Slider

Zápisy do základních škol jsou letos bez dětí

Školství | Květen 2020

Děti, které po prázdninách poprvé nastoupí do školy, mají letos nestandardní zápisy.

Děti, které po prázdninách poprvé nastoupí do školy, mají letos nestandardní zápisy. Konají se na dálku a často i bez přítomnosti rodičů. Budoucí prvňáčci by se však do škol mohli podívat ještě před začátkem školní výuky, aby se seznámili s novým prostředím.

 

Po vyhlášení nouzového stavu v souvislosti se šířením nového typu koronaviru vydalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy opatření, které stanovilo nutnost organizovat zápisy do prvních ročníků základních škol bez osobní přítomnosti dětí ve škole a ideálně i bez osobní přítomnosti zákonného zástupce. Přijímání přihlášek bylo doporučeno uskutečnit prostřednictvím datové schránky, e-mailem s elektronickým podpisem či poštou. 

Na základě tohoto opatření stanovili ředitelé jednotlivých základních škol termíny a způsob přijímání přihlášek. Příjem žádostí o přijetí k povinné školní docházce probíhal podle platné legislativy v průběhu měsíce dubna. Potřebné informace pro rodiče byly vyvěšeny na webových stránkách města a podrobné podmínky průběhu zápisu na webových stránkách jednotlivých škol. 

Pro děti, ale mnohdy i pro rodiče bývá den zápisu do školy slavnostním okamžikem. Přicházejí do prostředí, v němž budou trávit dalších devět let života. Letos to však situace neumožnila. Také proto doporučilo ministerstvo školám po ukončení mimořádných opatření uspořádat setkání se zapsanými dětmi zaměřené na seznámení se s prostředím školy, vzdělávacím programem a učiteli. 

Poslanci Parlamentu ČR schválili prodloužení nouzového stavu do 30. dubna. Ministerstvo školství v následujících dnech pravděpodobně zveřejní návrh, jak řešit přijímací řízení na střední školy, maturity či státní závěrečné zkoušky. 

Zápisy k předškolnímu vzdělávání se uskuteční od 2. května do 16. května, ovšem bez přítomnosti dětí a zákonných zástupců. Konkrétní termín zápisu stanoví ředitel školy. Podrobnosti najdete na webu jednotlivých školek. 

Zorka Brožíková
místostarostka města Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne