Slider

Od hostince ke dvěma kilometrům knih

Život v Příbrami | Červenec, srpen 2020

Představujeme Knihovnu Jana Drdy v roce 120. výročí založení.

Knihovna Jana Drdy jako příspěvková organizace města působí hned na čtyřech různých adresách v Příbrami. Díky tomu mají Příbramští ze všech koutů města do knihovny blízko. Představujeme Knihovnu Jana Drdy v roce 120. výročí založení.

 

Hlavní sídlo knihovny je na náměstí T. G. Masaryka, na místě, které má zajímavou historii. Od 17. století zde byl hostinec. Od jeho posledního majitele koupilo dům tehdejší okresní hejtmanství. Stavení bylo strženo a na jeho místě byl vystaven zcela nový novorenesanční dům s četnými sloupy, římsami a krásným reprezentačním sálem. Na fasádě najdeme rok dokončení 1922. Úřadovala zde okresní správa politická (1919–1928), Okresní úřad v Příbrami (1928–1945). Po 2. světové válce zde měly sídlo OV KSČ a OV SSM. Od roku 1984 v budově sídlí knihovna. 

Téměř po čtyři desetiletí se knihovna proměňuje. Poslední velkou rekonstrukci prodělala v roce 2018, kdy získala tolik potřebný výtah a bezbariérový přístup. Invalidní vozíky a dětské kočárky se tak snadno dostanou do všech půjčoven i do Společenského sálu. Ústřední půjčovna pro dospělé je moderní, světlá a vzdušná, Studovna už svou modernizaci také absolvovala, jen Ústřední půjčovna pro děti na velkou rekonstrukci teprve čeká.

 

Tři patra plná knih

V přízemí je Ústřední půjčovna pro dospělé a Informační centrum, v prvním patře Ústřední půjčovna pro děti, ve druhém Studovna, ve třetím Společenský sál KJD. Součástí Studovny je místnost s regionálním fondem, kde se shromažďují publikace, vážící se k příbramskému regionu. 

V budově jsou také další prostory, do kterých návštěvník běžně nevstoupí. Například Oddělení regionálních služeb, které zajišťuje putovní soubory knih, díky nimž má svým čtenářům co nabídnout více než 150 knihoven malých obcí ve velkém okruhu kolem Příbrami. V budově knihovny se knihy také objednávají, knihovnicky zpracovávají, balí a všelijak jinak opečovávají a samozřejmě také skladují. 

Pohodlí a vymoženosti, které knihovna obyvatelům Příbrami poskytuje, nejsou nikterak srovnatelné s časy před 120 lety, kdy se podle kroniky města… „slavné obecní zastupitelstvo královského horního města Příbramě usneslo jednomyslně založiti veřejnou knihovnu lidovou." Komitét pro zřízení lidové knihovny obdržel na základě výnosu městské rady 24. srpna 1900 pro otevření knihovny 413 zlatých a 93 krejcarů (827 korun a 86 haléřů). Tato první lidová knihovna v Příbrami po roce svého působení vlastnila 790 svazků knih a zapsáno bylo 255 čtenářů. Půjčovalo se maximálně dvě hodiny týdně a knihovní řád byl neúprosný.

 

Každé třetí dítě čtenářem knihovny

A jak je tomu v roce 2020? Knihovna Jana Drdy poskytuje čtenářům 114 431 tištěných knih (představte si více než dva kilometry dlouhou řadu knih), 288 nosičů digitalizovaných regionálních dokumentů, 1477 audioknih, přes 10 000 elektronických knih, deskových a společenských her je k vypůjčení 185 kousků. Knihovna má 4791 zapsaných čtenářů, z toho je 1595 dětí. To znamená, že každé třetí dítě a každý devátý dospělý v Příbrami je čtenářem knihovny. 

Rozsah poskytovaných služeb, dobré slovo a příjemné prostředí dělají z Knihovny Jana Drdy užitečné a příjemné místo pro každého. Našim čtenářům, návštěvníkům i fanouškům patří díky, že nás potřebují, počítají s námi a že se knihovna stala součástí jejich života. 

Katka Nolčová, Knihovna Jana Drdy

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne