Slider

Zkontrolujte svou reklamu, žádá město

Rozvoj města | Únor 2023

Příkladem dobré praxe může být například restaurace Plzeňka na náměstí T. G. Masaryka. Foto (2×): město Příbram

Už rok má Příbram nařízení, které by mělo přispět k omezení vizuálního smogu, ve stručnosti řečeno reklam v nejrůznějších podobách, se kterými se lidé ve městě setkávají. Radnice vyzývá majitele reklamních ploch, zadavatele reklamy i jejich šiřitele v podobě instalačních firem, roznáškových agentur či jednotlivců, aby si ověřili, zda jejich činnost odpovídá nařízení (ke stažení přes QR kód nebo zde: 1url.cz/UKvVg).

 

Téměř na den přesně před rokem, konkrétně 1. února 2022, nabylo účinnosti nařízení města o regulaci reklamy. Přesněji se jedná o Nařízení města č. 2/2021, kterým se stanoví zákaz šíření reklamy na veřejně přístupných místech mimo provozovnu. Podle předchozího i současného vedení města je cílem snížit úroveň tzv. vizuálního smogu a po vzhledové stránce přispět ke kultivaci veřejného prostoru. 

„Obracíme se na majitele reklamních ploch i samotné zadavatele reklamy, aby ověřili, zda jejich reklama není umístěna právě v některé z lokalit, které nařízení zmiňuje,“ vyzývá dotčené subjekty příbramský místostarosta Vladimír Karpíšek. Připomněl, že v současnosti se připravuje manuál, který by měl podnikatelům a dalším subjektům usnadnit rozhodování, jak upravit venkovní podobu svých provozoven. Příbram se inspiruje zejména v Brně, které je v rámci ČR považováno za vzor při omezování vizuálního smogu.

 

Proti všudypřítomné reklamě

Zmiňované nařízení vymezuje veřejně přístupná místa, na nichž je reklama zakázána, a to v samotném městě i osadách. Platí, že nelze instalovat reklamu např. na zábradlí, ploty či sloupy veřejného osvětlení. Za veřejně přístupná místa se v rámci nařízení pokládají všechna náměstí, tržiště, chodníky, veřejná zeleň, parky a další prostory přístupné každému bez omezení, a to bez ohledu na vztah vlastnictví k tomuto prostoru. Dokument jmenovitě uvádí jednotlivé ulice, kde reklama být nemůže. „Nařízení je stručné a přehledné, v případě osad jsou uvedeny i mapky. Stačí tedy jen rychlá kontrola a každý hned ví, zda jeho reklama je, či není na správném místě,“ doplňuje Vladimír Karpíšek. 

Za reklamu se podle nařízení nepovažují jen plakáty, tabule nebo plachty na nárožích, ale také letáky za stěrači vozů, brožury a katalogy, inzerce na předzahrádkách, zvuková a obrazová zařízení či dodatečná „reklamní“ konstrukce na vozidlech. Zakázanou reklamu představují i „velkoplošné reklamy na markýzách a slunečnících na venkovních restauračních zahrádkách a předzahrádkách, vyjma reklamních nápisů a log na volánech a lemech markýz a slunečníků pastelové světlé barvy nebo reklamních nápisů a log na plochách markýz a slunečníků pastelové světlé barvy nepřesahujících čtvrtinu jejich plochy“. Zakázány jsou i vnější a vnitřní polepy výloh s výjimkou polepů výkladců a prosklených vstupních dveří do provozovny provedených v tlumených barevných odstínech (tedy bez použití reflexních, fluorescenčních či ostře kontrastních barev), nepřesahující svým rozsahem třetinu plochy. 

Zvláštním bodem schváleného nařízení jsou krátkodobé akce. Zákaz šíření reklamy se nevztahuje na veřejné sbírky, charitativní akce, shromáždění, pouliční průvody a manifestace, dále pak veřejně přístupné krátkodobé sportovní nebo kulturní akce. Výjimku z uvedeného nařízení mají i billboardy a další pevné konstrukce pro umisťování reklamy, které jsou schváleny stavebním úřadem.

 

První vlaštovky

„Některé reklamní agentury už sejmuly své reklamní plochy a patří jim za to dík. Je to velmi dobrý příklad odpovědného chování pro ostatní,“ podotkl Vladimír Karpíšek. V souladu s nařízením redukovaly značnou část reklamních ploch také Technické služby města Příbrami, jež umísťovaly reklamu např. na sloupy veřejného osvětlení, některá zábradlí ve vlastnictví města či prosklené vitríny na autobusových zastávkách. Naposledy zmiňované nosiče slouží od loňského léta k propagaci kultury, sportu, humanitárních a neziskových organizací, resp. vzdělávacích projektů.

 

Nařízení města č. 2/2021 o regulaci reklamy naleznete na webu města pribram.eu nebo pod přímou zkratkou 1url.cz/UKvVg. Pokud vás více zajímá problematika vizuálního smogu, můžete se podívat např. na web vizualnismog.info, který provozuje Veronika Rút Nováková, autorka brněnského Manuálu dobré praxe reklamy a označování provozoven. 

Stanislav D. Břeň

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne