Slider

Firmy ani úřad nemají odpírače testování

Život v Příbrami | Květen 2021

Antigenní test. Foto: Unsplash

 

Již několik týdnů jsou příbramští zaměstnanci průběžně testováni v souvislosti s novým typem koronaviru. Dosavadní zkušenosti zaměstnavatelů vypovídají o nízkém záchytu pozitivních osob i vstřícnosti pracovníků nechat se testovat.

 

Od března letošního roku platí povinnost firem, živnostníků nebo úřadů plošně testovat své zaměstnance na výskyt onemocnění covid-19. 

Testují například ve společnosti Polycasa. Podle jednatele firmy Petra Šedivého to probíhá bez problémů: „V rámci firemních systémů řízení máme vše logisticky zvládnuté, ale samozřejmě vyvstávají dodatečné náklady. Nejen přímé za antigenní testy, ale i nepřímé jako úhrada služeb spojených s testováním či likvidací odpadu.“ Z přibližně 400 testů provedených na přelomu března a dubna nebyl ani jeden pozitivní.

Podle jednatele lidé ve firmě projevují vstřícnost: Obecně si jejich přístup zaslouží úctu, a není nutné uplatňovat žádné sankce nebo jiná represivní opatření. Převážná většina zaměstnanců má k testování racionální přístup, za což jim patří naše díky,“ doplnil Petr Šedivý. Kromě zkušenosti se samotným testováním upozornil také na ekologický rozměr: „Příliš se to nezmiňuje, ale když člověk vidí tu hromadu odpadu (testy, masky či ochranné oděvy), která vzniká při testování, a uvědomí si, že v ČR může být klidně tři miliony testů týdně, tak z toho nemá dobrý pocit.“

 

Povinnost pro průmysl i maloobchod

Testuje se rovněž ve společnosti Halex-Schauenberg, ocelové konstrukce, a to přibližně 120 lidí formou samoodběru na pracovišti. „Používáme na trhu dostupné antigenní sady. Z dosud provedených testů jsme měli dva případy, oba potvrzené PCR testem,“ informoval na začátku dubna jednatel společnosti Leopold Roule. Podle něj přistupují zaměstnanci k této povinnosti s pochopením a odpovědně: „Nemáme problémy s ‚odmítači‘ testování.“ 

Vedle průmyslových firem testují také v obchodech, kde se setkává velké množství lidí. „Testování v naší firmě probíhá pomocí antigenních testů, záchyty pozitivity jsou zaznamenávány v řádu jednotek procent. V případě pozitivity kontaktujeme ošetřujícího lékaře a zaměstnanec okamžitě opouští pracoviště,“ řekl předseda představenstva společnosti Coop Příbram Jaroslav Říha. Všichni zaměstnanci tohoto maloobchodního řetězce jsou seznámeni s vnitřním předpisem ohledně zamezení šíření onemocnění covid-19. „Nebereme na lehkou váhu, že naši zaměstnanci v prodejnách jsou v neustálém kontaktu se zákazníky, a proto musíme dodržovat přísná pravidla k zamezení šíření viru,“ dodal Jaroslav Říha.

Povinnost monitorovat výskyt nového typu koronaviru se nevyhýbá ani úřadům včetně města Příbram. K 13. dubnu město zaznamenalo jednoho pozitivního zaměstnane. „Hromadným testováním neprocházejí ti, kteří aktuálně pracují z domova, jsou v pracovní neschopnosti, v uplynulých třech měsících koronavirus prodělali nebo byli testováni jinde,“ informoval starosta města Jan Konvalinka s tím, že například městští strážníci jsou testováni již od začátku letošního roku. „Testováním plníme vládní nařízení, ale zároveň, což je pro nás prioritou, chráníme nejen samotné zaměstnance, ale také klienty, se kterými přicházíme denně do kontaktu,“ dodal příbramský starosta. Testování se děje v budově bývalého Báňského ředitelství. Zaměstnanci mají k dispozici sety pro samoodběr a výsledky zaznamenávají pověření pracovníci úřadu.

Stanislav D. Břeň

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne