Slider

Zdejší viděno z dálky

Úvodník | Červen 2023

Starosta města Jan Konvalinka

Den za dnem žijeme svoji příbramskou realitu. Bydlíme tu, chodíme do práce, do školy, za nákupy, za zábavou a tak. Náš pohled na město, na ten náš kousek vlastní obecní reality, je různý.

Jsou lidé, co vidí věci spíše lepší, než jsou, pak tací, kterým se realita zobrazuje nezkreslena. Jsou tu i ti, jejichž spektrum vidění světa vůkol nabývá spíše šedivých až nahnědlých tónů. Obecně platí to, že nám po čase vnímání reality sklouzne do čehosi, čemu lze s nadsázkou říkat provozní slepota. Pěkné věci pak bereme jako samozřejmost a s těmi méně lichotivými se buď smíříme, nebo je začneme vytěsňovat, i když nás v podstatě pořád štvou. Mnoho našinců – a teď nemyslím obyvatel Příbrami, ale Čechů obecně – má určitou tendenci považovat to vlastní za horší a poukazovat na to, že za plotem je tráva zelenější a věžičky blyštivější. 

Město Příbram má své krásy i svá stinná místa. Rozhodně jsou tu zákoutí, která bychom před návštěvníky měli raději nechat schovaná. Naopak je zde mnoho pěkného, čím bychom se mohli vcelku právem chlubit. Je nesmírně zajímavé mluvit s lidmi, kteří navštívili Příbram buď úplně poprvé, nebo poprvé po delší době. Kolikrát máte pocit, že byli v úplně jiném městě. Mluví o pokroku, výstavbě, opravených veřejných i soukromých budovách, o nových parkovištích, o Nováku, o senzačním programu v divadle, o akcích pro různé cílové skupiny, o možnostech trávení volného času nebo o hospodách, kam se dá zajít na dobré jídlo a pití. Líbí se jim místní turistické cíle a rázovitost našeho města. Pro mnohé je Příbram až nečekaně příjemným překvapením. 

Počet turistů, mířících do našich končin stoupá. Poprvé se pozitivně pohnul i počet lidí, kteří u nás jako návštěvníci přenocovali. Podpoře návštěvnosti jdeme naproti všemi možnými způsoby, ostatně můžete si o tom přečíst v tomto čísle Kahanu. 

Ať už jsou vaše letošní turistické ambice lokální nebo přímo transkontinentální, přeji vám jen ty nejfajnovější zážitky a za všech okolností bezpečný návrat domů, do Příbrami, do místa, které umí mile překvapit. 

Jan Konvalinka
starosta města Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne