Slider

GymTV má patnáct let, ale stále omlazuje

Život v Příbrami | Červen 2020

I práce pro školní televizi vyžaduje nasazení, odpovědnost, přehled a spolehlivost.

Před 15 lety se začala psát, či spíše vysílat, historie GymTV, školní televize Gymnázia Příbram. Jejím cílem bylo přinášet jednou měsíčně zprávy ze školy. Postupně se k tomu přidalo webové zpravodajství, spolupráce s ostatními školními televizemi i Českou televizí, dokument o škole, záznamy školních akcí a nakonec i přímé přenosy či měsíčník živě vysílaných rozhovorů.

 

Za 15 let své historie odvysílala školní televize GymTV bezmála 150 vydání školního zpravodajství, ale také uspořádala pět ročníků projektu Jak se dělá televize s ČT, v jehož rámci školu navštívili třeba J. Železný, V. Moravec nebo R. Záruba. Dokumentovala rekonstrukci Svaté Hory a spolupracuje také s městem. Mezitím redakcí prošly desítky gymnazistů-redaktorů. Jedna z nich, Michaela Nedavašková, řekla: „Dostala jsme se do skvělého kolektivu a poznala spoustu zajímavých lidí, rozšířila si obzory a navštívila akce, které mi dříve unikaly.“ Bývalý člen redakce Filip Martinkovič dodal: „Práce v televizi je založena na vzájemném respektu a přátelství, ale zároveň je člověk veden k profesionalitě a spolu s ostatními se pořád zlepšuje.“ 

To potvrzuje i vedoucí televize Josef Fryš: „Studenti přicházejí a odcházejí, takže vlastně začínáme pořád od začátku. Přesto se snažíme kvalitu, která je pro nás podstatná, pořád posouvat.“ Podle něj nestačí jen vzít kameru a mikrofon a jít takzvaně dělat zpravodajství. Vedle obsahu jsou důležité technická úroveň a jazykový standard. „Jedna poctivá reportáž dá dost práce: napsat smysluplný scénář, který navazuje na vše natočené, a co nejpečlivěji, ale zároveň nejpřirozeněji jej načíst. Nemluvě o přípravě a následném střihu. Snažíme se tento postup dodržovat, byť by bylo mnohem jednodušší říct dvě věty na úvod a na závěr a mezi to dát pětiminutový rozhovor,“ poznamenal Josef Fryš. 

Bezpochyby nejnáročnější jsou příležitostné přímé přenosy. Vyžadují soustředění, pohotovost, ale také spolupráci a respekt. Třeba ty z koncertů školního orchestru snímané na sedm kamer. Čerstvě jsou pak cennou zkušeností varhanní půlhodinky ze Svaté Hory. Nehledě na to, o jakou činnost jde, vždy záleží na tom, jací lidé ji vytvářejí. Zdaleka nejde jen o práci s technikou, potvrdila Magdaléna Studená: „GymTV vůbec není tradiční kroužek. Je to mnohem víc. Naučí vás jednat s ostatními lidmi, spolupracovat v týmu a nést za sebe opravdovou zodpovědnost.“ Josef Fryš také připomněl: „Vážím si práce redaktorů, není jednoduché skloubit školu, další aktivity a práci ve školní televizi. Naše činnost je závislá na jejich ochotě a časových možnostech.“ Za nejdůležitější pro tuto práci považuje spolehlivost, přehled a chuť. „I když pět nejstarších a klíčových lidí letos odchází, jsem moc rád, že se mohu spolehnout na další. Lidé, kteří pracují samostatně, spolehlivě a kvalitně, a přitom ještě tmelí skvělou partu, jsou nesmírně vzácní. Jsem za ně opravdu rád,“ dodal vedoucí televize. 

Redakce GymTV

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne