Slider

Žáci ZŠ Školní navštívili partnerskou školu v německém Freibergu

Partnerská města | Prosinec 2021

Společné přivítání s řediteli obou škol Klárou Karlíkovou a Jensem Gernegroßem. Foto: ZŠ Školní

Po dvouleté odmlce způsobené nepříznivou epidemickou situací se žáci ZŠ Školní znovu setkali se svými německými přáteli ze saského Freibergu. I když zájem z české strany překonal všechna očekávání, musela se návštěva odehrát v komornějším duchu, než bývalo zvykem. Do Německa vyrazilo pouze 16 žáků doprovázených zástupci školy v čele s ředitelkou školy Klárou Karlíkovou.

 

Na naši školní výpravu do Freibergu čekal opravdu pestrý program, jehož hlavním tématem byl tentokrát porcelán. Čeští i němečtí studenti putovali společně po jeho stopách od míšeňského zámku Albrechtsburg přes dnešní porcelánovou manufakturu v Míšni až do saského Freibergu, kde se také dodnes porcelán vyrábí. Čeští žáci navštívili zmodernizovanou partnerskou školu Oberschule Gottfried Pabst von Ohain, která nese jméno slavné postavy z historie freiberského porcelánu. Zde pro ně byly připraveny zajímavé aktivity, které absolvovali společně se svými německými kamarády. Češi a Němci rovněž vyrazili do nedalekých Drážďan, ve kterých navštívili kasematy, historické centrum i Nové město. 

Po celou dobu svého pobytu byla česká výprava ubytována v mládežnické ubytovně Pi-Haus, která ve večerních hodinách nabídla německým i českým studentům příjemné prostory dílen, herny či jídelny. Tento koncept byl pro setkání novinkou, jelikož letos poprvé děti nemohly být ubytovány v rodinách. Žákům bylo hrazeno nejen ubytování, ale i veškeré vstupy či strava. Na finanční podpoře se velkou měrou podílelo město Freiberg v čele se starostou Svenem Krügerem. Tomu jsme osobně poděkovali při závěrečném rozloučení s našimi německými přáteli. Poděkování za spolupráci a podporu míří také městu Příbram, které umožnilo využít grant na financování návštěvy a jež od samého počátku podporuje naše setkávání. 

Partnerská spolupráce obou škol je nyní na velmi dobré cestě, dětem i učitelům přináší jedinečné možnosti komunikace v cizím jazyce, poznání odlišného kulturního prostředí a v neposlední řadě navázání vztahů, které mají možnost díky opakovaným návštěvám vydržet a rozvíjet se i do budoucna. Nezbývá než doufat, že se nám na podzim roku 2022 podaří uskutečnit další setkání, tentokrát v Příbrami. 

Jaroslava Krešová, Štěpánka Kalivodová, ZŠ Školní

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne