Jitka Emlerová, Dementia

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne