Slider

Čtyři živly nebo mandolíny Radima Zenkla

Školství | Květen 2023

Žáci se vydali do Rudolfina za čtyřmi živly. Foto: ZŠ 28. října

Příbramská základní škola v ulici 28. října je mimo jiné zaměřena na rozšířené vzdělávání v oblasti hudby. K tomu patří i zapojení do různých hudebních projektů.

Děti vystupují na školních koncertech, účastní se hudebního festivalu, vystupují v domově seniorů, navštěvují zajímavé koncerty. Rádi bychom čtenáře blíže seznámili se dvěma akcemi.

Čtyři živly

Třeťáci a čtvrťáci hudebních tříd se v letošním roce účastní zajímavého projektu, který pro děti připravuje Česká filharmonie. Žáci čtyřikrát v roce navštíví Rudolfinum a spolu se čtyřmi lektory, Ohněm, Vzduchem, Vodou a Zemí, a vždy jednou zajímavou skladbou společně „zkrotí“ čtyři živly. A možná na chvíli i svoji neposednost, když se do hudby hluboce ponoří. 

Děti mají za sebou tři setkání a již se těší na poslední, květnové, kdy se vydají do podzemí se suitou Peer Gynt Edvarda Griega.

 

Hudební program Radima Zenkla

V březnu navštívil naši školu světově proslulý hráč na mandolínu, hudebník Radim Zenkl. V průběhu tří představení předvedl všem žákům naší školy nejen svůj mistrovský způsob hry na mandolínu, ale také nás seznámil se zajímavými druhy fléten, se kterými se můžeme setkat na jednotlivých kontinentech. 

Hodně posluchačů oslovila svým krásným tónem flétna dvojačka. Měli jsme ale také ojedinělou možnost vidět hru na dingeridoo či slovenskou fujaru. Radim Zenkl nezapomněl do programu zapojit i naše žáky, kteří měli možnost vytvářet rytmický doprovod, zpívat nebo hrát na své vlastní hudební nástroje. 

Helena Kaiserová
ZŠ 28. října

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne