Slider

Kdo je rychlejší: Studenti, nebo učitelé?

Život v Příbrami | Červen 2020

Příbramský půlmaraton chce rozhýbat i nejmladší generaci a motivovat mladé běžce k aktivnímu životu.

Příbramský půlmaraton chce rozhýbat i nejmladší generaci a motivovat mladé běžce k aktivnímu životu. Proto letos spolu s hlavním závodem Příbramského půlmaratonu odstartuje také Pohár škol. Hned v úvodu je třeba upozornit, že vzhledem ke koronavirové krizi byl závod přesunut na 5. září 2020.

 

Tělocvik řadí většina studentů mezi oblíbené předměty. Tedy často jen do chvíle, než jim učitel oznámí, že poběží 800 metrů nebo dokonce 1500 metrů na čas. Přesto se najdou výjimky, které se vytrvalostnímu běhu věnují i poté, co jim vyučování odzvoní. 

Také součástí letošního pátého ročníku Příbramského půlmaratonu (více na webu pribramskypulmaraton.cz) bude Pohár škol, ve kterém poběží čtyřčlenné studentské týmy. Startovné mají zdarma. Loni tuto výzvu přijalo na 40 žáků ze základní a středních škol z Příbrami, ale i z Dubna nebo Dolních Hbit. 

Pohár škol loni putoval do Základní školy 28. října, konkrétně do týmu Páťáci A, který 21 kilometrů zdolal v čase 1.33 hod. O šest minut později doběhla stříbrná čtveřice z Gymnázia Příbram. „Členové týmu se připravovali hlavně ve svém volnu a při svých sportovních aktivitách. Žádné speciální tréninky ve škole jsme neorganizovali,“ popisuje dnes učitelka Lenka Pavelková. 

Pomyslný studentský traťový rekord zaběhla v roce 2018 štafeta ze Základní školy na Březových Horách s časem 1.23 hod. Vloni se závodu podle slov ředitele Josefa Strejce nezúčastnili „z organizačních důvodů“. A v letošním roce? „Jestli bude zájem ze strany žáků, tak poběžíme. Nikoho nenutíme, je to na dobrovolné bázi,” dodal Josef Strejc. 

Podobně to vidí i radní Renáta Vesecká, která běhá a zároveň učí tělocvik na příbramské Obchodní akademii: „U nás na škole vytrvalost v oblibě moc není. Účast na Příbramském půlmaratonu plánujeme vždy, ale záleží na tom, zda se mi podaří přesvědčit dostatek studentů do družstva.“ 

Právě pedagogové mohou jít studentům názorným příkladem – i pro učitelské štafety platí bezplatná pozvánka na start, aby změřily se svými žáky síly přímo v ulicích Příbrami. K takovému běžeckému souboji se schyluje například na Gymnáziu Příbram, které podle slov Lenky Pavelkové přihlásí jak studentskou, tak učitelskou štafetu. 

Na koho byste si vsadili? A máte doma potomka, kterému by prospělo více pohybu? Řekněte mu o Příbramském půlmaratonu, který letos odstartuje nestandardně až po prázdninách. Poznačte si do svých běžeckých kalendářů sobotu 5. září 2020. 

pořadatelé Příbramského půlmaratonu

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne