Slider

Základní desatero, jak běhat v zimě

Sport | Únor 2023

Běh partyzánskou stezkou. Foto: Brdský běžecký pohár

Běhat lze za každého počasí. Nemusíte čekat na jaro či léto, vyběhnout můžete třeba ještě dnes. Přinášíme pár rad zejména pro začátečníky.

 

V lednu se rozběhl 11. ročník Brdského běžeckého poháru, který spojuje sportovní akce v brdském regionu. Účastní se ho tisíce amatérských i rekreačních nadšenců do pohybu. Pokud se chcete přidat, můžete začít s tréninkem bez ohledu na počasí. Jak běhat v zimě? Petr Švarc, jeden ze zakladatelů Brdského běžeckého poháru, sepsal 10 základních rad:

 

  1. Vhodné oblečení: Doporučuji více funkčních vrstev oblečení, boty s terénním vzorkem (nejlépe s membránou Gore-Tex), vysoké ponožky pro ochranu achilovek a lýtek, čelenku a běžecké rukavice.

 

  1. Cesty bez aut. Vyberte si pro běh cesty nejlépe bez aut. Moje oblíbené jsou Novák-Fialák-Vojna nebo brdské stezky.

 

  1. Buďte vidět! Jelikož se brzy stmívá, tak při běhu za šera či za tmy je důležité používat výkonnou čelovku, nejlépe se zadním červeným světlem. Samozřejmostí je oblečení s reflexními prvky.

 

  1. Běhejte pravidelně. Nemusíte nijak dlouhé trasy, ať jste do hodiny doma. Pak se nezapomeňte v teple protáhnout.

 

  1. Kdyby náhodou… Při delších výbězích, obzvlášť do přírody, si nezapomeňte s sebou vzít nabitý telefon a nějakou energii (v podobě energetického gelu, hroznového cukru nebo energetické tyčinky).

 

  1. Míchejte to! Běh je vhodné kombinovat s indoorovými aktivitami, jako jsou posilování, jóga, spinning či plavání.

 

  1. Naslouchejte tělu. Pokud vás při běhu začne bolet nějaký úpon, kloub či sval a bolest neúměrně narůstá, okamžitě zastavte a podle možností zbytek trasy dojděte pěšky. Nebo si raději zavolejte odvoz.

 

  1. Běh ve dvou. V případě společného běhu si zkuste vybrat podobně výkonného sparingového partnera. V opačném případě se jeden bude nudit, druhý přepínat.

 

  1. Kdykoli do přírody! Běh je sport, který můžete v zimě provozovat prakticky kdykoli. Na rozdíl od jiných venkovních aktivit k němu nepotřebujete sníh (jako pro běžkování) nebo led (pro bruslení).

 

  1. Uložit a běhat. Pohybové aktivity si ideálně poznačte do svého kalendáře jako pravidelné. Abyste nemuseli přemýšlet, jestli se vám chce, nebo ne. Prostě za sebou zabouchněte dveře a vyběhněte ven.

 

Petr Švarc
Brdský běžecký pohář

 

Brdský běžecký pohár 2023

  1. února: S čelovkou Dražovkou (6 km)
  2. března: Zimní běh krajem J. J. Ryby (8,7 km)
  3. března: Maraton okolo Orlíku (42 km)
  4. března: Josefský běh v Cerhovicích (7 km)

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne