Slider

Zdaboř testuje nový systém třídění

Život v Příbrami | Březen 2024

K 21. únoru jsme rozvezli více než 600 nádob.

K 1. dubnu bude v Příbrami spuštěn pilotní projekt separace odpadu, a to v oblasti Příbram V-Zdaboř s většinovou zástavbou rodinných domů.

Cílem je usnadnit obyvatelům třídění odpadu. V rámci projektu jsou do všech rodinných domů rozdávány zdarma nádoby o objemu 240 litrů pro třídění papíru, plastů a bio odpadu. Samotný svoz v novém systému začíná od 1. dubna 2024 v souladu s harmonogramem svozu, který obdržela každá domácnost. 

Dnes 7. února se uskutečnila beseda s občany. Podrobně jsme se věnovali dotazům občanů a získávali zpětnou vazbu o průběhu projektu. K 21. únoru jsme rozvezli více než 600 nádob. Registrace k odběru nádob však stále pokračuje. Kontaktovat lze Petru Štíchovou na tel. 777 705 633 nebo se registrovat elektronicky na adrese odpady.pribram.eu, kde jsou také další podrobnosti.

Do konce března budou nádoby rozváženy přímo do domácností. Do projektu je možné se zapojit i po uplynutí této lhůty, nádoby pak budou k vyzvednutí na TS. Od července dojde k odstranění nádob na papír, plast a bioodpad z veřejných sběrných míst v lokalitě a budou doplněny chybějící komodity jako kov a olej. Zároveň dojde k úpravám sběrných míst v ulicích Strakonická a Táborská. 

Rozdělení nádob do oblasti Zdaboř je prvním krokem. Test má ukázat, jak se promítne změna systému třídění v podmínkách celého města. V následujícím roce bude pokračovat přidělování nádob do dalších lokalit s rodinnou zástavbou. V rámci zpracovávané strategie odpadového hospodářství bude navazovat i řešení pro sídlištní zástavbu. 

Door to door systém svozu znamená, že odpad je přebírán přímo u domovů obyvatel. Motivem pro zavádění systému je získat kvalitnější vytříděný odpad a zvýšit jeho objem. Zároveň by mělo docházet i ke snížení produkce směsného komunálního odpadu v obci. Zkušenosti z jiných měst ukazují velkou efektivitu tohoto systému svozu zejména v okamžitém nárůstu množství vytříděných surovin. 

Technické služby města Příbrami

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne