Slider

Nový způsob svozu odpadu lidé spíše vítají

Život v Příbrami | Červen 2024

Momentka z distribuce barevných popelnic občanům Zdaboře. Foto: TS

Od dubna letošního roku probíhá ve Zdaboři pilotní projekt sběru a svozu tříděného odpadu přímo z domácností. Ty dostaly zdarma tři popelnice – na plast, papír a bioodpad – a přímo od domů je v předem určených termínech vyvážejí Technické služby města Příbrami.

Jak na tuto novinku reagují místní?

 

Petr Prýmek: Jsem moc rád, že můžeme třídit odpad také do vlastních barevných popelnic. Před tím už jsme odpad třídili do dvou menších a samozřejmě i do veřejných. Moje první zkušenosti jsou takové, že komunální popelnici a žlutou na plasty s kartony stačí vyvážet jedenkrát za 14 dnů, modrou na papír jedenkrát za měsíc a hnědou na bioodpad jednou za tři měsíce, protože máme kompostér a zahradní kompost. 

Tereza Křemenová: U nás spokojenost. Velká popelnice na bio odpad je super, necháme ji vyvézt tak jednou za 14 dní. Nádobu na papír moc nevyužijeme, na plast tak jednou měsíčně. Popelnice na papír a plasty by mohly být menší, zbytečně překážejí na zahradě i na chodníku. Celkově jsme ale spokojeni, protože už nemusíme několikrát týdně ke sběrným hnízdům. 

Jana Nekolová: Jsem s tím moc spokojená, protože nemusím chodit nikam daleko, což je skvělé s ohledem na můj zdravotní stav. Navíc je to bezpečnější. Také mám jistotu, že se odpad do popelnic vejde, předtím se několikrát stalo, že „hromadná“ popelnice byla přeplněná. 

Tomáš Winter: Od počátku jsem rozporoval jedinou možnost třídění odpadu, a to vyfasovat od TS tři popelnice o obsahu 240 l. Důvodů je několik: malá zahrada – kontejner nenaplním trávou ani za rok, nevzhledné kontejnery u řadových domů (mj. 120l nádoba se vejde do garáže s autem), malý počet spolubydlících (plast naplním za půlroku a papír jednou za rok). Vzhledem k tomu, že byly zrušeny sběrné kontejnery na bioodpad, nevidím jiné řešení, než tento odpad (hlavně trávu) vysypávat do společných kontejnerů na smíšený odpad. Nejsem v lokalitě jediný, kdo má stejné vnímání situace. Je už patrné na popelnicích na smíšený odpad, že spoluobčané jej tam vyhazují víc než vloni, nemají totiž kam jinam. Na TS jsem navrhoval, aby mi do vyřešení přidělili pouze popelnici na bioodpad na 240 l nebo alespoň kompostér, abych jej mohl třídit. Bohužel, jediná možnost jsou stále tři popelnice na 240 l. To je pro mě nepřijatelné, a budu tedy muset bioodpad přestat třídit jako někteří obyvatelé Zdaboře (plasty a papír rozvezu do kontejnerů na tento odpad po Příbrami – až hnízdo k tomu určené v naší lokalitě zanikne). Je to proti mému přesvědčení, jenže s tímto přístupem TS jiné řešení nevidím. Optimální by bylo, aby si každý mohl vybrat počet popelnic (třeba jen na bioodpad) a velikost 120 l nebo 240 l. Pokud tato volba nebude, jsem přesvědčen, že projekt selže. 

Oldřich Kozák: Nový systém sběru a svozu odpadu ve Zdaboři velmi oceňuji. Už dříve jsme poctivě třídili, ale bylo otravné pořád odpad odvážet na některé ze sběrných míst, která navíc bývají dost často přeplněná. S vlastními nádobami na tříděný odpad se nám výrazně zvýšil komfort třídění. Jako příjemný bonus beru nádobu na bioodpad, díky které už nemusíme řešit kam s posekanou trávou či větvičkami z ořezu keřů. K úplné spokojenosti bych ještě přidal nádobu na sklo. 

Patricie Kratochvilová: Se systémem odvozu odpadu jsme velmi spokojeni, vyhovují nám velké nádoby na papír a plasty, a zejména bioodpad. Svoz bioodpadu značně ulehčil nám všem, kdo mají zahradu. 

Vladimíra Zajíčková: Zatím jsem zcela spokojená. Velikost nádob je dostatečná a frekvence svozu také. Vyhovovalo by mi, pokud by tento systém zůstal zachován. 

Jindřich Skrip: Chtěl bych velmi pochválit TS Příbram za kvalitu svozu odpadu, a hlavně za ochotu vyvážet bioodpad, a to již několik let přímo ze zahrad v kontejnerech, které byly vlastní. Lidé jej přestali vozit na okolní plochy kolem bydliště. Nový systém funguje a je v pořádku. Nejsem si pouze jist, zda na plasty a papír potřebujeme vlastní popelnice. Míst na tříděný odpad je v našem okolí poměrně dost a nikdy jsem neměl problém tam odpad dovézt. Také je trochu škoda, že jsme nemohli využít vlastní popelnici na bioodpad. Myslím, že bychom tím městu ušetřili část nákladů. Ale celkově TS chválím za ochotu a práci, kterou pro nás dělají. 

Radmila Šedivá: Osobně jsem nadšená. Třídíme zodpovědně, protože chceme aspoň trochu odčinit naše hříchy, co se odpadů týče. Projet kolem skládky u Chrástu je hlavně v zimě dost deprimující. Stále roste a plastových sáčků, pytlů a různých cárů igelitů, co visí na stromech kolem, je strašně moc. Kontejnery na papír a plast jsem uvítala více než vřele. Doma třídíme ještě nápojový karton, kovy a sklo. V domácnosti jsme dva a frekvence vyvážení zcela dostačuje. Hnědý kontejner nám vzhledem k rozloze zahrady nedostačuje, ale i tak jsem za něj moc ráda. Protože naplnit biokontejner posekanou a vypletou trávou a odpady z domácnosti trvá mžik, začali jsme posekanou trávu před vložením do kontejneru předsušovat, vejde se tam víc a nádoba je lehčí. Co se nevměstná, ukládáme za zahradou a při větším objemu zaplatíme odvoz. Jinak děkujeme chlapům z TS, kteří se s kontejnery na bioodpad tahají, fakt těžká práce. 

Petr Studený: Nám systém svozu vyhovuje, a to jak sjednocení na jeden den v týdnu, tak frekvence. S potěšením jsme přijali distribuci popelnic na tříděný odpad, šetří nám to čas a z naší strany máme dobrý pocit z ještě důslednějšího třídění. 

Stanislav D. Břeň

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne