Slider

I v Příbrami můžete běžet proti demenci

Život v Příbrami | Červen 2024

Z loňského Běhu proti demenci v areálu Nový rybník. Foto: Dementia

Spojit příjemné s užitečným mohou obyvatelé Příbrami 19. června, kdy se zde uskuteční tradiční Den bez paměti a charitativní Běh proti demenci, pořádaný neziskovou organizací Dementia.

Pro běhání můžeme mít nejrůznější důvody. Většina lidí běhá pro zdraví, dobrý pocit nebo aby se odreagovali. Někteří se chopí příležitosti a rozhodnou se dodat svému běhu jakýsi přesah – aby už nesportovali jen pro sebe, ale svým způsobem i pro druhé. Je z čeho vybírat: máme tu nespočet „běhů za“ i „běhů proti“. Jednou z takových příležitostí je charitativní Běh proti demenci. Svou účastí můžete pomoci v úsilí o nové vnímání demence i o dosažení změn v přístupu k lidem, které nemoc postihla. Výtěžek závodu bude použit na podporu služeb pro lidi s Alzheimerovou nemocí či demencí. 

Dvoukilometrový Běh proti demenci odstartuje 19. června v 17.00 na Dvořákově nábřeží u Hořejší Obory, v 16.45 bude běhu předcházet oblíbená zábavná rozcvička. Délka i profil trati jsou zvoleny tak, aby se mohl zúčastnit skutečně každý – nejen sportovci, ale všichni, kdo mají zájem o toto téma, bez ohledu na věk. Trasu je možné zdolat i chůzí. Důležité jsou příjemná atmosféra a přátelsky soutěživý duch. Vítězové každé kategorie (muži, ženy, děti) získají odměnu. 

Charitativní účel není jediným záměrem akce, důležitou roli hraje zejména osvěta a prevence. Běhu bude předcházet odpolední osvětový program – od 13.00 do 16.30 nabídnou na Dvořákově nábřeží pracovníci organizace Dementia bezplatné testování paměti. Své služby představí i mnohé místní organizace. 

Jednou z hlavních možností prevence Alzheimerovy nemoci je správná životospráva v kombinaci s dostatkem pohybu a fyzických aktivit. Proto nabízíme možnost získat potřebné informace, nechat si otestovat paměť, cukr či tlak, a nakonec se společně proběhnout. 

Ludmila Šamšulová
Dementia

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne