Slider

20 let SZM: Masivní rozvoj činnosti i čekání na bazén

Život v Příbrami | Červen 2024

Sportovní zařízení města Příbram spravují mj. adventure golf na Novém rybníku. Foto: archiv

Prvního července to bude na den přesně 20 let, kdy nabyla účinnosti městským zastupitelstvem schválená zřizovací listina pro vznik Sportovních zařízení města Příbram. Dnes jde o příspěvkovou organizaci, která má pod sebou všechna větší sportoviště v majetku města. Kromě sportu nabízí služby z oblasti kultury, rekreace, zábavy, stravování či ubytování, a to v Příbrami i v šumavském Zadově.

Sportovní zařízení města Příbram (SZM) letos oslaví 20. narozeniny. V roce 2004 vznikaly vlastně z Technických služeb města Příbrami, které měly na starosti zdejší sportovní areály. V průběhu času stáli v čele organizace tři regulérní ředitelé – od založení do února 2011 to byl Pavel Pikrt, následně do května 2017 Jiří Holobrada a od září 2017 Jan Slaba.

 

Nelehké časy

Během dvou dekád čelila SZM různým problémům a krizím. Byly zde velmi problematické smlouvy a vztahy s některými místními podnikateli, určité kauzy vyšetřovala policie, jiné skončily u soudů. Už téměř 10 let se vlečou debaty a politické spory ohledně rekonstrukce plaveckého bazénu, který má za sebou téměř 50 let činnosti a o jehož budoucnosti musí rozhodnout radnice, resp. zastupitelstvo. Organizaci také velmi poznamenala doba covidu, která přinesla pokles návštěvnosti, výpadek tržeb či ubytování osob bez přístřeší na plaveckém bazénu. V minulosti došlo také k únikům čpavku či havárii podlahy na dně plaveckého bazénu. Organizace čelila nedávné energetické krizi, kdy náklady provozu vzrostly troj- až čtyřnásobně. A na sportovištích historicky došlo bohužel také k několika úmrtím nebo vážným zraněním. 

Uvádíme tyto mimořádné situace či krize pro připomenutí, že život SZM nebyl (a v mnoha ohledech není) nijak jednoduchý. Na druhou stranu, jak lze sledovat v posledních letech, provází organizaci mnoho pozitivních změn. Rozrostla se a spravuje daleko více sportovišť a objektů, generuje podstatně vyšší tržby (někdy v násobcích oproti tomu, co bylo běžné ještě před šesti sedmi lety), obslouží více návštěvníků a pořádá množství kulturních a společenských akcí (přehled investic a aktivit v letech 2017–2024 najdete v samostatném dokumentu na webu kahan.pribram.eu/data/26.pdf. Důležité je také to, že stále dokáže – vzhledem k jeho nevyhovujícímu technickému stavu – uspokojivě provozovat plavecký bazén. 

 

Velký záběr

SZM jsou rozdělena do sedmi základních středisek: Plavecký bazén (aquapark, venkovní bazén, sportovní hala, ubytování); Zimní stadion (dvě ledové plochy, ubytování, nájemní prostory, zrcadlový sál); Areál Nový rybník (koupaliště s atrakcemi, adventure golf, skatepark, parkour hřiště, sauna, inline dráha, dětské hřiště, volnočasové hřiště, minikemp a další); Kultura (Junior klub, letní kino, animační programy, pořádání kulturně-společenských akcí); venkovní areály (hřiště Pod Svatou Horou, Na Cihelně, Hlinovky, dětské dopravní hřiště); Gastro (Sezam bistro, letní kino, Junior klub, občerstvení – plavecký bazén, sportovní hala, zimní stadion, rauty, narozeninové oslavy, dárkové balíčky, cukroví); Chata Granit (ubytování, pobytové či skupinové balíčky). 

Všechny budovy, pozemky a sportoviště jsou v majetku města a SZM je užívají bezúplatně, přičemž náklady s jejich užíváním hradí ze svého rozpočtu. Byť si na sebe SZM částečně vydělají, jejich činnost by nebyla možná bez dotace zřizovatele, města Příbram. Včetně investičního příspěvku vloni činila 63 823 840 korun.

 

Problémy a výzvy

S čím se SZM po 20 letech své činnosti nejvíce potýkají? Problémem je technická, stavební a technologická zastaralost vybraných středisek, zejména vnitřního a venkovního plaveckého bazénu a některých částí zimního stadionu a sportovní haly. Dále se zvyšuje údržbová náročnost (úklid, opravy, údržba apod.) jednotlivých středisek, zapříčiněná zvyšující se návštěvností, požadavky hostů nebo zdražováním základních komodit a služeb. „Enormně se také zvýšil rozsah poskytovaných služeb a produktů od sportu přes kulturu, investiční akce, nájemní činnost až po gastro,“ říká Jan Slaba.  Ředitel SZM zmiňuje také zvyšující se finanční náročnost provozu, kterou způsobuje masivní rozvoj středisek. Problémem jsou i personální poddimenzovanost, bující administrativa a přísnější legislativa (požární ochrana hygiena, revize, cizinecká policie, bezpečnost a ochrana zdraví při práci atd.). „Další výzvu přinášejí rostoucí nároky návštěvníků,“ doplňuje Jan Slaba. 

I když covidové roky přinesly do dlouhodobého trendu velkou nejednoznačnost, ve všeobecnosti platí, že návštěvnost a zájem o pronájmy sportovišť rostou. „U mnohých sportovišť, jako zimní stadion, sportovní hala či plavecký bazén, jsme už na hraně možností – požadavky převyšují kapacity,“ informuje ředitel SZM. V dlouhodobém pohledu se daří pomalu zvyšovat tržby z ubytovacích služeb. V případě kulturních akcí, pořádaných především na Nováku pod širým nebem, návštěvnost kolísá v závislosti na počasí. „Odbyt produktů SZM gastra má zvyšující tendenci. Lze to vidět v porovnání příjmů z jednotlivých let. Svou specifickou roli u tohoto střediska hraje nutnost provozovat gastro zařízení i v době, kdy to je neekonomické. V určitých časech na Novém rybníku nebo na plaveckém bazénu jde hlavně o službu lidem,“ vysvětluje Jan Slaba.

 

Očima návštěvníků

Jisté měřítko fungování SZM představuje spokojenost klientů. Zákazníci se rekrutují ze dvou hlavních skupin – sportovní oddíly nebo individuální sportující. Využití sportovišť se v tomto srovnání dost liší. Například ve sportovní hale nebo na zimním stadionu sportují až z 95 % členové klubů, na plaveckém bazénu to je z 25–30 % a na Nováku zase naprosto převažují individuální návštěvníci. 

Redakce Kahanu ve spolupráci SZM oslovila kluby i jednotlivce s následující otázkou: Jak jste spokojeni se službami Sportovních zařízení města Příbram? Z 16 oddílů zareagovali zástupci šesti z nich. Tři vyjádřili naprostou spokojenost, dva uvedli „spíše spokojen“ a jeden „spíše nespokojen“. Paralelně běžela anketa na facebookovém profilu SZM, která se stejnou otázkou mířila na individuální návštěvníky. Z ní (222 hlasů) vyplynulo, že 71 % je naprosto spokojeno, 25 % spíše spokojeno a po dvou procentech připadlo na varianty odpovědí „spíše nespokojen“ a „naprosto nespokojen“. 

Jedním z nejnavštěvovanějších areálů, které SZM spravují, je Nový rybník. Pokud jde o oblíbenost tohoto místa, lze posloužit daty z rok 2022 z diplomové práce Areál Nový rybník a veřejné mínění obyvatel Příbrami autora Antonína Schejbala, jinak též příbramského zastupitele. Podle jím realizovaného anketního šetření (odpovědělo 796 respondentů) navštíví Novák 95 % všech obyvatel Příbrami alespoň jednou ročně (údaj může být ovlivněn tím, že dotazník byl sdílen na facebookovém profilu Areál Nový rybník, který pravděpodobně sledují spíše návštěvníci tohoto areálu). Zajímavé je, že většina návštěvníků nepřichází na Novák za koupáním, této možnosti využije přibližně jen třetina lidí.

 

Porovnání s jinými městy

K dispozici jsou také data, kdy činnost SZM byla konfrontována s podobnými organizacemi v jiných městech. Příbram se totiž nedávno účastnila tzv. Sportovního benchmarkingu obcí a měst za období 2022/2023, který je slovy jeho autora Jakuba Popelky (Lokal sport) nástrojem pro „hodnocení efektivnosti podpory sportu a provozu vybraných sportovních zařízení, slouží zástupcům samospráv jako robustní zdroj dat pro strategické i krátkodobé rozhodování v oblasti podpory sportu a provozu sportovních zařízení.“ V konkurenci 36 sídel zaznamenala příbramská příspěvkové organizace příznivé hodnocení např. díky vysoké návštěvnosti zimního stadionu nebo plaveckého bazénu, naopak v návštěvnosti propadl venkovní bazén (kompletní výsledky jsou ke stažení zde: kahan.pribram.eu/data/24.pdf). 

Ve zprávě se např. uvádí: „V roce 2022 činil příspěvek na provoz sportovních zařízení z rozpočtu města celkem 35 mil. Kč, což představuje mírně vyšší částku oproti městům podobné velikosti (Třinec, Kroměříž, Kopřivnice, Kolín). Příspěvková organizace má v porovnání s uvedenými městy výrazně vyšší počet zaměstnanců, nicméně rovněž provozuje vyšší počet sportovních zařízení, která vyžadují personální zabezpečení.“

Náklady na zaměstnance v pracovním poměru jsou podle benchmarkingu tím hlavním důvodem relativně vyššího příspěvku na provoz, představují téměř 80 % výše provozního příspěvku. Dále citujeme: „Náklady přepočtené na jednoho zaměstnance v pracovním poměru jsou v kontextu dalších měst relativně nízké (353 291 korun). Relativně vysoký vzhledem k ostatním městům je naopak počet pracovníků na DPP a DPČ (159).“ SZM generovala v roce 2022 celkem 27,4 mil. korun z poskytování sportovních zařízení, další příjmy spjaté s provozem sportovních zařízení byly na úrovni 11,9 mil. korun.

„Příspěvková organizace se tak vzhledem k velikosti města řadí mezi provozovatele s relativně vysokými příjmy z poskytování sportovních zařízení, příjmy z dalších činností (11,9 mil. Kč) pak představují v porovnání s dalšími městy jednu z nejvyšších částek, což svědčí o efektivním využití sportovních zařízení a služeb nad rámec sportovních pronájmů a vstupného,“ stojí v dokumentu. Pokud bychom hodnocení SZM převedli na stupínky na „bedně“, pak je tu 1. místo pro zimní stadion s nejlepším hospodářským výsledkem, 3. místo pro krytý bazén s nejlepším hospodářským výsledkem a 3. místo pro krytý bazén s nejvyšší návštěvností.

 

Krátkodobé i dlouhodobé cíle

Pro letošní rok si SZM naplánovala několik investic a oprav. Týkají se dětského dopravního hřiště včetně zázemí, vnitřního i venkovního plaveckého bazénu, letního kina nebo hřiště Hlinovky. Na Novém rybníku přibudou cykloboxy. Z kulturních a společenských akcí se buď už uskutečnily, nebo teprve proběhnou Vepřové hody, Zamilovaný Novák, Den dětí na Nováku, Utkání hvězd 2. ligy, promítání v letním kině, tematické dílny v Junior klubu; minidisko či karneval. K 20 letům SZM je připravena akce PasSport Léto 2024 a na zimu Winter park 2024. 

Do budoucna chce ředitel Jan Slaba organizaci personálně stabilizovat, zvýšit ekonomickou soběstačnost (i formou fundraisingu), zapracovat na kvalitě poskytovaných služeb a prodávaných produktů a provozně ustálit nová střediska. V seznamu dlouhodobějších úkolů figurují rekonstrukce vybraných částí zimního stadionu (fasáda či podhledy), kompletní oprava podlahy ve sportovní hale a postupná rekonstrukce letního kina, jejíž první etapa začala letos. A chybět samozřejmě nemůže nový plavecký bazén, jakkoliv v tomto ohledu jsou SZM v podobné roli čekatelů jako příbramští občané a kluby. 

Stanislav D. Břeň

Návštěvnost plaveckého bazénu

 

2019

2020

2021

2022

2023

Návštěvnost vnitřního bazénu

212 914

106 507

88 704

206 293

193 469

Pronájem dráhy

8,89 %

10,26 %

12,50 %

9,12 %

9,48 %

Veřejnost – bazén

58,61 %

65,91 %

56,07 %

53,06 %

57,65 %

Veřejnost – sauna

8,15 %

8,62 %

8,07 %

9,05 %

9,76 %

Školy

24,34 %

15,20 %

23,35 %

28,77 %

23,11 %

Návštěvnost venkovního bazénu

10 487

7859

5878

10 702

13 891

Zdroj: SZM

 

SZM v číslech

  • 40 000–45 000 návštěv se každoročně uskuteční v rámci plavecké výuky v aquaparku.
  • 10 923 000 korun činila tržba gastro provozu v roce 2023 (v roce 2018 to bylo 2 045 000 korun).
  • 120 tematických akcí a přes 400 hodin animačních programů, karnevalů a minidiska bylo uspořádáno v letech 2017 až 2024.
  • 1 581 000 korun dosáhly loňské tržby na Chatě Granit (při obsazenosti 39 %), v roce 2020 to bylo pod Odborem správy majetku 521 000 (při obsazenosti 19 %).
  • 35 investičních akcí se uskutečnilo na Novém rybníku v období 2017–2024.

 

Střediska SZM

V roce 2017:

  • Plavecký bazén, sportovní hala, ubytování
  • Zimní stadion, ubytování
  • Nový rybník, letní kino
  • Hřiště Hlinovky

 

V roce 2024:

  • Plavecký bazén, sportovní hala, ubytování
  • Zimní stadion, ubytování
  • Nový rybník, letní kino, půjčovna sportovních potřeb, adventure golf, sauna Nový rybník
  • Gastro: občerstvení plavecký bazén, Sezam bistro, občerstvení Sportovní hala, občerstvení ven. bazén, občerstvení letní kino, občerstvení Junior klub, občerstvení zimní stadion, Občerstvení – zastupitelstvo města, Sweet-bar
  • hřiště Hlinovky, Pod Svatou Horou, Na Cihelně
  • Dětské dopravní hřiště
  • Kultura: Junior klub, animační programy, letní kino (včetně kompletního provozu kina)
  • Chata Granit

Sportovní zařízení města Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne