Slider

Fungují SZM správně?

Názory | Červen 2024

Manažer chaty Granit připravuje doprovodné programy pro ubytované hosty Foto: SZM Příbram

Hlavní téma v tomto Kahanu se vztahuje ke 20. výročí vzniku Sportovních zařízení města Příbram. V pravidelné rubrice zjišťující názory se obracíme na kluby v příbramském zastupitelstvu a položili jsme jim následující otázku: Jak hodnotíte činnost Sportovních zařízení města Příbram? V čem fungují optimálně a v jakých oblastech organizace selhává? Zveřejňujeme reakce klubů, které na otázku odpověděly, a to v alfabetickém pořadí od A k Z.

 

Jan Konvalinka, ANO 2011

Záběr či snad rozsah služeb, které jdou na vrub SZM, je mnohonásobně větší, než byl ještě před pár před lety. SZM, to není jen plavecký bazén, hala nebo zimák. Jsou to i hřiště a sportoviště v rámci města, je to nově i dopravní hřiště, které aktuálně prochází kompletní rekonstrukcí, je to i letní kino, ve kterém se právě v těchto dnech dokončuje veliká rekonstrukční akce. SZM, to je i Chata Granit na Šumavě, která po tom, co dostala zásadní investiční injekci, hlásí velikou obsazenost. SZM spravují i příbramskou perlu – areál Nový rybník s nově vybudovaným kempem. Sportovní zařízení obhospodařují rovněž Junior klub, který v nedávných letech ožil po problematické rekonstrukci. Když se k tomu všemu připočte velký gastroprovoz a pořádání všemožných akcí pro veřejnost, zjistíme, jak velkou porci práce lidé ze SZM odvádějí. 

Kvalita a rozsah služeb SZM se rapidně zlepšil v uplynulých dvou volebních obdobích. Lví podíl na tom má ředitel Jan Slaba se svými kolegy. Do své práce investují mnoho ze svého umu, nadšení a také volného času. Odměnou jim bohužel poslední dobou bývá zcela neopodstatněná, zlá a zákeřná kritika některých opozičních politiků. Naštěstí platí, že cílená kritika něčeho, co očividně dobře funguje, je vizitkou ne toho kritizovaného, ale kritika samotného. 

Bylo by dobré podotknout, že jsme si vědomi toho, že organizace SZM aktuálně narazila na své výkonnostní limity. Zmíněný rozsah služeb i spravovaných objektů se momentálně ocitá na hraně a další případné rozrůstání v budoucnu by mohlo být problematické zejména s ohledem na personální a ekonomické kapacity. SZM se v dalších obdobích zaměří na stabilizaci či spíše optimalizaci rozsahu služeb a na udržení kvality tam, kde je dobrá, a postupné zlepšení, kde cítíme rezervy.

 

Miroslav Peterka, ODS

Jelikož se ve sportovní hale pohybuji přes 25 let, musím říct, že lepší podmínky, vstřícnost, pořádek a ochotu jsem ještě nezažil. Myslím, že momentální provozování hlavně sportovní haly je na nejvyšší možné úrovni.

 

Jiří Novotný, Petra Novotná, Svoboda a přímá demokracie (SPD)

Sportovní zařízení města Příbram (dále jen SZM) již fungují 20 let. Za tuto dlouho dobu došla tato zařízení k velkým změnám. Nutno podotknout, že téměř vždy k lepšímu. SZM má na starosti areál Nový rybník, zimní stadion, gastro, venkovní sportovní areály, kulturu, chatu Granit a plavecký bazén. Právě poslední zmiňovaný plavecký bazén je největší selhání, ale nikoliv SZM, ale zastupitelů města. Již osm let se mluví o jeho rekonstrukci. Toto volební období (2022–2026) se již tzv. hnuly ledy a byl vybrán návrh nového plaveckého stadionu. Otázka zní, kdy se začne stavět a kdy bude dán pro naše občany do provozu k užívání.  Zastupitelé za SPD nebudou v žádném případě tento projekt brzdit, ale vždy ho podpoří. 

V poslední době se otevřelo nové sportovní hřiště na Cihelně, v areálu Nový rybník vznikl wakeboardingový park. Areál Nový rybník prošel za posledních osm let velkou proměnou. Od nového bistra, přes dětské atrakce až po revitalizaci samotného rybníku. Konají se zde akce jako pálení čarodějnic a v minulosti zde proběhlo již několik desítek velkých akcí, kterých se zúčastnily desetitisíce občanů z Příbrami a okolí. 

Dále je na místě pochválit předešlé zastupitelstvo města (2018–2022), že nedošlo k prodeji rekreační chaty Granit na Šumavě. O jejím prodeji bylo sice uvažováno, z pera SPD vznikla petice proti jejímu prodeji, kterou podepsalo několik set občanů, přičemž předešlé zastupitelstvo i tuto petici vzalo v úvahu, a k prodeji nedošlo. Chata nadále zůstává u rukou města a občané města ji mohou využívat k rekreaci. 

Z našeho pohledu SZM pracují na profesionální úrovni – samotný ředitel a skvělý manažer Jan Slaba i jeho tým.

Rubriku zpracoval:
Stanislav D. Břeň

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne