Slider

Zlatý věk motoriky aneb Trenéři do škol

Školství | Březen 2020


Na příbramských školách se rozbíhá projekt Trenéři do škol.

 

Na příbramských školách se rozbíhá projekt Trenéři do škol. Profesionální trenéři chodí na pravidelné hodiny tělesné výchovy a děti seznamují s rozličnými sporty. Cílem je podpořit všestranný pohyb dětí ve věku, kdy je to z mnoha důvodů naprosto zásadní.

Odborná literatura přiřazuje zlatý věk motoriky k mladšímu školnímu věku (od sedmi do deseti až jedenácti let), ve kterém se u velké části dětí výchovou a tréninkem daří poměrně snadno a rychle rozvíjet pohybové dovednosti a obratnosti. Ideálně hovoříme o zlatém věku psychomotoriky, protože v tomto období je možné docílit sjednocení vnějšího tělesného pohybu s řídícími duševními procesy (kognitivní schopnosti). 

Hovoříme-li o psychomotorických schopnostech, máme na mysli adaptabilitu, flexibilitu, improvizaci, korekci, kreativitu, operativnost, optimalizaci, variabilitu apod. Zjednodušeně lze říci, že je nutné u dětí v mladším školním věku rozvíjet schopnost být neustále připraven na nepřipravené. Osvojování této schopnosti se později promítá do celého života člověka, psychomotorická činnost je provázena emocemi a ty probouzejí u jedince tzv. šestý smysl. Později v juniorském či seniorském věku se toto bohužel již nedá dohnat, protože trénink se již stává samoúčelným. Je to jako učit se odpovědím bez otázek.

 

Vyléčit pohybovou negramotnost dětí

Vzhledem k výše uvedenému a ke stále se zhoršujícímu zdravotnímu stavu českých dětí, který plyne z nedostatečného pohybu, ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy navrhuje zvýšit objem odborně řízeného pohybu žákům v základních školách. Problémy žáků potvrzuje prakticky každá studie (HBSC, WHO), která se na tuto zdravotní problematiku zaměřuje. Stále se zvyšující nadváha a obezita u mladé generace generuje další nemoci, jako jsou diabetes, kardiovaskulární nemoci či některé druhy nádorů. S tím se pojí stále se zvyšující riziko nadváhy nebo obezity u dospělé populace, pokud jimi trpí již v dětství. Dalším problémem dětí a mládeže je špatné držení těla (páteř, postavení nohou, klenba chodidel, svalový korzet atd.), které se již stává normou. Dále je třeba zmínit i fakt, že děti jsou si často svými nekoordinovanými pohyby „nebezpečné“, své tělo nekontrolují a při každém pádu jim hrozí zranění. Konsekvencí je osvobozování žáků z hodin tělesné výchovy (TV). 

Samo zavedení projektu Trenéři do škol neomezí osvobozování žáků z TV, ale poskytne jim možnost se pohybem bavit, což může v konečném důsledku a v dlouhodobém horizontu vyústit v jejich vyšší účast na hodinách TV a omezit jejich osvobozování z této výuky.

 

Probudit radost z pohybu

Podstatou projektu je, že na jednu hodinu tělocviku ze dvou povinných přichází trenéři klubů a učí děti sportovat, rozvíjet u nich všestrannost. Je důležité, že trenéři vstupují do pevných hodin TV v rámci rozvrhu hodin, neboť jen tak lze oslovit co nejvíce dětí, a to i z rodin, které se pohybu věnují málo či vůbec, a dítě samo tak nemá možnost zjistit, co vše sport nabízí. Trenéři dětem představují základy různých disciplín, a především pomáhají v tandemu s pedagogy probudit v dětech touhu se hýbat. Dlouhodobým cílem je změna životního stylu dětí, ve kterém bude mít pohyb své pevné místo, což by mělo výrazně přispět ke zvrácení negativního zdravotního vývoje naší populace. 

Příprava projektu Trenéři do škol v Příbrami začala na podzim 2019, kdy proběhlo na toto téma jednání s příbramskými kluby. O vstup do projektu projevilo zájem devět klubů, které zastupují tato sportovní odvětví: házená, basketbal, volejbal, kickbox, judo, fotbal, hokej, florbal a gymnastika. Další jednání se uskutečnilo s ředitelkami a řediteli příbramských základních škol, kterým se představený projekt velmi líbil. Všichni se vyjádřili, že by pomoc při výuce TV na prvním stupni uvítali. Zájem zapojit se do projektu projevili ředitelé všech základních škol zřizovaných městem Příbram. 

Potřebné školení trenérů příbramských klubů, kteří budou do hodin TV docházet, se uskutečnilo v ZŠ Školní v listopadu 2019. Zajistili ho trenéři zapsaného spolku Trenéři ve škole, kteří již působí v základních školách v Praze 6, a to v rámci projektu Sportík. Součástí školení bylo také předvedení praktického vedení hodiny TV pro první třídy. Druhé školení příbramských trenérů, zapojených do projektu, proběhlo o měsíc později, v prosinci 2019, tentokrát na ZŠ Jiráskovy sady. Trenéři již při něm měli možnost vyzkoušet si vedení hodiny TV, a získat tak i okamžitou zpětnou vazbu.

 

Tři měsíce na zkoušku

Musíme konstatovat, že ohlas na obě tyto hodiny byl velmi pozitivní, a to jak od dětí, tak od učitelů. Kvalita předvedené práce příbramských trenérů byla na vysoké úrovni. Proto 27. ledna příbramští radní schválili uskutečnění pilotního projektu Trenéři do škol na tři měsíce, který bude probíhat na všech základních školách zřizovaných městem Příbram ve druhém pololetí školního roku 2019/2020. Trenéři jsou připraveni zahájit výuku vždy jedné hodiny týdně ze dvou povinných hodin v prvních třídách. V rámci reciprocity k poskytnutým městským dotacím povedou trenéři během tohoto období hodiny bez nároku na honorář. Po třech měsících dojde k vyhodnocení pilotního projektu, které ukáže, jestli a k jakým změnám ve výuce TV došlo. Na základě výsledku tohoto hodnocení bude následovat rozhodnutí o dalším postupu. V případě pokračování by se projekt v dalších školních letech rozšířil i do výuky TV ve druhých, případně ve třetích třídách. 

Jsme hluboce přesvědčeni, že toto je správná cesta ke změně životního stylu dětí, k omezení obezity, ke zlepšení vyjadřovacích schopností, k léčbě motorické negramotnosti, k rozvoji kognitivních schopností dětí. Je to cesta k odpovědi na otázku „Co si s sebou naše děti ponesou dál?“ 

Renáta Vesecká, Zorka Brožíková
členky rady města

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne