Slider

Žádná šeď a nuda

Úvodník | Říjen 2024

Starosta Jan Konvalinka. Foto: archiv města

Kulturní život v Příbrami je živým důkazem toho, že i město naší velikosti, které dříve bývalo považováno za šedé a nudné, může překvapit svým bohatým kulturním děním a rozmanitými aktivitami.

V posledních letech se kulturní scéna dynamicky rozvíjí, což svědčí o tom, že lidé v Příbrami mají velkého kulturního ducha a nebojí se angažovat v různých kulturních a společenských projektech. Festivaly, divadlo, koncerty, výstavy, pouliční happeningy, diskotéky, přednášky, pořady pro širokou i úzkou diváckou skupinu nebo sportovní události. V našem městě si na své přijde skoro každý, včetně malých dětí nebo seniorů.

„Vyrábět“ kulturu však rozhodně není jednoduché. Kulturní aktivity se musí plánovat s pečlivostí a odborností. Nemůže to dělat kdekdo a rozhodně to není věc, která by byla zadarmo. Město Příbram má v tomto ohledu velké štěstí – nejen že zde fungují skvělé kulturní instituce, ale také je tu mnoho šikovných, nadšených a činorodých spolků, které se věnují pořádání kulturních akcí a přispívají k rozvoji kulturního života.

Velmi pozitivní je, že město jako zřizovatel kulturních institucí nezasahuje do programové a obsahové dramaturgie těchto zařízení. Uměleckým vedoucím a ředitelům kulturních institucí ponecháváme volnou ruku. Rozhodně si nehrajeme na cenzory a nemluvíme jednotlivým uměleckým šéfům do jejich vizí a uměleckého cítění. A funguje to.

Ať už jste příznivcem klasických forem umění, jako jsou divadlo, hudba nebo výtvarné umění, nebo hledáte nové a neotřelé zážitky, Příbram má co nabídnout. Kulturní scéna tohoto města nejen že roste, ale stává se čím dál více srdcem a tmelícím prvkem místní komunity. Lidé se na kulturních akcích setkávají, vyměňují si názory a společně se baví, čímž přispívají k posilování vzájemných vztahů.

I nadcházející měsíce slibují pestrý program. Těším se na to, že se s vámi na některé z kulturních nebo společenských akcích setkám.

Jan Konvalinka
starosta města Příbrami

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne