Slider

Zakázka na nový rok

Úvodník | Leden 2024

Starosta města Příbram Jan Konvalinka

Kdybychom si tak mohli vybrat, jaký rok k nám po silvestru přijde. Ideálně, aby byl šťastný, veselý, na peníze a pěkné zážitky bohatý, aby nás v něm nepotkalo nic zlého, nebo aby se našim blízkým vyhýbaly nemoci.

Napadlo mě, jak by asi vypadala taková veřejná zakázka na nový rok. Zkusme si ho cvičně „vysoutěžit“ a uvidíme, co z toho vzejde. Nejdříve nějaké základní požadavky a kvalitativní předpoklady. Přece jen nechceme rok ledajaký nebo dokonce odfláknutý. Proto se domluvme, že dodavatel musí mít za sebou alespoň dva tisíce dodaných roků pro různé odběratele. Také by dodavatel měl umět doložit, že jeho roky mají požadovanou délku a že se v nich střídají roční období. Důležitým parametrem je i číslování roku tak, aby nám sedělo v kalendáři. Nechceme přece z třiadvacítky skočit rovnou do osmapadesátky, že. Skvělé. Máme vstupní parametry.

Pojďme na hodnotící kritéria. Tak za prvé by to měl být počet slunečných dní, pak počet dní bez problémů a hádek. Zásadním kritériem by mohlo být, na které dny vycházejí státní svátky – bodové zvýhodnění tomu, kdo je nabídne v pátek a v pondělí. Ještě bychom mohli zohlednit nižší míru katastrof a průšvihů. Podtrženo a sečteno, máme docela pěkně promyšlenou zakázku. Termín podání nabídek je silvestrovská půlnoc.

A je to tu. Odeznívá ruch bujaré silvestrovské noci a máme tu jednu jedinou nabídku na zakázku s názvem „dodávka nového roku“. V krycím listu jsou u všech parametrů jen otazníky a v poslední kolonce je napsáno – záleží na vás, co s novým rokem uděláte, jak s ním naložíte a jak ho prožijete. Zakázku nelze zrušit, pouze přijmout a prožít. A je to tak možná dobře. Zkusme si ten nový rok zařídit sami tak, aby co nejvíce odpovídal tomu, co od něj očekáváme. Přeji všem jen to dobré a krásné!

Jan Konvalinka
starosta města Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne