Slider

Zemřel taneční mistr Jiří Dohnal

Život v Příbrami | Prosinec 2023

Jiří Dohnal při přebírání Ceny města Příbrami v roce 2022. Foto: Martin Andrle

Založil taneční školu, která nástrahami společenského tance i chování provedla tři generace mladých lidí na Příbramsku. V říjnu Jiří Dohnal dotančil na pozemském parketu, bylo mu 83 let.

Přes 55 tanečních sezon s více než 700 kurzy, kterými prošlo na 33 000 tanečníků. Takové je skóre Taneční školy Dohnal Dancing, jejíž zakladatel Jiří Dohnal nechyběl na parketu tanečních kurzů pro mladé ani v letošní nové sezoně. Oznámení o jeho úmrtí na facebookové stránce školy provázela zároveň pozvánka na listopadovou oslavu jeho života tancem a vzpomínkami do příbramské sokolovny: Pan Jiří Dohnal už učí tančit anděly na nebeské báni. Mají velké štěstí, dostali se do rukou opravdového mistra.“ 

Jiří Dohnal začal vyučovat tanec v roce 1967 Jincích, až později se přesunul do Příbrami. Soukromá taneční škola nesoucí jeho jméno vznikla po revoluci v roce 1991. Kromě Příbrami se tým Dohnal Dancing (kurzy vede také dcera, rovněž učitelka tance Lenka Peške) zapsal do povědomí v Rožmitále pod Třemšínem a Dobříši. Taneční dovednosti si díky kurzům pro dospělé může osvojit i starší generace. 

Jiří Dohnal byl jako dlouholetý učitel tance oceněn městem Příbram. V roce 2022 mu byla udělena Cena města Příbrami za celoživotní působení v oblasti výuky tance a společenské výchovy a za dlouholetý přínos kulturnímu životu ve městě. Cenu převzal při závěrečném koncertu 53. ročníku Hudebního festivalu A. Dvořáka. „Cena města byla udělována podruhé a já měl opět tu čest ji předat. Oceněným byl tentokrát Jiří Dohnal, člověk, který několik generací občanů našeho města provedl tanečními kurzy a vštěpil jim základy společenského chování. Jeho celoživotní práce je hodna tohoto ocenění,“ uvedl při této příležitosti starosta Jan Konvalinka. 

Smuteční rozloučení s Jiřím Dohnalem se uskutečnilo poslední říjnový den v kostele svatého Jakuba staršího na příbramském náměstí T. G. Masaryka. Na tanečních kurzech mistra na poslední cestu vyprovodili jeho žáci minutou potlesku. 

Stanislav D. Břeň

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne