Slider

Když jdou na člověka léta

Úvodník | Říjen 2022

Starosta města Jan Konvalinka

Když jsem se připravoval na napsání úvodníku k tomuto číslu Kahanu, hledal jsem nějaké oduševnělé moudro, nějaký citát, kterým bych důstojně podtrhl téma, kterým jsou tentokrát senioři. Citát jsem našel a i přes to, že není příliš vznešený, se mi nesmírně líbil. Dovolím si ho uvést, i když není z nejslušnějších. Jeho autorem je Miloš Kopecký, který jednou řekl: „Blbé není stáří, ale ty blbé kecy těch druhých o tom.” Mistr má velkou pravdu v tom, že stáří nemusí vždy znamenat hloupou životní epochu, důležité je, jak člověk vnímá sám sebe a jak si dokáže vlastní život nastavit.

V rámci své práce potkávám seniory opravdu často. Vídáme se na besedách, setkáních nebo výjezdech. Pokaždé obdivuji jejich nadšení a houževnatost i výdrž, se kterou se pouští do aktivit, které by vyčerpaly i daleko mladší ročníky. Vzpomínám na letošní Olympiádu seniorů, která se konala už popáté. Vždycky je to víkendový pobyt, během něhož se soutěží v týmech při rozličných disciplínách. Tentokráte byl součástí i orientační pochod. Ten měl podle propozic a výpočtů měřit necelých osm kilometrů. No, kilometrů to bylo nakonec jedenáct. Přesto jej všichni zvládli a namísto toho, aby si šli večer znaveni lehnout, užívali si taneční večer do pozdních hodin. Byl jsem to nakonec já, kdo odpadl daleko dříve.

Jak jste možná z úvodníku pochopili, jsou hlavním tématem tohoto Kahanu senioři a jejich život ve městě. Příbram je místo, které se dlouhodobě seniorům věnuje a podporuje veškeré aktivity jak volnočasové, tak v oblasti péče a zajištění služeb. 

Jakkoliv si dnešní mladí lidé myslí, že se jich stáří netýká, i oni jednou zjistí, že jsou v letech. A budou mít velké štěstí, když pro ně věk bude pouhým číslem na narozeninovém dortu, když si uchovají elán a chuť podnikat stále nové věci.

Jan Konvalinka, starosta města Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne