Slider

Aktivní senioři mají z čeho vybírat

Život v Příbrami | Září 2022

Senioři si oblíbili výlety s nordic walkingovými holemi. Foto: Fit senior

Prázdniny jsou za námi, senioři nezaháleli a přes léto obsadili příbramský Junior klub. Konala se zde pravidelná zdravotní cvičení pod vedením lektorek organizace Fit senior Příbram. Také vyráželi na zajímavá putování příbramským krajem, a to dokonce ve dvou skupinách, jejichž vedoucím trasařům patří za kreativitu a plánování pěších túr velký obdiv. Nyní se už senioři připravují na podzimní program.

V září se opět naplno rozbíhají kurzy pro seniory, pořádané spolkem Fit senior Příbram.

Zájemci si mohou vybrat z široké škály aktivit a je připraveno i několik novinek. Nejvyhledávanější jsou lekce zdravotního cvičení s fyzioterapeuty, které jsou vhodné úplně pro každého bez ohledu na předchozí zkušenosti s cvičením či kondici. Tu si mohou zájemci vylepšit pravidelným docházením do úterních kurzů v Domu jógy či ve čtvrtek do zrcadlového sálu na zimním stadionu. Pro méně zdatné pak spolek pořádá lekce cvičení na židlích, a to v prostorách klubovny, jež sídlí v přízemí budovy bývalé I. polikliniky. Lekce zdravotního cvičení je možné sledovat i online a senioři se mohou připojovat z webu organizace. U pánů je populární kruhový trénink v posilovně s trenérem či chodicí fotbálek ve Sportovní hale. Celoročně pak dobrovolníci spolku organizují již zmiňované výšlapy s nordic walkingovými holemi

Mimo sportovních aktivit se mohou zájemci věnovat trénování paměti nebo se v pravidelném kurzu naučit ovládat chytrý telefon (začátečníci i pokročilí). Středeční dopoledne jsou v klubovně věnována přednáškám, kreativním či terapeutickým činnostem. A protože zpěv léčí a přináší radost, tak i v rámci činnosti Fit senioru Příbram funguje pěvecký sbor, který rovněž přijímá nové členy. 

Novinkami pro září jsou tři nové kurzy. Prvním je fotografický pod vedením profesionálního fotografa, kde se senioři naučí základy fotografování s mobilním telefonem tak, aby pořízené snímky byly technicky i esteticky kvalitní. Účastníci se naučí pracovat s kompozicí, světlem, fotografie následně upravovat a sdílet. 

Dalším novým kurzem bude podpůrná skupina pro ty, kteří chtějí zhubnout, vedená kvalifikovanou lektorkou v oblasti výživy, farmacie a psychologie. Pravidelná setkávání, sdílení, vzájemná motivace, návody, recepty, to vše bude programem této podpůrné skupiny. 

Třetí kurz pak osloví nadšené pletařky. Cílem bude vytvořit skupinu žen, jejichž „superschopností“ jsou ruční práce a rády tvoří v partě podobně zapálených seniorek. Všechny nové kurzy se konají v bezbariérové klubovně spolku (Na Příkopech 103, budova bývalé I. polikliniky). Termíny akcí získají zájemci na webu fitseniorpribram.cz nebo na telefonu 777 176 713.

Většina aktivit je bezplatná, nebo za symbolický poplatek. Organizace je registrovaným poskytovatelem sociálních služeb a poskytuje základní sociální poradenství. 

Kristina Hovorková
Fit senior Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne