Slider

Žádná předvolební agitka, ale projev otevřenosti vůči občanům

Názory | Duben 2022

Přehled akcí představuje mediální výstup, jehož cílem je seznámit občany s tím, co město plánuje a kolik to bude přibližně stát.

Souhrn investičních akcí v Kahanu 2/2022 není ani rozpočet, ani střednědobý výhled města. U nich je legitimní diskutovat nad konkrétními čísly, zda něco sedí či nikoliv. Přehled akcí představuje mediální výstup, jehož cílem je seznámit občany s tím, co město plánuje a kolik to bude přibližně stát.

V přehledu jsou uvedeny investiční akce, které jsou pro tento rok naplánovány s tím, že je možné: a) že se je podaří dokončit, nebo zahájit a v tomto roce dokončit; b) že se je podaří pouze zahájit, a nikoliv dokončit; c) že se je z objektivních důvodů nepodaří ani zahájit. Lze připustit, že tento fakt mohl být v textu více zdůrazněn. 

Redakční materiál nevznikl z toho důvodu, že se blíží volby. Cílem je informovat občany, co město zamýšlí. A tento cíl neplatí jen pro letošek, tedy volební rok. Tuto myšlenku drží redakce Kahanu už několik let. Stačí se podívat např. do Kahanu č. 2/2021 nebo č. 1/2020, kde čtenář najde obdobné přehledy. Ale i předtím město vždy na začátku roku informovalo o svých záměrech – např. č. 1/2019 nebo č. 1/2018 (zde text s názvem „Budeme více investovat, ale i tvořit rezervy“ publikoval tehdejší radní Václav Dvořák). 

Zpravodaj vydávaný městem by měl občany seznamovat s tím, jaké akce má za peníze daňových poplatníků v plánu. Soupis investic lze proto považovat za projev otevřenosti radnice. Pokud se totiž o investicích informuje ve fragmentech (v ad hoc článcích nebo tiskových zprávách), pak občan nemá jednoznačný přehled o zamýšlených aktivitách. Je-li tedy autorem naznačeno, že materiál má za cíl manipulovat „občany, kteří nemají dostatečný přehled“, cíl i výsledek je přesně opačný. Občan dostává jasný přehled a výsledkem je, že se vůči němu může kriticky vztáhnout (o čemž nakonec vypovídá článek autora). A protože je tento redakční závazek myšlen dlouhodobě, může si vzít výše zmiňované Kahany, třeba za tři roky nazpět. Dostane obrázek o investicích (i s jejich možným překryvem – proto je v textu uváděno, že některé investiční projekty právě končily) a na základě své zkušenosti (dokončené projekty viděl, psalo se o nich, byly odloženy atd.) jistě dokáže zhodnotit výsledek. 

Jsou zmíněny rozpory v sumách. Na této sevřené ploše se nelze pouštět do rozboru jednotlivých číslech a autorovi to ani nepřísluší, jde o věc politické a ekonomické diskuse, která se už vedla na více jednáních zastupitelstva. Je třeba jen reagovat na výtku, že suma za aquapark je uváděna „ostudně“ chybně. Nikoliv, v textu je dvakrát zmíněno, že jde o částku bez DPH (mj. je také uvedeno, že jeho „přestavba by měla začít v tomto roce“, z čehož lze nabýt dostatečného dojmu, že v přehledu nemluvíme pouze o akcích, které budou letos dokončeny). 

Stanislav D. Břeň

Podrobnosti o rozpočtu i střednědobém výhledu města lze najít na městských stránkách pribram.eu/mesto-pribram/rozpocet-mesta.html.

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne