Slider

Festival středočeských uměleckých škol se povedl

Školství | Červen 2024

Galakoncert se konal v Památníku Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbramě. Foto: Václav Šimonovský

Základní umělecká škola na náměstí T. G. Masaryka hostila v úterý 7. května Festival základních uměleckých škol Středočeského kraje, který se konal pod záštitou hejtmanky Petry Peckové.

 

Hudební festival navazuje na Soutěž ZUŠ vyhlašovanou každoročně ministerstvem školství a poskytuje prostor těm nejúspěšnějším žákům uměleckého vzdělávání, kteří obsadili přední místa v krajském kole této prestižní soutěže. Na Příbramsko se v daný den sjelo na 200 účinkujících a posluchačů z 15 škol celého Středočeského kraje. 

ZUŠ Příbram I jako hlavní organizátor v čele s ředitelkou školy Petrou Havlíkovou vybrala pro konání festivalu Památník Antonína Dvořáka, aby toto inspirativní místo prodchnuté duchem mistra české hudby mělo možnost poznat co nejvíce žáků a návštěvníků ze středních Čech. Akce se skládala ze dvou denních koncertů vítězů a večerního galakoncertu, na kterém vystoupili absolutní vítězové krajských kol. 

Posluchači, kterými na dopoledních koncertech byli žáci základních uměleckých škol, měli možnost slyšet skladby nejrůznějších období a stylů, které jim zahráli mladí kytaristé, klavíristé, houslisté, violisté a violoncellisté, dále se mohli zaposlouchat do přednesů žáků literárně – dramatických oborů. Celým dnem provázel Pavel Ryjáček, bývalý moderátor ČRo Vltava. 

Program večerního galakoncertu byl rovněž pestrý, kromě vítězných sólistů vystoupila také dechovka a jako host profesionální Duo Teres v obsazení housle a kytara. Pozvání na galakoncert přijali senátor Petr Štěpánek, místostarostové města Příbram Vladimír Karpíšek a Miroslav Peterka, radní pro oblast vzdělání a sportu Středočeského kraj Milan Vácha a další významní zástupci našeho regionu. Po celý den byl pro posluchače připraven také doprovodný program, kterým bylo několik komentovaných procházek po Památníku a přilehlém parku s jeho ředitelem Vojtěchem Poláčkem. 

V rámci festivalu proběhla se uskutečnila také vernisáž výstavy Setkání dvou barev a dvou témat, která je výsledkem spolupráce žáků výtvarného oboru ZUŠ J. J. Ryby v Rožmitále pod Třemšínem a ZUŠ Sedlčany. Tato výstava je ke zhlédnutí v budově Sládkovny do 5. června 2024. 

Lucie Širmerová
ZUŠ Příbram I

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne