Slider

Muzeum otvírá novou výstavu a zve na Muzejní noc

Kultura | Červen 2024

Vstupní brána Památníku Vojna Lešetice, kde se 27. června uskuteční komponovaný program při příležitosti Dne památky obětí komunistického režimu. Foto (2×): Hornické muzeum Příbram

Červnové akce v Hornickém muzeu Příbram nabízejí zážitky pro všechny věkové kategorie – od dobrodružství pro rodiny s dětmi, přes novou výstavu, prohlídky podzemí a hudební představení až po pietní mši a připomínku obětí komunistického režimu.

 

Hornické muzeum Příbram připravilo na víkend 8.–9. června program pro rodiny s dětmi od tří let, který se bude odehrávat v areálu dolu Anna. Jak jeho název „Dědo, jak to tenkrát bylo?“ napovídá, hlavní náplní budou vzpomínky na práci a život horníků na Příbramsku. Bývalí horníci návštěvníky zavedou zejména do 2. poloviny 20. století, zmíní se ale i o starších dobách. Interaktivní a přívětivou formou se zde děti i dospělí dozvědí mnoho zajímavých informací od pamětníků, svezou se důlním vláčkem, prohlédnou si část zdejšího podzemí a také parní těžní stroj. Muzeum tuto akci doporučuje nejen rodičům s dětmi, ale i prarodičům – někteří z nich pojednávanou dobu v Příbrami zažili, jiní o ní možná slyšeli vyprávět své blízké. 

Začátek programu je vždy v celou hodinu, první začíná v 9.00, poslední v 17.00. Vzhledem k omezené kapacitě vláčku lze doporučit předchozí rezervaci na čísle 318 630 149. Vstupné činí 60 korun, jako bonus dostanou návštěvníci možnost zúčastnit se navazující prohlídky podzemí za sníženou cenu 10 korun.

 Muzejní noc s bohatým programem

V neděli 16. června od 17.00 do 22.00 se v Hornickém muzeu Příbram koná Muzejní noc, která nabídne v areálech dolů Vojtěch a Anna bohatý kulturní program. V 17.00 zahájí program komentovaná prohlídka nové výstavy s názvem Zkáza příbramského domu Jechů, instalované na dole Vojtěch. Výstava ilustruje život v Příbrami na přelomu 19. a 20. století na příkladu rodiny obývající dům č. p. 9 v Plzeňské ulici. Zároveň podává svědectví o zvůli moci a o křivdě, jež se stala lidem i městu v rámci asanace ulice v letech 1961–1962 a kterou mají mnozí Příbramané dodnes v živé paměti. Expozicí zájemce provede její autorka, historička Lenka Blažková. Vstupné činí jednu korunu. 

Po prohlídce mohou návštěvníci pokračovat v kulturním programu, a to koncertem kapely Bárka a sboru Gambale, který se na dole Vojtěch koná od 18.00. Skupinu tvoří violoncellista Pavel Barnáš a harfenistka Ivana Pokorná. Oba muzikanti působí desítky let v renomovaných profesionálních orchestrech a ve své dvoučlenné kapele se zaměřují hlavně na evergreeny a filmové melodie. V repertoáru smíšeného sboru Gambale najdeme klasické kusy, lidové písně, spirituály a gospely, ale i rockové skladby adaptované pro sborový zpěv. Vstupné na koncert je 30 korun. 

V průběhu celého večera se mohou návštěvníci za symbolickou korunu vydat na pěší trasu podzemím, která vede vodní štolou z dolu Vojtěch na důl Anna, kde zažijí večerní jízdy důlním vláčkem. V prostorách kulturně vzdělávacího centra si mohou od 17.00 do 20.00 prohlédnout výstavu maleb Dany Křápkové, bývalé ředitelky ZŠ Školní, a dobrovolným vstupným zde přispět na dobrou věc – výtěžek poputuje do sbírky na pohybové terapie pro malého Matěje, který od narození bojuje s řadou náročných zdravotních omezení.  

 

Památníkem Vojna se rozezní Krylovy písně

Při příležitosti Dne památky obětí komunistického režimu se ve čtvrtek 27. června v Památníku Vojna koná komponovaný tematický program. V 16.00 začíná pietní mše, o hodinu později se areálem rozezní písně Karla Kryla v podání skupiny PCHS. 

Den památky obětí komunistického režimu byl symbolicky vyhlášen k uctění Milady Horákové, odsouzené ve vykonstruovaném monstrprocesu za údajnou velezradu a špionáž k trestu smrti, vykonanému 27. června 1950. 

Stanislava Charvátová
Hornické muzeum Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne