Slider

Adaptační skupiny pro ukrajinské děti skončí po prázdninách

Školství | Červenec - srpen 2022

Město Příbram bylo úspěšné a získalo dotaci ministerstva mládeže, školství a tělovýchovy ve výši 7,32 milionu korun.

Město Příbram bylo úspěšné a získalo dotaci ministerstva mládeže, školství a tělovýchovy ve výši 7,32 milionu korun. Peníze jsou určeny pro rozvoj adaptačních skupin pro děti a žáky z Ukrajiny.

Ministerstvo mládeže, školství a tělovýchovy vyhlásilo 11. dubna 2022 výzvu na projekt „Adaptační skupiny pro děti cizince migrující z Ukrajiny“ o poskytnutí dotace ze státního rozpočtu ČR, do níž se město Příbram přihlásilo hned následující den, a to s požadavkem na částku 7,32 milionu korun. Již 17. května jsme obdrželi Rozhodnutí o poskytnutí požadované výše finančních prostředků, jejichž přijetí schválila rada města dne 30. května.

Dotace je určena na podporu volnočasových aktivit dětí cizinců migrujících z Ukrajiny, které pobývají v ČR a jsou zařazeny v adaptačních skupinách, a to na období od 11. dubna 2022 do 31. srpna 2022.

Město Příbram má v současné době zřízeny celkem čtyři adaptační skupiny. Do jedné, v níž jsou zapsané děti ve věku 3–6 let, dochází denně v průměru 13 dětí a v adaptačních skupinách určených pro děti ve věku 6–15 let je průměrná docházka 30 dětí.

V letních měsících pak očekáváme zvýšený požadavek na umístění dětí uprchlíků z Ukrajiny do adaptačních skupin. A to těch, které jsou v současné době zapsány jako kmenoví žáci/děti v základních/mateřských školách (základní školy v Příbrami zapsaly celkem 128 žáků, v mateřských školách jsou zapsány nižší desítky dětí), nebo těch, které absolvují online ukrajinskou výuku z místa pobytu v ČR. Tím pravděpodobně vznikne potřeba zřízení dalších adaptačních skupin.

Cílem aktivit v těchto skupinách je především podpořit rozvoj jazykových dovedností, zejména řečových v českém jazyce, adaptaci, socializaci, duševní pohodu a duševní zdraví těchto dětí a snižování negativních dopadů spojených s válečným konfliktem.

Město Příbram jako příjemce dotace musí uskutečnit z počtu jednotek uvedených v rozhodnutí o poskytnutí dotace minimálně 25 % aktivit, což bylo předpokládáno již při předkládání žádosti o dotaci. Za nerealizované aktivity budou finanční prostředky odvedeny zpět do státního rozpočtu.

Počínaje 1. zářím již děti cizinců migrujících z Ukrajiny musí začít plnit povinnou školní docházku, proto je určeno ukončení činnosti adaptačních skupin na poslední prázdninový den.

Zorka Brožíková, místostarostka města Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne