Slider

Čekalíkovský rybník čeká oživení a nové zábavní prvky

Rozvoj města | Březen 2020

Klidové zóny Ryneček a Nový rybník spojuje cesta pro pěší a pro cyklisty.

Klidové zóny Ryneček a Nový rybník spojuje cesta pro pěší a pro cyklisty, která prochází podél Příbramského potoka, ale také kolem dosud zanedbaného území Čekalíkovského rybníka. Tato lokalita se má zanedlouho stát dalším „obratlem“ takzvané Zelené páteře města.

Cílem revitalizace území kolem Čekalíkovského rybníka je přetvoření nevyužitého prostoru bývalých zahrádkářských kolonií s nefunkčním rybníkem v centru města na příjemný park a na místo vhodné k relaxaci a odpočinku. „Oblast Čekalíkovského rybníka se stane klidovou zónou prakticky v centru města. Z nevyužívaného, zanedbaného prostoru se stane prosvětlené místo, které bude dostupné jak pro obyvatele sídliště, tak pro obyvatele centra staré Příbrami. Projekt velmi vhodně navazuje na již vybudované části Zelené páteře města a je také určitou spojnicí na cestě ze Svaté Hory do oblasti sídliště a Březových Hor,“ uvedl starosta města Jan Konvalinka.

Voda jako inspirace

Autorky studie Revitalizace území Čekalíkovského rybníka jsou Martina Forejtová a Martina Havlová z architektonického ateliéru Land05. Martina Forejtová vyzdvihuje výbornou příležitost, kterou lokalita skýtá pro vybudování relaxační zóny: „Nejdůležitějším prvkem území je samozřejmě Čekalíkovsky rybník. Jeho břehy upravíme a díky novým dřevěným molům a novému schodišti umožníme lidem, aby se dostali až k jeho hladině. Na hrázi rybníka vytvoříme promenádu, která bude spojovat nově vytvořená pobytová místa jako například odpočinkovou zónu nebo místo pro děti s přírodními herními prvky.“ Promenáda bude navazovat na cestu z centra města, čímž by se nový park stal spojnicí mezi historickým centrem a březohorským sídlištěm.

Jednoznačnou inspirací pro revitalizaci je voda. „Jak je někde voda, je to úplně jiný prostor. Voda, to je příroda, relaxace i hra. Voda přináší hned spoustu nápadů, jak vytvořit zajímavá místa pro odpočinek i pro dovádivé hry dětí,“ vysvětlila architektka. Podobné relaxační parky fungují například v Sušici (Ostrov Santos), ve Zbraslavi (Belveder) nebo je takto upraveno nábřeží řeky Loučné v Litomyšli. „Všechny tyto parky vytvořili architekti v několika posledních letech. Základem je vždy přírodní rámec místa a architekt pak rozvíjí jeho kvalitu a potenciál tak, aby tento rámec byl zachován a zároveň zde lidé mohli zažít další aktivity, jiné než v lese,“ doplnila Martina Forejtová.

 

Výstavba začne po získání dotace

Práce na revitalizaci Čekalíkovského rybníka trvají už delší dobu. V minulém volebním období bylo schváleno zrušení zpustlé zahrádkářské kolonie. Na podzim roku 2019 se začaly odstraňovat chatky a objekty v této kolonii a současně probíhá kácení dřevin kolem rybníka a v zahrádkářské kolonii v souladu se zpracovaným dendrologickým průzkumem. Tyto práce budou ukončeny v březnu, kdy v rámci projektu na revitalizaci území kolem Čekalíkovského rybníka bude proveden nový dendrologický průzkum. Termín realizace je závislý na získání dotace na rybník (žádost bude podána letos v létě) a vypsání termínu dotace na zeleň. Teprve poté mohou být zahájeny práce na parkové úpravě či budování prvků, jak je naznačuje architektonická studie. „Projekt řeší mimo jiné obnovu náhonu ze Sázkového potoka, který přes Kaňku teče právě do Čekalíkovského rybníka. Celá oblast se dočká nové výsadby zeleně a součástí parku bude také odkaz na Valle di Ledro a česko-italskou historii,“ dodal příbramský starosta.

Vzhledem k tomu, že revitalizace řeší širší okolí a chce přispět také k tomu, aby park mohl fungovat jako jeden z prvků na cestě ze Svaté Hory na Březové Hory, bude se například instalovat zpomalovací práh v Milínské ulici pro bezpečný přechod chodců. Zároveň budou vybudována nová parkovací místa pro návštěvníky parku i obyvatele přilehlé oblasti.

Stanislav D. Břeň

Vizualizace - Čekalíkovský rybník

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne