Slider

Změny tarifu

Krátce | Duben 2023

Na základě rozhodnutí Středočeského kraje dojde od 1. dubna 2023 ke změnám tarifu ve vnějších tarifních pásmech PID.

Na základě rozhodnutí Středočeského kraje dojde od 1. dubna 2023 ke změnám tarifu ve vnějších tarifních pásmech PID.

Úprava tarifu reaguje na inflaci, energetickou krizi a na časté podněty od cestujících a partnerů systému. „Přináší sjednocení podmínek u jednotlivých jízdenek při použití na železnici, podporu cestování na delší vzdálenosti, zastropování ceny časových kupónů, zavedení 10měsíčního časového kupónu pro vnější pásma a zavedení tzv. firemního jízdného, které umožní nákup přenosných časových kuponů. Vzhledem k inflaci dojde ke zdražení jízdenky pro jednotlivou jízdu na krátké vzdálenosti. Delších cest se změny téměř nedotknou, nebo naopak dojde k jejich zlevnění (v případě jednodenních jízdenek). Ještě výhodnější budou předplatní kupony nebo celodenní jízdenky,“ uvádí Zpravodaj PID 03/2023.

U jednotlivého jízdného dochází ke sloučení stávajícího jízdného za 14, resp. 22 korun (dvoupásmové jízdenky na 15 a 30 minut) do jedné jízdenky s jízdným za 20 korun a časovou platností 15 minut. Tato jízdenka neplatí v Praze (pásma P, 0, B), a to ani v případě zastávky zařazené do pásma B, 1 na území Prahy, ale naopak nově je možno ji použít i ve vlacích PID.

U jízdenek za 30 korun a výše nedochází ke změně ceny, ale ke zkrácení časové platnosti jízdenky (vždy o 30 minut až do maximální časové platnosti 180 minut pro jízdenky na osm a více tarifních pásem). Nadále je nutné hlídat pásmovou i časovou platnost jízdenky, v některých případech nelze využít z časových důvodů jízdenku i pro návrat. Z tohoto důvodu byla navržena snížená cena celodenních jízdenek.

Podrobnosti jsou na webu pid.cz.

 

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne