Slider

Zátopkův zlatý maraton v podání dětí a učitelů

Školství | Listopad 2021

Makačka na Nováku. Foto: ZŠ Školní

ZŠ Školní nabízí svým žákům rozšířenou výuku tělesné výchovy, a nejen na sportovním poli sklízí úspěchy. Po úspěšném začátku školního roku, kdy naše škola zvítězila v přespolním běhu, jsme se v pátek 24. září opět vydali na stejné místo činu – Nový rybník. Tentokrát však nejen vybraní běžci, ale všechny děti od 7. do 9. tříd. 

Zářijový úkol pro naši školu zněl jasně – celá třída společnými silami uběhne maratonskou trať na počest velkého československého sportovce Emila Zátopka. Tato akce se konala v rámci grantu, na který naše škola dostala finanční podporu od města Příbram. Počasí nám přálo, zbývalo už jen obléci se do sportovního a vyrazit na trať. Oblečení bylo velmi různorodé. Někteří se vydali na trať v elasťácích, jiní v tílku, někteří dokonce v džínách nebo s kapucí na hlavě. Hlavně zapojení učitelů bylo velkým zpestřením pro všechny žáky – kdy jindy uvidíte třídní v elasťákách nebo třídního v tílku? 

Aby kilometry rychleji naskakovaly, rozdělila se každá třída do čtveřic, které se střídaly po jednom okruhu a celkem oběhly Novák jedenáctkrát. Podzimní počasí některé třídní kolektivy početně oslabilo, proto na některé jedince zbyl vyšší počet koleček. O to statečněji se s tím však tito žáci vypořádali. Někteří běželi jako o život, jiní pomaleji, někteří prokládali běh chůzí… Ale všichni se snažili, jak mohli, a urputně soupeřili s ostatními třídami o to, která bude nejrychlejší. Příjemným zjištěním pro nás bylo to, že se děti předháněly v tom, kdo poběží, ne kdo nepoběží. 

Po skončení běhu každého ročníku byla vyhlášena vítězná třída, která si odnesla pohár. A protože se všechny děti běžecky překonaly, každý účastník si odnesl na památku krásnou sportovní čelenku. V pondělí 27. září byl tento grantový projekt zakončen návštěvou filmu Zátopek, který dětem ukázal velké sportovní výkony této ikony. 

Kateřina Hradecká, ZŠ Školní

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne