Slider

Galerie představuje výběr historických i současných betlémů

Kultura | Leden 2022

Betlémy lze zhlédnout do 9. ledna. Foto: GFD

Prosinec a první část ledna patří v Galerii Františka Drtikola tradičně výstavě betlémů pořádané Hornickým muzeem Příbram a Spolkem Příbramští betlémáři.

Betlémářství je s Příbramí neodmyslitelně spjato, dokladem toho je také množství betlémů, které má ve svých sbírkách Hornické muzeum Příbram. Právě muzeum ve spolupráci se Spolkem Příbramští betlémáři připravuje každoročně výstavu, která je prezentována v Galerii Františka Drtikola. Letos jsou k vidění na dvě desítky historických i současných betlémů. 

„Návštěvníci si mohou prohlédnout jak cenné historické betlémy z konce devatenáctého a první poloviny dvacátého století, tak i betlémy nové, mnohdy z opravdu neobvyklých materiálů. Hornické muzeum Příbram vystavuje i množství menších betlémů, jednotlivých figurek a loutek,“ uvedla místostarostka Zorka Brožíková, která si současně pochvalovala spolupráci s Hornickým muzeem Příbram i Spolkem Příbramští betlémáři. 

„K vidění je z muzejní sbírky například Melkesův betlém z 30.–40. let 20. století, který upoutá pozornost 32 figurkami osob a téměř 30 postavičkami zvířat vyřezaných havířem Prokopem Melicharem z Příbrami. Z 30. let 20. století pochází Brůžkův betlém s figurkami takzvaného kralického typu,“ informoval ředitel hornického muzea Josef Velfl. A pokračoval: „Nejnovější tvorbu reprezentují například textilní jesličky výtvarnice Jarmily Krausové s havířskými daráčníky. K zajímavým přírůstkům z posledních let se řadí betlém získaný darem roku 2016, který vytvořil okolo roku 1963 horník Vladimír Malý z Příbrami. V roce 2021 získalo muzeum darem od Jany Holubářové z Prahy jesličky, které patřily rodině jejího bratra Zdeňka Krpaty z Příbrami.“ Nejstarší část tohoto betlému pořizoval již koncem 19. století na tradičních příbramských předvánočních trzích Krpatův prastrýc Čeněk Jech. „Postavičky Svaté rodiny a tříkrálového průvodu pocházejí z rukou předního zdejšího řezbáře, horníka Antonína Máchy. Zejména nejmenší návštěvníky výstavy zaujme jistě netradiční betlém plný pohádkových bytostí vyřezaných před více než 40 lety JUDr. Františkem Nejedlým,“ dodal Josef Velfl. 

Výstavu betlémů v Galerii Františka Drtikola lze navštívit až do 9. ledna 2022, a to denně od 9.00 do 17.00. Galerie je uzavřena 31. prosince, 1. ledna je otevřeno od 13.00 do 17.00. 

red

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne