Slider

Kalendárium

Historie | Červen 2024

Přinášíme vám další informace z dávné i nedávné historie Příbrami. Foto: SOkA Příbram

 

  1. června 1894

Na hřišti Sportovního klubu Příbram se odehrál mistrovský zápas mezi Sportovním klubem Příbram a Sportovním klubem Horymír. Zápas skončil vítězstvím SK Horymír v poměru 2:1, poločas 1:0.

 

2.–3. června 1964

Dne 2. června byl proveden pokus osadit železnou konstrukci kopule na hvězdárnu pomocí vojenského vrtulníku. První pokus se nezdařil, protože stroj byl slabý. Následujícího dne ve 4.00 byla kopule s pomocí silnějšího stroje přenesena z dílen na Bytízu a usazena na novostavbu hvězdárny.

 

  1. června 1984

Pod kinem ve Zdaboři byla otevřena nová pošta s názvem Příbram 4. Sloužila pouze jako pošta podávací, tj. pro přijímání zásilek. Hodiny pro veřejnost byly stanoveny od pondělí do pátku od 8.00 do 12.00 dopoledne a od 13.00 do 16.00.

 

  1. června 1884

Arcibiskup pražský rozhodl o přeložení českého oddělení konviktu z Prahy do Příbrami. Hospodářský správce Čeněk Sochovský byl pověřen přípravnými pracemi pro stavbu budovy pro 50–60 chovanců.

 

  1. června 1904

Při posunování vagonů se štěrkem na příbramském nádraží se dostal čtyřicetiletý dělník mezi nárazníky a vagony mu způsobily zranění břicha. Byl převezen do okresní všeobecné nemocnice k ošetření. Raněný dělník byl otcem čtyř dětí. Nehoda naštěstí skončila jen lehčím zraněním.

 

  1. června 1924

Gymnázium v Příbrami uspořádalo na hřišti Sportovního klubu Horymír studentské závody v lehké atletice. Součástí závodů byl také volejbalový zápas podle původních amerických pravidel, která pro potřeby studentů přeložil kapitán Machotka. Hrálo se o putovní cenu, vytvořenou prof. Karlem Kobrlem. Zápisné za závodníka či volejbalový tým činilo 2 Kč. Čistý výtěžek závodů byl použit na nákup sportovních potřeb pro nemajetné studenty gymnázia.

 

  1. června 1914

Místodržitel kníže František Thun propůjčil městskému hajnému Františku Stočesovi st. čestnou medaili za čtyřicetileté věrné služby. Předání vyznamenání provedl starosta města Max Alemann za přítomnosti členů městské rady, obecních úředníků a veškerých kolegů a nadřízených vyznamenaného. Slavnostní řeč pronesl nadlesní Václav Soukup.

 

  1. června 2004

Na jednání příbramských zastupitelů poprvé na veřejnosti zazněla nová příbramská hymna Příbramské zvony. Autorem skladby je Milan Baginský.

 

Tereza Pruchová
Státní oblastní archiv v Praze – Státní okresní archiv Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne