Slider

Zrychlený puls, na který se nezapomíná

Život v Příbrami | Září 2020

Škola reprezentuje i na mistrovství světa.

Pro některé byly „povinné“ taneční kurzy noční můrou, která se občas vrátí i po letech. Taneční škola R.A.K. už tři dekády přesvědčuje, že tanec znamená pohyb, smích, adrenalin i nezapomenutelné zážitky.

 

Mnoho let se taneční centrum R.A.K. řadí mezi školy s nejvíce členy v České republice. „V současné době máme 1450 tanečníků a těšíme se, až do naší party přibudou další,“ říká choreograf, tanečník a zakladatel Jan Liška. 

Centrum vzniklo v roce 1992 v Berouně, a to jen s dvěma členy v malé tělocvičně. O moderní tanec byl takový zájem, že v roce 2005 se manželé Liškovi rozhodli otevřít další pobočku v Kladně, o pět let později ve Slaném a další „pětiletka“ byla završena vznikem příbramské pobočky. „Soutěžíme v tanečních stylech show dance, disco dance, disco show, street dance, street show, break dance. Dále také vyučujeme balet, contemporary, jazz dance a mimo jiné máme i gymnastický klub a lekce akrobacie,“ vyjmenoval manažer Jan Kravec. „Každý tanečník se může najít v tom, co je jeho srdci nejbližší. Stává se, že k nám nastoupí s tím, že chce tančit disco, ale po roce skončí u jiného stylu. To je z mého pohledu velká výhoda,“ dodal. 

Od roku 2000 škola pravidelně reprezentuje Českou republiku na mistrovství světa. Účast si musí tanečníci tvrdě vybojovat. Od září se všechny skupiny pilně připravují na soutěžní sezonu, která zahajuje na jaře nadcházejícího roku. Následuje regionální soutěž až po tu, kde se setkají milovníci a milovnice tance z celé republiky. „Jestli si ze svého dospívání něco pamatuji, je to jednoznačně ten zrychlený puls při vyhlašování výsledků. Na ten pocit, kdy jsme vyhráli mistrovství ČR a tím pádem jeli na svět z prvního místa, asi nikdy nezapomenu,“ vzpomíná bývalá členka Sabina Tesařová. 

Škola pravidelně pořádá příměstské tábory a letní soustředění. Na týden plný lekcí, her a společných prožitků přijíždějí vyučovat nejen stálí trenéři tanečního centra, ale také lektoři z celého Česka a zahraničí. Na začátku školního roku taneční centrum pořádá zápisy, které se letos konají 1.–4. září od 13.00 do 18.00.

 

sdb

 

 

 

 

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne