Slider

Kam dál po „základce“

Školství | Leden 2022

Střední školy a učiliště v Příbrami a okolí lákají nové studenty.

Střední školy a učiliště v Příbrami a okolí lákají nové studenty. Vzhledem k pandemii je ale obtížnější osobní návštěva v rámci dní otevřených dveří. Oslovili jsme proto vedení škol a požádali je o stručný profil dané vzdělávací instituce, který by mohl pomoci budoucím studentům a jejich rodičům při rozhodování o podobě budoucího vzdělávání.

  

Gymnázium Příbram

Gymnázium Příbram oslavilo v roce 2021 kulaté výročí. Již 150 let poskytuje gymnaziální vzdělávání a škola svou historií a tradicí patří k významným školám v regionu. Uplynulý rok kromě oslav přinesl i další milník, která neunikl pozornosti veřejnosti. V roce 2022 dojde rozhodnutím zřizovatele ke sloučení dvou současných gymnázií – Gymnázia Legionářů a Gymnázia pod Svatou Horou. Nastupujícím subjektem bude Gymnázium Legionářů. Od roku 2022 do roku 2025 bude výuka přechodně probíhat ve stávajících dvou budovách, od roku 2025 by měla být soustředěna pouze do budovy v ulici Legionářů. Pro nadcházející školní rok škola přijímá jednu třídu uchazečů do osmiletého studijního programu a tři třídy do čtyřletého studijního programu. Šestiletý obor dále pokračovat nebude, studium dokončí žáci, kteří v současné době studují v Gymnáziu pod Svatou Horou. Osmiletý studijní program bude všeobecně zaměřený a vyučovaný v ulici Legionářů. Tam budou umístěny i dvě třídy čtyřletého všeobecně zaměřeného oboru. Jedna třída nabízející rozšířenou výuku cizích jazyků bude situována v Balbínově ulici. Všechny přihlášky je třeba podat do Gymnázia Legionářů. Cílem školy je i nadále poskytovat všeobecné vzdělání a vzdělání s rozšířenou výukou jazyků, širokou škálu volitelných předmětů, možnosti zapojení žáků do řady tuzemských i zahraničních projektů a bohatou nabídku zájmových kroužků. To vše v moderně vybavených učebnách pod vedením plně kvalifikovaného pedagogického sboru. V prosinci v rámci dnů otevřených dveří nabízela obě současná gymnázia virtuální prohlídky a účast na setkání s vedením obou škol. Den otevřených dveří je plánován na 15. ledna 2022.

www.gympb.cz

 

Integrovaná střední škola hotelového provozu, obchodu a služeb…

…nabízí nejrůznější obory jak učňovské, tak maturitní. Co se týče učňovských, lze se vyučit v oborech: Kuchař, Číšník, Aranžér či Cukrář. Pokud po získání výučního listu chce student pokračovat, má možnost nastoupit na dvouletý maturitní obor Podnikání. Ryze maturitní obory jsou Hotelnictví, Cestovní ruch, Pedagogické lyceum.

Škola má vlastní provozovny, kde probíhá převážná část praxe. V restauraci Na Plzeňské můžete zhlédnout a ochutnat práci kuchařů a cukrářů, ocenit dovednosti číšníků a „hotelováků“. Aranžéři mají své dílny v budově bývalého Telecomu nad Rynečkem. Studenti oboru Cestovní ruch vykonávají praxi v cestovních kancelářích, infocentrech a dalších místech spojených s cestovním ruchem. Pedagogické lyceum se po prvním roce studia dělí na dvě větve: sportovní a humanitní. Volba zaměření je rozhodující pro vykonávání praxe: mateřské školy, základní školy, zájmové kroužky, sportovní kluby a další.

Škola spolupracuje s mnohými restauracemi nejen v Příbrami, reklamními agenturami, zahradnictvími, prodejnami. Cukráři budou svou praxi vykonávat i v Pekárně a cukrárně Hořovice, kde si mohou zajistit brigádu, nebo i zaměstnání. Žáci oborů Hotelnictví, Kuchař a Číšník projdou i významnými českými hotely. Jedním z nejvýraznějších je Grandhotel Pupp v Karlových Varech, kde mají možnost setkat se nejen s provozem velkého hotelu, ale i se zajímavými českými osobnostmi.

www.isspb.cz

 

Obchodní akademie a Vyšší odborná škola

Škola poskytuje odborné vzdělání v oblasti ekonomika, účetnictví, informační technologie, obchodní korespondence, právo a dva cizí jazyky. „Absolvent může vykonávat činnosti ekonomického charakteru ve všech typech organizací, uplatní se v podnikání nebo pokračuje ve studiu na vysoké škole,“ informovala ředitelka školy Marcela Blažková. Student se může zaměřit na konkrétní oblast: Osobní a firemní finance; Marketing a management; Sociální poradenství. Na škole dále funguje Ekonomické lyceum, jehož hlavním cílem je příprava pro vysokoškolské studium. Absolvent získává odborné vzdělání v ekonomických disciplínách. „Charakteristické pro absolventy obou oborů jsou samostatné myšlení, schopnost pohotového rozhodování, cílevědomost, iniciativa a samostatnost při řešení problémů, schopnost využívat výpočetní techniku, pracovat s informacemi a vystupovat na odpovídající společenské úrovni,“ řekla Marcela Blažková. Škola také nabízí státní zkoušku z psaní na klávesnici, mezinárodní projekty, exkurze, zájezdy, adaptační, sportovní a lyžařské kurzy. Studenti mohou rovněž uskutečnit odbornou praxi v Německu, Velké Británii nebo Řecku. Při přijímacím řízení se zohledňují studijní výsledky v posledních dvou ročnících základní školy a výsledky jednotných testů. Do nového ročníku Obchodní akademie nastupuje 60 studentů, do Ekonomického lycea pak polovina. Den otevřených dveří se uskuteční 22. ledna od 9.00.

www.oapb.cz

 

Odborné učiliště, Praktická škola Pod Šachtami

Střední škola má dlouholetou tradici a podle svého vedení dobře reaguje na potřeby současného trhu práce. Nabízí vzdělávání ve tříletých učebních oborech typu E zakončených závěrečnou zkouškou s výučním listem (Stravovací a ubytovací služby, Pečovatelské služby, Zahradnické práce, Strojírenské práce a Zednické práce). Těmto žákům můžeme nabídnout nově vybudované učebny – učebnu mobility, venkovní víceoborovou učebnu a učebnu ergoterapie s hrnčířským kruhem, tkalcovským stavem a keramickou pecí. Žáci oboru vzdělání Pečovatelské služby využívají kompletně zmodernizovanou učebnu s polohovacím lůžkem. Zahradníci se realizují v zahradnictví Růžová školka a v okolí školy. Vykonávání odborné praxe probíhá na našich vlastních plně vybavených pracovištích, ale i v provozu spolupracujících firem. Žáci mají možnost získat finanční ohodnocení v rámci produktivní činnosti při praktickém vyučování. Dále škola nabízí i střední vzdělávání Praktické škole jednoleté a Praktické škole dvouleté. Na tato studia přijímáme převážně žáky se zdravotním postižením ze základních škol speciálních, kde získali základy vzdělání. Obě studia jsou zakončena závěrečnou zkouškou. Absolventi získají střední vzdělání a najdou uplatnění, v rámci svých možností a individuálních dovedností, při pomocných pracích ve výrobě nebo v chráněných dílnách.

www.ouu.pb.cz

 

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno

Škola je regionálním vzdělávacím centrem zejména v oblastech elektrotechniky, strojírenství, automobilového průmyslu, požární ochrany a v posledních šesti letech se specializuje i na bezpečnostně-právní oblast. Celý vzdělávací komplex je situován v areálu, který tvoří jedenáct vzájemně propojených budov. Součástí komplexu jsou moderně vybavené odborné učebny teoretického vyučování, školní dílny, tělocvična, posilovna i víceúčelové hřiště, dva domovy mládeže a vlastní stravovací zařízení. Mezi čtyřleté studijní obory s maturitním vysvědčením patří: Autotronik, Bezpečnostně právní činnost, Požární ochrana, Mechanik elektrotechnik. V rámci tříletých učebních oborů lze získat výuční list jako elektrikář, instalatér, zámečník nebo automechanik.

V současné době realizuje škola v rámci projektu Modernizace teoretického a praktického vyučování za podpory Středočeského kraje nákup elektronických tabletů pro jazykové a polytechnické vzdělávání, které usnadní implementaci inovativních vzdělávacích metod, a výukových panelů, jež simulují reálnou činnost daného systému v současné automobilové praxi. Systémy jsou složeny z originálních dílů a poskytují možnost připojení diagnostických přístrojů. Zároveň mají mobilní provedení a lze je využít nejen ve školní dílně, ale rovněž při teoretickém vyučování v učebně. Díky finanční podpoře škola dále pořídila technologie pro diagnostiku, opravy a seřizování technických komponentů osobních, užitkových a nákladních automobilů – zkušební stolici s invertorovou regulací otáček, komplexem pro měření emisí s technologií Bluetooth a automatickým přístrojem pro servis klimatizací. Dny otevřených dveří se uskuteční 8. ledna od 9.00 do 12.00.

www.dubno.cz

 

Střední odborné učiliště Hluboš

Učiliště nově nabízí maturitní obor i s výučním listem. V rámci studia čtyřletého maturitního oboru Operátor dřevařské a nábytkářské výroby mohou žáci ve třetím ročníku vykonat závěrečnou zkoušku a získat výuční list oboru Truhlář. Dále nabízíme v Hluboši studium maturitního oboru Kosmetické služby a učební obory Truhlář, Tesař a Truhlářská a čalounická výroba. Na pracovišti Dobříš nabízíme učební obory Mechanik opravář motorových vozidel, Opravář zemědělských strojů a Kadeřník. Součástí studia strojírenských oborů je získání řidičských a svářečských průkazů. Nově jsme otevřeli pracoviště v Příbrami – Čechovská 112, kde poskytujeme kadeřnické a kosmetické služby pro veřejnost. Absolventi učebních oborů mají u nás možnost získat maturitu v nástavbovém studiu Podnikání – dálkovou formou.

Další služby pro veřejnost, které nabízíme, je možnost absolvovat svářečský kurz a kurz práce s motorovou pilou. Součástí školy je domov mládeže, přepravu žáků na odloučené pracoviště zajišťujeme vlastním minibusem.

Dochází také k výrazné modernizaci vybavení a prostor učiliště tak, aby vyhovovaly moderním učebním i ekologickým podmínkám. Mimo jiné jsme letos zakoupili pro dřevařské obory CNC olepovací stroj, který výrazně zkvalitní práci při výrobě nábytku. Naši žáci se zúčastňují republikových soutěží v jednotlivých oborech, součástí výuky jsou i pravidelné měsíční stáže v rámci projektu Erasmus+. Dny otevřených dveří budou 14 a 15. ledna.

www.souhlubos.cz

 

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola Příbram

Listopad roku 2021 byl pro SPŠ a VOŠ Příbram dalším z milníků, neboť její nepřetržitá činnost trvá již 170 let, čímž se řadí mezi nejstarší školy v našem regionu i v České republice. Za svého působení škola připravila tisíce absolventů, z nichž se mnozí prosadili jako špičkoví odborníci u nás i v zahraničí. Naše absolventy sledujeme na všech kontinentech a s řadou z nich udržujeme osobní i pracovní kontakty. Škola ve svém vývoji byla vždy úzce spjatá s hospodářskými a průmyslovými potřebami našeho regionu. Naši studijní nabídku jsme rozšířili o nový obor Informační technologie v průmyslu. Škola je známá širokou škálou činností (exkurze, kurzy, zahraniční spolupráce, vysoký podíl moderních zařízení apod.) Vysoké procento absolventů postupuje na vysoké školy převážně technického charakteru. Obdrželi jsme řadu ocenění od zaměstnavatelů, Hospodářské komory ČR i profesních sdružení. Při studiu nabízíme moderní techniku i osobní přístup k potřebám studentů. Patříme mezi nejlépe vybavené průmyslové školy v celé republice v oblasti výpočetní techniky, CNC systémů, 3D tisku, vstřikování plastů, robotiky a automatizace. Studentům umožňujeme využívat široké zázemí školy v pestré nabídce volnočasových aktivit. Spolupracujeme se všemi významnými zaměstnavateli v našem regionu i Okresní hospodářskou komorou. Při studiu lze využít podniková i prospěchová stipendia. Studium lze kombinovat i s dalšími zájmy (sport, technická, vědecká a umělecká činnost) formou úprav organizace studia. Den otevřených dveří se uskuteční 11. ledna 2022.

www.spspb.cz

 

Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola Příbram

Škola nabízí tyto obory pro absolventy základního vzdělání: Praktická sestra, Masér ve zdravotnictví, Nutriční asistent, Zdravotnické lyceum. První tři maturitní obory jsou zaměřeny k příslušnému výkonu zdravotnické profese a lze po jejich absolvování podle zákona 96/2004 Sb., o nelékařských povoláních, nastoupit rovnou do zdravotnické praxe, nebo pokračovat v dalším studiu. Zdravotnické lyceum je obor všeobecně vzdělávací. Tento obor je vhodný pro žáky, kteří uvažují o dalším studiu na vysoké nebo vyšší odborné škole. Pro maturanty nabízí škola tyto studijní programy: Diplomovaná všeobecná sestra, Diplomovaná dětská sestra, Diplomovaný nutriční terapeut. Student ukončuje tříleté vzdělávání absolutoriem a stává se diplomovaným specialistou.

Erbovními znaky školy zdravotnické jsou odvaha a ochota pomáhat bližnímu, nemocným, člověku, který strádá. Empatie, ohleduplná a povzbuzující komunikace, celostní ošetřovatelství – to jsou základní stavební kameny odborného vzdělávání na této škole. Žáci 4. ročníků SŠ a studenti VOŠ pomáhají zdravotnickým a sociálním zařízením v zápase se současnou pandemií.

www.szs.pb.cz

 

Waldorfská škola Příbram

Mateřská škola, základní škola a střední škola působí v Příbrami již 30 let. Právě tento rok slavíme výročí našeho založení. Nabízíme našim žákům celý cyklus od mateřské školy po školu střední. Střední škola nabízí hned několik oborů: čtyřleté Kombinované lyceum ukončené maturitou a dále tříleté učňovské obory Reprodukční grafik, Umělecký truhlář a řezbář a Umělecký kovář, zámečník a pasíř, které jsou zakončeny výučním listem. Všechny obory jsou vyučovány v rámci waldorfské pedagogiky, která je v současném systému škol nadčasová. Na naší škole se k žákům přistupuje skutečně individuálně. To umožňuje menší počet žáků. Každoročně otvíráme pouze dvě třídy – víceoborovou učňovskou třídu a třídu kombinovaného lycea. Waldorfská pedagogika umožňuje žákům nejen zprostředkování informací formou výkladu, ale také praktickou stránku, která napomáhá správnému pochopení. Naši žáci jsou tak připravováni na budoucnost ve smyslu vzájemné spolupráce, schopností komunikace a řešení výzev, které je čekají. Jsme školou odbornou, žáci lycea si vybírají specializaci humanitní a přírodovědnou. Vyučujeme též vyučovací předměty, které nebývají tak běžné: dějiny umění, fotografie, knihvazačství, profesní, sociální, biologické, zeměměřičské praktikum a další. Úspěšnost našich absolventů, jak maturitního, tak učňovských oborů, je vysoká a následné uplatnění také.

www.waldorf.pb.cz

Zpracoval: Stanislav D. Břeň

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne