Slider

Žes nás taky vyvez…

Úvodník | Květen 2022

Starosta Jan Konvalinka

„To je dost, žes nás taky jednou vyvez, žes udělal něco pro rodinu…“ Tahle zlidovělá hláška z filmu Slavnosti sněženek zazní v autě skoro pokaždé, když se s manželkou a naším synem vydáme na víkendový výlet. Jezdíme ven rádi a poměrně často objevujeme zajímavá místa v bližším i vzdálenějším okolí. Česká republika nabízí snad nekonečnou zásobu míst, pamětihodností a zajímavostí, které stojí za to navštívit. To samé platí pro Příbram a její okolí. 

O Velikonocích byla u nás zahájena turistická sezona. Pomyslným klíčem jsme otevřeli brány Příbrami turistům, kteří do našeho města přijíždějí ve stále hojnějším počtu. Není moc měst, která by nabízela tak zajímavý mix témat a námětů k prozkoumání. V nadsázce můžeme říct, že umíme nabídnout vše od pekelných hloubek příbramských dolů až po nebeské či snad andělské výšiny Svaté Hory. K tomu vynikající volnočasové vyžití pro sportovce a rodiny s dětmi, a hlavně, tajuplnou až mystickou krajinu Brd, které byly po dlouhá desetiletí zapovězenou oblastí. 

My všichni, kteří trávíme v Příbrami každý den, si úplně neuvědomujeme, v jak zajímavém městě žijeme. Možná trpíme jakousi provozní slepotou a všímáme si jen toho, co nás v negativním slova smyslu praští do očí. Setkávám se s lidmi, kteří v Příbrami nebydlí, jsou zde poprvé nebo se sem vracejí po dlouhé době. Tito lidé hovoří o tom, jak obrovskou proměnou město v posledních letech prošlo. Líbí se jim opravené bytové domy, upravená náměstí, a hlavně bující kulturní a společenský život. Skutečně. Příbram je pro své návštěvníky nezřídka příjemným překvapením. 

Těšíme se na nadcházející turistickou sezonu. Jsme na ni připraveni s řadou novinek i s tradičními věcmi. Ostatně o tom se můžete dočíst v tomto čísle Kahanu. 

Ať už se v rámci turistické sezony vydáte kamkoliv, odneste si ty nejpříjemnější zážitky. A nezapomínejte, že všude je pěkně, ale doma v Příbrami nejlíp! 

Jan Konvalinka
starosta města Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne