Slider

Zhodnocení není, že se připravíme o hospodu k pronájmu

Názory | Červenec - srpen 2024

Vstup do Restaurantu Švejk, který je už několik let zavřený. Foto: Stanislav D. Břeň

K řádkům Václava Dvořáka o výběru nových kanceláří nebo rozhodování na příbramské radnici uvedu jen pár krátkých komentářů a naznačených souvislostí.

Zastupitel Václav Dvořák by jako bývalý radní (2014–2018) mohl vědět, jaké jsou prostorové a hygienické požadavky na kanceláře úředníků, že je není možné umístit jakkoliv kamkoliv. Za prvé úředník je člověk, ne přístroj, za druhé úředník není lehce stohovatelný a nevejde se do každého kumbálu a, světe, div se, za úředníkem chodí i lidé z veřejnosti, kteří si také zaslouží jednat o svých věcech v důstojném prostředí. Václavu Dvořákovi bylo předloženo mnoho dalších dat o tom, proč rada rozhodla v otázce pronájmu tak, jak rozhodla. Psali jsme o tom i tiskovou zprávu, kterou je možné najít na webových stránkách města v sekci Aktuality (je to článek z 10. května). V textu lze nalézt více detailů včetně těch, o kterých se autor nezmiňuje. 

Václav Dvořák by nejraději viděl úřednictvo v budově restaurace Švejk. To, že bychom se přestavbou sálů zbavili natrvalo možnosti pronajmout prostory jako hospodu, považuje za zhodnocení majetku. Argument, že tam pohostinství dnes beztak není, je pak přinejmenším krátkozraký, neboť co není dnes, zítra být může. Jasně a zřetelně na tomto místě deklaruji, že přijde-li nabídka od kohokoliv, kdo zde bude chtít provozovat smysluplnou hostinskou činnost, budu všemi deseti pro i za cenu rozvázání smlouvy se stávajícím nájemcem, který je bezproblémový, jen se mu do provozu restaurace příliš nechce. 

Autorovi komentáře přijde způsob plánované rekonstrukce objektu na T. G. Masaryka č. p. 1 jako záhadný. Nic proti takovému pocitu. Jestli ale nepramení jen z nepochopení mého vyjádření, které jsem mu před časem posílal e-mailem. Cituji z něj: „Připravuje se zakázka na projekční práce. Ty budou postihovat komplexně celý objekt vč. vnitřního nádvoří. Realizace oprav má probíhat v etapách. První se bude týkat fasády a předního traktu a další bude realizována následně. Abychom stihli do tří let realizovat první etapu, rozdělili jsme do dvou etap i zpracování projektové dokumentace, kdy projektová dokumentace na rekonstrukci zadního traktu bude zpracována samostatně a časově později, abychom mohli na přední trakt rychleji žádat o stavební povolení.“ Nebo jde o jistou rozmrzelost pramenící ze skutečnosti, že Václav Dvořák a další jeho rodinní příslušníci přijdou o vcelku slušný nájem městských prostor v lukrativní lokalitě, to nechci a nebudu soudit. Pro méně znalé čtenáře upřesním, že firma zastupitele Václava Dvořáka sídlí v prostorách, které mají projít rekonstrukcí a do nichž se následně mají přesunout úředníci z najatých prostor v Domě Natura (a nejen odtud). 

K budově bývalého ředitelství Rudných dolů jen asi toto. Ano, letos se opraví střecha v havarijním stavu. Komplexní rekonstrukce této historické budovy by si vyžádala 200+ milionů, které by ale chyběly jinde. Dřívější prohlášení o tom, že se na rekonstrukci použijí prostředky ze společného prodeje podílu v teplárně (necelých 40 mil.), tak pochopitelně nemohla být naplněna. Chceme být připraveni na možnost ucházet se o dotaci na rekonstrukci v okamžiku, kdy bude nějaká taková připravena. Proto máme základní studii, a proto chceme mít do konce volebního období projekt. 

A ještě k tomu řízení města versus firmy. Byla doba, tehdy byl Václav Dvořák ještě radním za ANO, kdy se říkalo, že se město má řídit jako firma. Upřímně, ne vždy to jde brát doslova. Město se třeba od soukromé firmy liší tím, že mu daleko déle trvá projektová příprava jakéhokoliv investičního záměru, podstatně zdlouhavější jsou i procesy veřejného zadávání. I procesy rozhodování přes radu a zastupitelstvo jsou oproti běžným rozhodování ve firmách brutálně pomalé. Ale to zastupitel Dvořák dobře ví. A stejně tak ví, že si město po ekonomické stránce počíná dobře. Že jsme opětovně dostali pozitivní ratingové hodnocení hospodaření, že máme stále dostatek peněz na strategické projekty, že máme proaktivní politiku nakládání s volnými prostředky (peníze nám dělají peníze), že se nám daří realizovat úspory v energiích atd. Slova o krachu, která používá Václav Dvořák, jsou pak tak trochu nefér. Ale co je v dnešní politice fér, že. 

Jan Konvalinka
starosta města Příbram zvolený na kandidátce ANO

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne